In Dwarstraat in de Gorzen in pand waar kunstenaars atelier hadden

Gemeente zet Leerwerkplaats op met afgepakt crimineel vermogen

Gemeente zet Leerwerkplaats op met afgepakt crimineel vermogen

SCHIEDAM - In Schiedam-Zuid krijgen jongeren de leerwerkplaats De Steigers Schiedam waar ze van ouderen op praktische wijze vakkennis kunnen opdoen. De Steigers Schiedam komt in een voormalig wijkgebouw aan de Dwarsstraat 42.

"De gemeente Schiedam kan de leerwerkplaats opzetten met afgepakt crimineel vermogen, dat minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid graag ten goede wil laten komen aan de wijk", zo laat de gemeente vanochtend weten.

Het kabinet besloot in het coalitieakkoord om afgepakt geld van criminelen te investeren in de wijk waar die criminelen actief waren. In Schiedam werd een aantal panden in beslag genomen, waaronder een woning in Zuid. De opbrengst daarvan gaat niet naar de staatskas, maar het ministerie investeert die in de leefbaarheid van Zuid. Minister Dilan Yeşilgöz komt De Steigers Schiedam eind april officieel openen.

Voor jongeren en zij-instromers
De Steigers Schiedam wordt een leerwerkplaats van, voor en door de wijk waar jongeren en zij-instromers van circa 16 tot 35 jaar, die nu geen duidelijk toekomstperspectief hebben, met vakkennis worden geholpen en naar een beroep worden toegeleid. Zo krijgen ze nieuwe kansen in hun leven en op de arbeidsmarkt. Ouderen dragen op een laagdrempelige en praktische manier hun vakkennis over.

Zo gaat onder meer een klussendienst jongeren leren hoe ze rollators en scootmobiels kunnen repareren, leiden professionele kappers op voor het kappersvak en gaan vier koks jongeren warmdraaien tot toekomstige koks. In het Computercafé kunnen ze computercursussen volgen, computers leren repareren en leren hoe ze een eigen website of webshop kunnen ontwikkelen. Afhankelijk van de vraag vanuit de gebruikers, kan De Steigers Schiedam het aanbod uitbreiden richting bijvoorbeeld elektriciteit, lassen, metselen en thuiszorg. Samen met ondernemers in de wijk zoekt De Steigers Schiedam naar ondersteunende stageplekken.

Misdaad loont niet
Schiedam onderzoekt al langer op de achtergrond in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid de mogelijkheden van het project. “Misdaad loont niet, maar in dit geval profiteert wél de hele wijk Zuid in Schiedam”, aldus burgemeester Cor Lamers. “De opbrengst van het crimineel bezit brengen we terug in de wijk door te investeren in onze jongeren. We bieden ze een plek waar ze onder goede begeleiding aan zichzelf kunnen werken. We willen graag de vakkennis en kunde van wijkbewoners gebruiken om jongeren meer toekomstperspectief te geven en ze beter weerbaar te maken tegen de verleidingen van criminaliteit.”

Van-voor-door de wijk
Minister Yeşilgöz-Zegerius vindt het belangrijk dat de herbestemming van ‘het foute geld’ gebeurt op een manier die echt door de wijk is gewenst. In de afgelopen tijd zijn er in Schiedam tal van gesprekken gevoerd met maatschappelijk betrokkenen, instanties uit de wijk en wijkbewoners van Zuid die tot de huidige opzet van De Steigers Schiedam hebben geleid. De sparringgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Bewonersvereniging Schiedam-Zuid (BVSZ), Stichting Jongeren & Senioren (J&S), wijkcentrum Hof in Zuid, Kinder- en opbouwwerk van DOCK, het WijkOndersteuningsTeam (WOT) en de wijkregisseur van de gemeente. YETS Foundation en Gro-Up, de organisaties die in Schiedam jongerenwerk verrichten, zijn direct betrokken. Daardoor is De Steigers Schiedam een project van-voor-door de wijk. Wijkbewoner Leon Verzijden, die werkzaam is bij de gemeente, wordt de coördinator van het centrum.

dw2

Investeren in leefbaarheid
De Steigers Schiedam is het eerste project in Nederland waarvoor afgepakt crimineel geld wordt gebruikt. Deze stedelijke voorziening begint in Schiedam Zuid, maar jongeren uit andere Schiedamse wijken zijn ook welkom, zo meldt de gemeente. Het ministerie van Justitie en Veiligheid vervolgt de pilot in Schiedam met soortgelijke pilots in Rotterdam en Breda.

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid verkende na het sluiten van het coalitieakkoord, samen met het Openbaar Ministerie (OM), collega-ministers van Financiën, Binnenlandse Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de eerste mogelijkheden van maatschappelijk herbestemmen: “De schade die criminelen aan onze samenleving toebrengen, is immens en voelbaar tot in onze woonwijken. Daarom investeren we fors in de bestrijding van georganiseerde misdaad. Het is extra mooi als we dat illegaal verdiende geld van de criminelen, hun huizen, auto’s, de dure klokjes en andere spullen, waarmee ze willen pronken, afpakken en kunnen teruggeven aan de samenleving door ermee te investeren in de leefbaarheid van onze buurten.’’

Structurele regeling
Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil meer projecten in het land realiseren waarbij afgepakte kostbare zaken en vermogen van de georganiseerde misdadigers worden ingezet voor een publieke bestemming. Het moet direct ten goede komen aan de wijken die te lijden hebben of hadden onder criminaliteit. Doel is om op basis van de ervaringen uit deze projecten een structurele regeling te ontwikkelen, zodat het maatschappelijk herbestemmen van afgepakt crimineel vermogen makkelijker wordt.

Het kost nu veel tijd om dit soort projecten met alle betrokken partijen te regelen, omdat er nog geen vaste regeling voor is. In Italië is het maatschappelijk herbestemmen van met misdaad verkregen eigendommen al veel langer ingeburgerd en het is daar een enorm succes, zo meldt de gemeente vanochtend in het persbericht over De Steigers Schiedam.

Het pand diende de afgelopen jaren via tijdelijke verhuur als atelierruimte voor verschillende kunstenaars. Hiervan vond Nikolaj Dielemans onlangs een nieuw onderkomen. Dat lees je in ons eerdere artikel: Nikolaj Dielemans verhuist met zijn atelier van Dwarsstraat naar Singel

De verhuur van het pand vindt voor dit maatschappelijke project plaats via een leegstandsbeheerder. Het project heeft een duur van 4 jaar. Dit gaf de gemeente ons desgevraagd te kennen. 

Foto's: pand aan de Dwarsstraat 42, situatie in februari 2023, (c) De Schiedammer Online

 

 

22-02-2023