‘Geld speelt geen rol. Waarom je leeft als een miljonair als je de baas bent over je eigen geld’. Zo heet het nieuwe boek van econoom Erica Verdegaal. Het is een soort zelfhulpboek, compleet met oefeningen, voor mensen die op de centen moeten letten.
door Jan Schrijver
Erica geeft de nodige aanwijzingen over hoe je niet in allerlei valkuilen moet lopen en over hoe je geen slachtoffer wordt van list en bedrog van anderen die over jouw rug rijk willen worden om bijvoorbeeld in de op de cover afgebeelde gele sportwagen te rijden.
In het boek staan inderdaad handige tips. Het boek is echter doordrenkt met beeldspraken. Tot vervelens toe wordt een en ander vluchtig met effecten, theorieën en onderzoeken gelardeerd. Daarnaast gebruikt Erica veelvuldig allerlei economische termen en beschrijft denkfouten als delay discounting, spijtaversie, pareidolie, zero sum bias en hot hand fallacy. Financiële dienstverleners, banken, verzekeraars, assurantieadviseurs, makelaars, effectenbemiddelaars, en anderen op de financiële markt zijn nauwelijks te vertrouwen, zo krijg ik de indruk als ik dit boek lees.
Aan marketingmensen krijg je, dit boek lezende, ook een hekel. Ze gebruiken verleidingstechnieken gretig. En zelfs met veel van mijn medeburgers moet ik uitkijken, want die beginnen met een piepkleine investering een webshop en ook die hebben de laatste marketingtechnieken in de vingers. Als ze zich opwerken tot influencer is het nog erger. Finfluencer noemt Erica ze. “We zijn kortom beland in een samenleving waarin iedereen, van bedrijven en finfluencer tot je buren en vrienden, aan je probeert te verdienen”, zo betoogt Erica. En: “Er komt geen politicus die sappelende burgers oproep tot een kopersstaking.” Kopen is oorlog, is een kop in het boek. Als koper ben je geen Koning Klant, maar eerder het gehersenspoelde kanonnenvoer dat onze economie draaiende houdt, schrijft Erica, die eraan toevoegt dat je aan dat lot kunt ontsnappen. In haar boek staat dan hoe.
Als je in een supermarkt boodschappen doet, is het wellicht een idee om als je met je winkelwagen in de buurt van de kassa staat, een moment van bezinning te nemen, en alles wat in je karretje ligt voordat je gaat afrekenen aan een kritische beschouwing te onderwerpen, oppert Erica. Als je gaat winkelen voor artikelen die een tijd meegaan en die een flinke uitgave vragen, is het beter om dat niet te doen als je in een goed humeur bent. Nee, zorg dat je knorrig bent, zo is het idee van Erica. En als je koopt is het beter om ‘betaalpijn’ te voelen. Contant betalen is daarbij beter dan met je smartwatch, telefoon of pinpas betalen en achteraf betalen is nog minder wenselijk.
Als je aan je geldzaken gaat werken, is concentratie raadzaam. Ruim je bureau op. En: “Leg eventueel je mobiele telefoon weg of sluit je computer een dag af”. Nou lukt het mij anno 2023 niet meer om aan geldzaken te werken zonder online te zijn.
Er bekruipt me een gevoel, als ik dit boek lees, dat heel veel mensen in onze maatschappij niet deugen en dat ze op mijn geld uit zijn. Het gros van de Nederlanders is nog altijd laaghangend fruit voor iedereen die uit is op geld of macht ten koste van zijn medemens, schrijft Erica. Ik vind dat er in het boek wordt gegeneraliseerd en dat het hier en daar kort door de bocht is. Ik heb het desondanks wel met plezier gelezen, want het is vlot geschreven en het is een beschrijving van mensen en hun gedrag, waar ik ook wel herkenbare dingen in terugvind. Het boek zal een deel van de lezers zeker ook financieel kunnen wakker schudden.
Op LinkedIn profileert Erica Verdegaal (23 juli 1960) zich als Geldzaken journalist | publicist | spreker | radio- en tv-expert. Is ze nou expert op het gebied van financiën, of heeft ze verstand van radio en televisie? Ze was auteur of mede-auteur van een hele serie boeken zoals ‘Hoe je rijk wordt. En blijft’, 'Goed met geld', 'Vorstelijk met pensioen', 'Samen rijk worden', 'Echt rijk worden', 'Crisis. Wat te doen?' en 'Waar doen ze het van?'.
Het boek ‘Geld speelt geen rol. Waarom je leeft als een miljonair als je de baas bent over je eigen geld’ is voor 20 euro te koop. Volgens Erica is het boek “een soort antiraketwapen tegen alle onwenselijk informatie die in dit tijdperk dagelijks op je wordt afgevuurd”.
Als ik het zou kopen, zou ik het in een boekenzaak doen, zodat je de betaalpijn van het contant betalen kunt voelen. Bij de kassa zou ik er dan nog even vijf minuten over nadenken of ik het echt nodig heb en wat ik met die twintig euro anders zou kunnen kopen. Ik zou er ook aan denken dat bij het kopen van een boek er mensen en bedrijven aan me verdienen, zoals de auteur van het boek, de boekhandelaar en de uitgever. Tenslotte zou ik aan de bieb denken, waar je boeken kunt lenen. Je ziet het, wat ik heb gelezen, breng ik meteen in praktijk.
ISBN: 9789461265760
Eerste druk 23 oktober 2023
208 pagina's
Uitgeverij: Haystack
Foto: Erica Verdegaal, foto door Kattiel - Eigen werk, CC BY-SA 3.0 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31847860
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/