Morgen wordt motie ingediend in raadsvergadering

'Geen nieuwe instroom van asielzoekers op boot in Buitenhaven'

'Geen nieuwe instroom van asielzoekers op boot in Buitenhaven'

SCHIEDAM - De VVD kondigt via een persbericht aan morgen op de raadsvergadering een motie in te dienen om de noodopvang van asielzoekers op het schip in de Buitenhaven zo snel mogelijk te laten verdwijnen "door geen nieuwe instroom meer te laten plaatsvinden op de boot".

"Eind december 2021 werden de Schiedammers verrast met de plaatsing van een asielzoekersboot aan de Buitenhavenweg. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kon de druk op de opvang van asielzoekers niet meer aan. Naast de bestaande asielzoekerscentra werden verschillende gemeenten aangewezen voor noodopvang, waaronder Schiedam. Burgemeester Lamers heeft vervolgens ingestemd met een asielzoekersboot nabij de Gorzen. De gemeenteraad was hierover niet vooraf geïnformeerd. Later bleek bovendien dat er geen juridische grondslag is voor de aanwijzing van voormalig staatssecretaris Broekers-Knol (JenV). De Schiedamse VVD is hierover totaal niet te spreken", zegt VVD-raadslid Tom Janssen.

En: "Bij het besluit tot het plaatsen van de boot heeft de burgemeester inwoners van de Gorzen, ondernemers op het bedrijventerrein en de gemeenteraad totaal niet betrokken. Dit vindt de Schiedamse VVD geen goede gang van zaken."

"Op dit moment zijn er tientallen mensen gehuisvest op de asielzoekersboot. Hoewel opvang voor echte oorlogs- of politieke vluchtelingen in Nederland plek moet zijn, is de VVD van mening dat dit op de gebruikelijke asielzoekerscentra elders in het land moet gebeuren."

De VVD kondigt aan morgen een motie in te dienen die de burgemeester oproept geen nieuwe instroom van asielzoekers op de boot aan de Buitenhavenweg te laten plaatsvinden, zodat de opvang verdwijnt en niet permanent wordt.

Foto: één van de hutten op het schip De Nassau (foto door Louise Melchers)

31-01-2022