Subsidie aan Stichting Mooi Werk voor cultuurparticipatie wordt stopgezet

Gemeente is ontevreden over functioneren Cultuurscouts

Gemeente is ontevreden over functioneren Cultuurscouts

SCHIEDAM - De gemeente is ontevreden over het functioneren van de afdeling cultuurparticipatie van de aan de Hoogstraat 97 gevestigde Stichting Mooi Werk. Daarom wil de gemeente de subsidie voor dit onderdeel stopzetten. De andere afdeling van de Stichting Mooi Werk, de afdeling cultuureducatie, functioneert wel naar tevredenheid van de gemeente.

Het college van B&W licht toe: "Stichting Mooi Werk houdt zich bezig met cultuurparticipatie en cultuureducatie. Het onderdeel cultuureducatie functioneert conform de prestatieafspraken. Het onderdeel cultuurparticipatie, de zogenaamde cultuurscouts, laat helaas een veel minder resultaat zien. Om de stichting de gelegenheid te geven om in de situatie verbetering te brengen, heeft het college haar verzocht om in een herstelplan aan te geven hoe de stichting deze verbetering zou bewerkstelligen. Het vervolgens door de stichting ingediende herstelplan bleek niet tot de beoogde verbetering te leiden. Er zijn daarna nog diverse gesprekken met de stichting over de financiën rond cultuurparticipatie gevoerd, maar die leidden evenmin tot een concreet en reëel zicht op de noodzakelijke verbetering. Uiteindelijk heeft het college besloten de subsidieaanvraag te weigeren." 

"Tijdens het afbouwen van de subsidie worden de mogelijkheden voor het efficiënt inzetten en het herstructureren van cultuurparticipatie in onze wijken onderzocht. Daarnaast worden afspraken gecontinueerd met instellingen die ook uitvoering geven aan cultuurparticipatie zoals de bibliotheek Schiedam, de Kleine Ambassade, de Stokerij, de Kansenfabriek/Dock en Dance Motion Picture."

Reactie van Stichting Mooi Werk
Stichting Mooi Werk heeft vanochtend om zes uur een persbericht verstuurd over het kwijtraken van een deel van de subsitie. "Stichting Mooi Werk kreeg in korte tijd twee zeer uiteenlopende berichten. De afdeling cultuureducatie ontvangt voor de periode 2021-2024 subsidie van Fonds voor Cultuurparticipatie voor het programma 'Cultuureducatie met Kwaliteit in Schiedam'. Daarnaast heeft het college van B&W van de gemeente Schiedam echter besloten om de subsidie voor de afdeling cultuurparticipatie van Stichting Mooi Werk te beëindigen", zo reageert deze stichting op het voor haar teleurstellende nieuws. De stichting vervolgt met het aangeven van een gevolg van de minder van de gemeente te ontvangen subsidie: "Dit betekent dat er vanaf 1 juli 2021 geen Cultuurscouts meer werkzaam zijn voor Mooi Werk in Schiedam."

"De afdeling cultuureducatie van Mooi Werk heeft het afgelopen jaar samen met de basisscholen en culturele aanbieders plannen gemaakt voor deelname aan Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024. De 4-jarige subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie wordt gematcht door de gemeente Schiedam en de schoolbesturen Primo, Siko, Sic en Un1ek. Mooi Werk verzorgt met de scholen en culturele aanbieders een basisvorming kunst- en cultuureducatie voor alle leerlingen van 4 tot 18 jaar in Schiedam. Alle betrokkenen dragen daarmee bij aan een creatieve, weerbare en trotse jonge generatie Schiedammers."

"Het weigeren van de gemeentelijke subsidie voor de afdeling participatie is een spijtige boodschap voor de organisatie. Mooi Werk heeft vanaf 2006 heel veel mooie projecten op het gebied van cultuurparticipatie opgezet en (met name de laatste jaren) ondersteund. Projecten als iktoon, Scootmobielroutes, Open Ateliers, Gorzen Live! en Dit is Schiedam zijn daar lichtende voorbeelden van."

"Tot en met juni zijn de Cultuurscouts nog bereikbaar om iedereen met een idee op het gebied van kunst/cultuur en participatie te helpen. Denk daarbij aan het schrijven van een projectplan, het opstellen van een begroting of het vinden van financiering. Naast deze kennis hebben de Cultuurscouts ook een groot netwerk in de stad en kunnen zij de juiste verbindingen leggen en zo bijvoorbeeld een passende kunstenaar aan een groep bewoners koppelen. Er is momenteel nog niet duidelijk bij wie initiatiefnemers na 1 juli met hun hulpvragen rondom participatie terecht kunnen", zo besluit Stichting Mooi Werk.

Foto: de gevel van het hoekpand van Stichting Mooi Werk aan de Hoogstraat 97 is gesierd met een gedicht van Willem Elsschot (archieffoto 2018, foto gemaakt door Louise Melchers bij de onthulling van het gedicht)

DSC_0906

04-02-2021