Ergernis alom over de lukraak achtergelaten deelscooters

Gemeente beloofde deelvervoer aan te bieden zonder dat dit voor overlast zorgt in de wijken

Gemeente beloofde deelvervoer aan te bieden zonder dat dit voor overlast zorgt in de wijken

SCHIEDAM - Vanaf 2019 is de gemeente Schiedam gestart met mobiliteitsexperimenten. Denk aan betere bereikbaarheid, verminderen parkeerdruk, verbeteren openbaar vervoer en werken aan duurzaamheid. De introductie van deelscooters past in dit plaatje.  Dat begrijp ik, maar ik erger me aan de lukraak achtergelaten deelscooters in het deel van Schiedam waar ik woon, Schiedam Noord, en met mij velen heb ik het idee, en dat ook in andere delen van onze stad.

Mijn zoektocht naar de oorzaak van mijn irritatie leidde me langs veel informatie op internet, waardoor mijn negatieve reactie over de her en der geparkeerde scooters in een wat ander daglicht kwam te staan. Het gemeentebestuur (daarbinnen met name wethouder Jeroen Ooijevaar) is druk om het gebruik van deel-vervoersmiddelen te stimuleren, maar de huidige gemeentelijk infrastructuur is daarop nog niet aangepast. Er zijn wel parkeerplaatsen gereserveerd voor deelauto’s, maar fatsoenlijk aangeduide parkeerplekken voor deelscooters zijn er niet. Er zijn kennelijk alleen globaal plekken in de stad aangewezen.

In de mobiliteitsvisie van de gemeente Schiedam staat letterlijk:
Deelmobiliteit: We zorgen dat deelmobiliteit voor iedereen bereikbaar en toegankelijk wordt. Daarom werken we aan een ruim en aantrekkelijk aanbod van deelauto’s, -fietsen en -scooters, zonder dat dit voor overlast zorgt in de wijken.

Dat laatste lukt niet als er geen goede voorzieningen zijn gemaakt in de wijken. Een enkele keer staan er wel zes scooters op één plek en op het trottoir! Het is dan voor mensen met een scootmobiel of rollator bijna onmogelijk zo’n plek te passeren.

Felyx scooters zegt bij foutparkeren de gebruiker daarop aan te spreken met een waarschuwing en dreigt zelfs met een boete die kan oplopen tot wel € 500,=. Ik zou graag eens in de boeken van Felyx kijken hoe vaak er al een boete door hen is opgelegd. De boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) van de gemeente Schiedam hebben naar het schijnt al tientallen boetes uitgeschreven. Er is dus wel wat aan de hand.

Hopelijk wordt de Algemene Plaatselijke Verordening snel gewijzigd zodat er een ordentelijker vergunningstelsel tot stand komt en de scooters duidelijk aangegeven parkeervakken krijgen. De gemeente brengt dan op kosten van de verhuurbedrijven lijn in precies waar en hoeveel scooters er op een aangewezen plek in de stad mogen staan.

Het zou zonde zijn als dit soort initiatieven door weerstand van de wijk een te vroeg einde krijgen, maar dan moet wel alles op en top geregeld zijn, want aan de goede bedoelingen van de gebruikers van de deelscooters kan het blijkbaar niet worden overgelaten. Als alles tiptop geregeld zal zijn door de gemeente en de aanbieder, dan zal het een prima voorziening voor veel mensen kunnen zijn, hoewel je mij er niet op ziet stappen, ik pak mijn e-bike wel.

Hans Elenbaas

 

Foto: hinderlijk achtergelaten deelscooters in de Vlinderhoven 

 

28-01-2021