Adviesbureau Rebel in rapport voor de G40-gemeenten

'Gemeente moet ruimte beter benutten om leefbaarheid te behouden'

'Gemeente moet ruimte beter benutten om leefbaarheid te behouden'

ROTTERDAM/SCHIEDAM - Adviesbureau Rebel, dat het hoofdkantoor heeft in Rotterdam, presenteert 40 oplossingen voor de leefbaarheid van de G40-gemeenten in ons land. Dat doet het bureau op het moment dat na de gemeenteraadsverkiezingen de coalitiebesprekingen in de gemeenten in volle gang zijn. De titel van het rapport: 'Rebel Coalitieakkoord. De top 40 voor de G40.'

Het G40-stedennetwerk is het netwerk van 40 (middel)grote steden in ons land, die elkaar vinden in de stedelijke vraagstukken waar de leden van het netwerk voor staan. 
De 40 gemeenten van de G40 zijn: Alkmaar, Almelo, Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen, Helmond, Hengelo, ’s-Hertogenbosch, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Oss, Roosendaal, Sittard-Geleen, Schiedam, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle. 

Rebel meldt in een persbericht naar aanleiding van het verschijnen van het rapport: "De verkiezingen hebben duidelijk gemaakt dat de thema’s wonen, werk, bereikbaarheid en duurzaamheid belangrijk zullen zijn bij de coalitieonderhandelingen. Om Nederland bewoon-, beleef- en bereikbaar te houden zijn veranderingen noodzakelijk."

“Als we op de huidige voet verdergaan, zal de leefbaarheid, ruimtelijke kwaliteit en bereikbaarheid steeds verder achteruitgaan.” Dat concludeert adviseurs- en investeerderscollectief Rebel in een rapport. Volgens het bedrijf zijn er vrijwel geen ‘makkelijke’ locaties meer om woningbouw uit te breiden. Dat betekent volgens Rebel dat het niet alleen lastiger is om te bouwen, maar ook dat er een kans is om nieuwe waarde toe te voegen aan bestaande gebieden. “Dit is het moment om van onze steden de plek te maken waar wonen en werk samenkomen, met gemengde en inclusieve wijken, dooraderd met parken en groen. Als we goed bereikbare, klimaatbestendige en bedrijvige steden willen creëren, zullen de coalities daar meteen op in moeten zetten", zegt Matthijs van Neerbos, adviseur bij Rebel.

Rebel adviseert gemeenten die het aantal inwoners zien groeien hun extra inkomsten – van het gemeentefonds en de onroerendezaakbelasting – deels te oormerken voor investeringen in bereikbaarheid en groen. Zonder investeringen in het fysieke domein zal het ook niet lukken extra woningen te bouwen. Daarnaast is het advies auto’s zoveel mogelijk uit de stad te halen en vol in te zetten op deelmobiliteit, fietsen en lopen. Vrijgekomen (parkeer)ruimte kan worden ingezet als groene recreëer- en speelruimte. “Zo ontstaat een gemengde en groene stad waar het fijn leven is", aldus Van Neerbos. 

Hier kun je het rapport van Rebel downloaden.

Foto: adviseur Matthijs van Neerbos op de plek in Schiedam waar onlangs gestart is met woningbouw op het Dirkzwagerterrein (foto door Rommert Schrijver)

04-04-2022