Rond metrostation Parkweg

Gevoel van onveiligheid door groep jongeren die 'tegen het criminele aan zit'

Gevoel van onveiligheid door groep jongeren die 'tegen het criminele aan zit'

SCHIEDAM – Een jongerengroep die ‘tegen het criminele aan zit’ zorgt voor een sterke onveiligheidsbeleving rond metrostation Parkweg. Dat stelt burgemeester Cor Lamers in een gesprek over de monitor ‘Leefbaarheid en veiligheid’ over Schiedam.

De burgemeester kan goed aanvoelen dat Schiedammers zich niet veilig voelen rond het station. “Zeker in de donkere uren kan ik me daar heel wat bij voorstellen.” In feite gaat het over een gebied rond de hele Parkweg, ‘van Schie tot Burgemeester Van Haarenlaan, een vrij grote zone waar je je vrij gemakkelijk kunt terugtrekken’.

De groep bestaat uit jongeren van zo’n veertien tot twintig jaar, die voor een deel woonachtig zijn in de directe omgeving, maar een andere helft ook van verder komen. Verder in Schiedam, maar ook uit Rotterdam en Spijkenisse. De aanwezigheid van de metro is daarbij ‘prettig’, aldus Lamers.

De politie en gemeente volgen de groep sinds de zomer op de voet, stelt hij. Dat ziet eruit als waarschuwingsbrieven van de burgemeester aan de jongeren en/of hun ouders en uit zogenaamde ‘stopgesprekken’. “We zitten er boven op”, aldus Lamers.

Daarbij kijken de betrokkenen ook naar metrostation Troelstralaan, ‘want als je op de Parkweg drukt, wordt het daar (een metrostation verderop, red.) drukker’.

De overlast bij station Schiedam-Centrum is volgens Lamers afgenomen, met name vanwege politie-optreden. “Natuurlijk mag ik in de hal iemand opwachten, maar met vier, vijven lang rondhangen, daar storen mensen zich aan, daar wordt tegen opgetreden.” Het samenscholingsverbod vanwege corona helpt daarbij, aldus de burgemeester, maar ook zonder die regels kan er tegen mensen die in de stationshal rondhangen, worden opgetreden.

Behalve handhaven wil Lamers, in het college verantwoordelijk voor de openbare orde in de stad, ook met de groep in gesprek komen. “We hebben er een extra project op gezet.” Via straatwerk en jongerenwerk wil de gemeente met hen in contact komen, door medewerkers die herkenbaar zijn voor de jongeren. “Je moet daar Cor Lamers niet op afsturen, dan zeggen ze: ‘wat doet die grijze man hier?” De afwezigheid van andere vormen van samenkomen, zoals in ‘jongerenhonken’, cafés en shoarmatenten speelt voor veel jongeren een rol om vaker buiten rond te hangen, aldus de burgemeester. Maar specifiek voor de groep rond de Parkweg gaat dat niet op. “Die is daar niet gevoelig voor. Zij willen buiten rondhangen, dat is een deel van hun cultuur.”

Lees ook ons artikel van gisteren over de Monitor, met onder meer de top 15 van meest genoemde onveilige plekken in Schiedam en de top 10 van onveiligheidsbeleving per wijk
https://deschiedammeronline.nl/detail/details/station-parkweg-wordt-als-onveiligst-ervaren-plek-genoemd

 

08-12-2020