In verband met de koude mogen opvangplekken ook overdag gebruikt worden

Gemeente richt gymzaal in met 12 extra opvangplekken voor daklozen

Gemeente richt gymzaal in met 12 extra opvangplekken voor daklozen

SCHIEDAM - In verband met het naderende koude weer, heeft de gemeente vandaag een extra opvanggelegenheid ingericht voor dak- en thuislozen. In de vandaag ingerichte gymzaal aan de Van der Leeuwlaan in Schiedam Nieuwland zijn twaalf opvangplaatsen beschikbaar, waarvan gezien de koude ook overdag gebruikgemaakt mag worden.

De gemeente meldt: "De komende periode verwachten we bar winterweer met veel kou, wind en sneeuw. Mede daardoor is de reguliere opvang voor dak- en thuislozen (deze is in De Elementen in Vlaardingen, red.) op dit moment onvoldoende om iedereen een dak boven het hoofd te bieden. Vanaf zaterdag 6 februari zal daarom de gymzaal aan de Van der Leeuwlaan voor een periode van maximaal 3 weken worden ingericht als extra opvanglocatie." 

Vanwege het coronavirus moeten de tijdelijke bewoners van de reguliere opvanglocatie onderling 1,5 meter afstand houden. Hierdoor kunnen er minder mensen in de reguliere opvang terecht. Bovendien is de toeloop op dit moment groter door het koude weer. Daarom heeft de gemeente tijdelijk (periode van maximaal drie weken) een aantal extra opvangplaatsen ingericht, zodat niemand in de kou op straat hoeft te overnachten.

opvang2

Vanaf zaterdag 6 februari worden in de gymzaal aan de Van der Leeuwlaan maximaal 12 mensen opgevangen die nergens anders heen kunnen, omdat ze geen dak boven hun hoofd hebben. "We doen dit in nauw overleg met Mavo Schravenlant XL. De opvang is in verband met het winterse weer zowel voor overdag als ‘s nachts. Zeker tijdens barre winterse omstandigheden laten we niemand in de kou staan", aldus de gemeente. 

Bij de zaal is 24 uur per dag beveiliging aanwezig. Ook zijn er gedurende een aantal uur per dag zorgmedewerkers aanwezig. De gebruikers van de opvang mogen geen bezoek ontvangen.

Vorig jaar was ook gedurende enige tijd extra opvang nodig. Die werd toen geboden in de Sporthal Groenoord, In deze sporthal is nu echter de coronapriklocatie ingericht.

Afbeeldingen: fragmenten uit een video door Rens de Ron, crisismanager gemeente Schiedam, zie de video hier op twitter: https://twitter.com/RensDeRon/status/1358110684207321089?s=20

06-02-2021