Gemeente en bedrijfsleven blij met resultaten duurzaamheid

Gemeente en bedrijfsleven blij met resultaten duurzaamheid

SCHIEDAM - 10 oktober is de Dag van de Duurzaamheid, het thema dat wethouder Frans Hamerslag in zijn portefeuille heeft: “Op deze dag staan we stil bij wat we al bereikt hebben op diverse bedrijventerreinen en kijken we naar de plannen voor de toekomst. We werken naar een complete circulaire economie in 2050 met nul uitstoot. Dat vergt veel stappen, die we als gemeente met het bedrijfsleven sámen moeten nemen!”

Wethouder Frans Hamerslag kijkt samen met ondernemer Pieter Sneep met plezier naar de resultaten op bedrijventerreinen Vijfsluizen en Wilhelminahaven. Wethouder Hamerslag: “De afgelopen tien jaar hebben we veel gedaan rond energietransitie, vergroening en mobiliteit op onze bedrijventerreinen. De Dag van de Duurzaamheid is een mooi moment om stil te staan bij de nu al behaalde resultaten.” Pieter Sneep, directeur van Ultro, toeleverancier van bewegwijzering en signing en energieke verbinder tussen ondernemers: “Duurzaamheid is geen keuze meer, het moet de norm zijn.”

9500 zonnepanelen
“Op de daken van bedrijven op Vijfsluizen liggen inmiddels bijna 9500 zonnepanelen die we als ondernemersvereniging met steun van de gemeente en provincie hebben geplaatst”, vertelt Sneep. “Dat zorgt voor een flinke energiebesparing en verlaagt de CO2-uitstoot.”

Hamerslag verwijst ook naar het laadplein voor elektrische vrachtwagens van ROS B.V. bij de Wilhelminahaven: “Door dit station kunnen vrachtwagens fossielvrij rijden en bouwprojecten emissieloos bevoorraden. Een flinke vermindering van de uitstoot in de stad! En kijk hoe het Getijdenpark bij de Wilhelminahaven vergroening biedt. Dat is goed voor een aantrekkelijke werkomgeving én belangrijk voor de biodiversiteit. Daarmee maken we onze bedrijventerreinen weerbaarder tegen klimaatverandering.”

Groenonderhoud
“Binnen onze ondernemingsverenigingen denken we permanent na over verduurzaming van onze bedrijventerreinen”, stelt Sneep, “waaronder ook vergroening en bestrijding van hittestress. Zo gaan we ons als bedrijventerrein zelf voorbereiden op de klimaatverandering en de omgeving hierop aanpassen. Sommige stukken groen maaien we niet, waardoor bloemen en struiken kunnen groeien die goed zijn voor bijen, vlinders en vogels. Zo maken we onze bedrijventerreinen mooier, groener, beter voor de natuur, en aantrekkelijker voor onze medewerkers.”

Dikke winst
Hamerslag en Sneep roepen ondernemers op zich aan te sluiten om samen de krachten te bundelen voor een duurzame en groene toekomst van Schiedam. Hamerslag: “Dat is dikke winst voor het bedrijfsleven én voor onze gemeenschap.”

Op de website www.ondernemendschiedam.nl kun je lezen hoe gemeente en bedrijvenverenigingen dit samen aanpakken en hoe je als ondernemer kunt aansluiten.

Fotobijschrift
Pieter Sneep en Frans Hamerslag

08-10-2024