SCHIEDAM/VLAARDINGEN/MAASSLUIS - Rian Tange (49) is de nieuwe coördinator Thuisadministratie voor Humanitas Nieuwe Waterweg Noord. Het werkgebied van deze vrijwilligersorganisatie is Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Zij is de beroepskracht die de vrijwilligers werft en vervolgens begeleidt in hun werkzaamheden. Rian is de opvolgster van Yvonne Lopes, die dit werk negen jaar heeft gedaan. We stellen Rian, die sinds 2020 in Schiedam woont, hier voor.
door Jan Schrijver
Rian Tange (de achternicht van Jacques Tange) is geboren in Terneuzen, opgegroeid in Middelburg en volgde de hbo-opleiding Consumentenzaken in Wageningen. Een onderdeel van de opleiding was omgaan met geld en budgetteren. “Ik heb nooit gedacht dat ik specifiek in dat werkveld terecht zou komen. Mijn eerste baan was bij het Arbeidsbureau in Spijkenisse. Ik zocht iets waar meer mijn hart lag en dacht dit te kunnen vinden in Rotterdam, als mentor van vluchtelingenjongeren. Dat werk bleek op mijn lijf geschreven. Heel spannend was het wel, omdat ik dacht, kan ik al die heftige verhalen van me afzetten. Het werk ging zo natuurlijk, dat ik het allemaal goed kon bolwerken. Het was wel heftig, maar heb er nooit van wakker gelegen. Ik ervoer dat het belangrijk was om er voor de jongeren – ze waren tussen de 15 en 18 – te zijn.
Als iemand in Nederland op die leeftijd het huis uitgaat, vinden we dat al heel wat. Deze kinderen hadden geen familie meer, die stonden er alleen voor in een vreemd land. Ze noemden mij bij wijze van spreken ‘mijn Nederlandse moeder’. Een deel van de jongeren komt in de schuldenproblematiek terecht. Dat waren bijvoorbeeld de jongeren die getraumatiseerd waren. Of die hier hun draai niet konden vinden, bijvoorbeeld door een taalprobleem.”
“Binnen dezelfde organisatie – Centrum voor Dienstverlening – ben ik vervolgens in het stedelijk maatschappelijk werk terechtgekomen, het team inkomen en schulden. Ik heb trainingen gegeven aan mensen die in de schuldsanering kwamen. Daarna heb ik een uitstapje gemaakt naar de geestelijke gezondheidszorg. Om alles eens goed te laten bezinken, zijn mijn man en ik een wereldreis gaan maken. Banen opgezegd en veertien maanden gereisd. Begonnen in Mali, en in totaal zes landen aangedaan in Afrika. We hebben er gereisd met openbaar vervoer. Daarna zijn we in Azië verdergegaan, gestart in India. Daarna China, Mongolië en weer China, en – heel spannend – illegaal in Tibet geweest. Daarna kwam Nepal en Myanmar. Uiteindelijk zijn we bijgekomen in ‘vakantieland’ Thailand. In 2017 zijn we weer thuisgekomen. Moe van alle indrukken en fysieke inspanning die reizen met zich meebrengt, maar voldaan. En, niet onbelangrijk, ik wist wat ik verder met mijn arbeidzame leven wilde: werken met jongeren en mensen helpen die het moeilijk hebben."
"Ik ben toen weer teruggekomen op het oude nest, het Centrum voor Dienstverlening, als woonbegeleider voor 18+ jongeren. Vervolgens heb ik 10 jaar gewerkt bij het Jongeren Informatiepunt Rotterdam, het JIP. Daar heb ik samen met de coördinator ‘geldmattie’ opgezet. Ook heb ik onder meer het lessen- en cursussenpakket gestroomlijnd. Daarna heb ik nog twee jaar in een wijkteam in Rotterdam gezeten, maar wat ik miste was de ruimte om op mijn manier met cliënten te werken. Alles werd steeds strakker gereguleerd. Bovendien kwam financiële ondersteuning van cliënten in deze functie veel minder aan bod dan ik wilde."
"Ik zag afgelopen zomer de vacature bij Humanitas van 'coördinator Thuisadministratie'. Online vanaf mijn vakantieadres hebben we het sollicitatiegesprek gevoerd. Dat zegt ook iets over de huidige tijd, waarin we gewend zijn ook belangrijke gesprekken online te voeren. Humanitas was positief. Eenmaal thuis heb ik na enige dagen bedenktijd ja gezegd tegen mijn nieuwe baan. Geldproblemen oplossen, zodat mensen echt weer verder kunnen, dat is iets waar ik mijn drive in vind. Toen ik afgelopen 1 november net begonnen was, was het rondkrijgen van de respectievelijke subsidies van de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis meteen een uitdaging, maar ook dat is weer goed gekomen. Een van de uitdagingen die ik nu heb, is het vinden van vrijwilligers Thuisadministratie en vrijwilligers Vriendschappelijk Huisbezoek.”
Op de website lees je meer over de vacatures en over het werk van Humanitas Nieuwe Waterweg Noord, dat onderdeel is van de landelijke vereniging Humanitas. “In ons werkgebied werken we met rond de 70 vrijwilligers, in heel Nederland zijn het er duizenden. Het mooie is dat je op de expertise van heel Humanitas kunt terugvallen.”