Poëzieweek 2021 is begonnen, door straten schoon te spuiten

Gedichten op straat op tien plekken in de stad

Gedichten op straat op tien plekken in de stad

SCHIEDAM - Over woorden struikelen? In Schiedam zou het zomaar kunnen gebeuren, want daar doken op straat vandaag plots dichtregels op. Vandalisme of baldadigheid? Geen van beide. Deze ‘schone graffiti’ is een initiatief van stadsdichter Yvette Neuschwanger-Kars. Aanleiding? De aftrap van de poëzieweek 2021.

Bottel de geur van gemaaid gras na de regen
de geur van begin
van weer schoon en voorbij
het oude gesnoeid
je kunt er weer tegen
bottel die geur
van groei en van vrij

Yvette Neuschwanger
Stadsdichter Schiedam


Start landelijke Poëzieweek
Gisteren, donderdag 28 januari, is de landelijke Poëzieweek gestart, iets waar normaal gesproken boekhandels en dichters op inspringen met acties en optredens. Dit jaar, door de coronamaatregelen, kan er niet zoveel. Alles is anders. En dus brengt de stadsdichter de gedichten nu naar de mensen toe. De poëzie ligt dit jaar letterlijk op straat. “De dichtregels zijn aangebracht op plekken waar veel voetgangers komen, denk aan de omgeving bij een supermarkt”, aldus de stadsdichter. “Een mooie afleiding in het straatbeeld, die hopelijk ook wat hoop en verbinding biedt”.  

Reverse graffiti
De gemeente omarmde het idee en bood de nodige medewerking en ondersteuning. Daarop benaderde Yvette het Schiedamse bedrijf Natuurlijkadverteren.nl, dat direct de stadsdichter enthousiast te hulp schoot. Op tien plekken in de stad bracht genoemd bedrijf de dichtregels aan door middel van reverse graffiti. Een duurzame vorm van graffiti waarbij er niets wordt aangebracht maar juist selectief een gedeelte van de straat wordt schoongespoten. Afhankelijk van het weer en de ondergrond blijven de dichtregels minimaal 4 weken tot maximaal 12 maanden zichtbaar.

Hoopvol
De dichtregels lijken voorbij te gaan aan de coronacrisis. “Dat lijkt misschien zo”, legt Yvette uit, “Maar het raakt wel aan de tijd waar we ons nu in bevinden. Het thema van deze negende Poëzieweek is ‘samen’. En dat wat ons nu het meeste bindt, is het verlangen naar een tijd waarin alles weer normaal is. In de wetenschap dat er licht aan het eind van de tunnel is moeten we het even met dat verlangen en onze herinneringen doen. Daar verwijst dit gedicht ook naar, even volhouden nog. En tot die tijd, koester die herinneringen”.

gedichtopstraat2

29-01-2021