SCHIEDAM - In de Kerkbuurt in Kethel ligt verscholen tussen de Joppelaan en de Kerkweg een stuk grond. Het ligt tussen weilanden, historische panden en een begraafplaats. Het is eigendom van de gemeente. Die wil hier 7 à 10 bouwkavels van maken om per kavel aan particulieren te verkopen, die er een huis mogen bouwen. De huidige bewoners van de buurt hebben een ander idee. "Vanuit het groen gedacht, en toch met bebouwing, maar dan van een ander soort. De gemeente wil hier niet van weten. Inspraak blijft beperkt tot meepraten over het planten van een boompje hier en daar", zegt een woedende Ton Verdoes.
door Jan Schrijver
"Wat me dan steekt is, dat wij als bewonersgroep een brief aan het college hadden gestuurd over ons initiatief (november 2021). Maar het antwoord van de gemeente (februari 2022) was aan mij als voorzitter van Stichting de Werf gericht, waarbij ook nog eens is gesuggereerd dat dit burgerinitiatief in het belang van Stichting de Werf zou zijn. Belachelijk!", vindt Verdoes.
Ton Verdoes (73) is oud-directeur van het Gemeentelijk Woningbedrijf, het huidige Woonplus en is bouwkundige. Hij is gepensioneerd, maar zit niet stil. Zo is hij in Schiedam bij velen bekend als bridgedocent en als voorzitter van Stichting De Werf, het ontmoetingscentrum aan de Kerkweg 46-C in Kethel Kerkbuurt.
Door de gebruikers van de panden aan de Kerkweg 46 (er is ook een woonhuis/kapsalon en een pand waarin de muziekvereniging Sint Radboud huist) is het initiatief genomen om een buurt(burger)initiatief te organiseren met betrekking tot de ideeën over de inrichting van de woonomgeving. Samen met de bewoners Joppelaan hoek Kerkweg is dit initiatief verder uitgewerkt en vandaag opnieuw aangeboden aan het college van burgemeester & wethouders en ook aan de gemeenteraad van Schiedam.
November vorig jaar werd het uitsluitend aangeboden aan het college, maar dat doet er niets mee, zo heeft Verdoes met grote teleurstelling vastgesteld. Kern van het plan van het buurt(burger)initiatief is dat niet het gehele stuk grond met vrijstaande woningen wordt bebouwd, zoals de gemeente wil, maar dat er een kleinschalig wooncomplex komt voor begeleid wonen. Daarin zou plaats kunnen zijn voor twaalf woningen voor mensen die begeleid wonen. Dat komt neer op een kleinschalig appartementengebouw met twaalf units, waardoor maar een klein deel van het beschikbare stuk grond bebouwd wordt in plaats van het hele stuk. Dat past beter in de groene omgeving, vinden de bewoners. Bovendien, zo weet bouwkundige Verdoes, hebben de historische gebouwen in de Kerkbuurt veelal een fundering gebaseerd op huiden. Als er in de omgeving van deze historische gebouwen te veel gebouwd wordt, dreigt er schade aan de historische bebouwing.
Waar de deelnemende bewoners uit het buurt(burger)initiatief ook angst voor hebben, is dat als er eenmaal woningen gebouwd zijn op dit stukje braakliggende grond van de gemeente (het wordt nu door de gemeente gebruikt voor opslag van bijvoorbeeld bouwmateriaal), dat dan ook de aangrenzende weilanden zullen worden gebruikt voor woningbouw en dat zodoende dit uniek stuk groen - grenzend aan het volgebouwde Sveaparken - ten prooi zal vallen aan de verstedelijking.
In het plan van het buurt(burger)initiatief staan overigens ook ideeën voor het aanpakken van het plein dat voor de panden Kerkweg 46 ligt. Het is nu een lelijke 'grindbak', vindt Verdoes, en het zou een mooi pleintje moeten zijn, dat in harmonie is met de eraan liggende R.K. Begraafplaats St. Laurentius en de ertegenover liggende Sint Jacobuskerk.
In dit afzonderlijke artikel kun je het interview van Jan Willem de Boer met Ton Verdoes zien en de brief aan de gemeenteraad integraal lezen.
Foto: om dit stuk grond gaat het, de eerste foto met het hek erop, de foto eronder door het hek heen gefotografeerd, daaronder zie je het weiland dat tussen het beoogde bouwterrein en de spoorlijn ligt, in de foto's in de fotogalerij zie je onder meer het pleintje voor Kerkweg 46 en de begraafplaats (foto's door Jan Schrijver (c) De Schiedammer Online)