Maak de stad natuurlijk mooi en aantrekkelijk

Groen Blauwe Alliantie Schiedam van start

Groen Blauwe Alliantie Schiedam van start

SCHIEDAM - Tijdens de derde bijeenkomst in de Boshoek besloten 14 organisaties die zich in Schiedam inzetten voor het behouden en versterken van de groenblauwe leefomgeving om de GroenBlauwe Alliantie Schiedam daadwerkelijk van start te laten gaan.

De deelnemers aan de GroenBlauwe Alliantie organiseren onder andere activiteiten voor jong en oud over flora en fauna, landschappelijke en waterkwaliteit in Schiedam en het beleven er van. Daarnaast organiseren enkele organisaties ook activiteiten op het brede terrein van duurzaamheid.

De bijeenkomst begon met een terugblik op de bijeenkomst op 24 januari waarop de organisaties in gesprek gingen met vertegenwoordigers van 7 fracties in de gemeenteraad.

De gezamenlijke conclusie:

- we vonden op de bijeenkomst een belangstellend, luisterend oor van de raadsleden
- de raadsleden her- en erkenden veel van de zaken die vanuit de organisaties werden benoemd m.b.t. hun ervaringen in de interactie met de gemeentelijke organisatie en de ervaren beperkte voortgang van de gemeentelijke groenvisie en ontwikkelingsmogelijkheden
- raadsleden gaven positieve feedback en reacties op de activiteiten en voornemens van de organisaties
- we hebben onze organisaties en activiteiten goed voor het voetlicht gebracht; ook via de lokale pers
- de bijeenkomst met de raadsleden heeft een positieve impact op het streven van de organisaties om met elkaar een samenwerkingsverband aan te gaan om:

· een gespreksplatform voor de gemeente (raadsleden, College van B&W en gemeentelijke  organisatie) te zijn,
· een betere relatie te creëren met de gemeente. Hiervoor willen we o.a. in het eerste half jaar komen tot een bestuurlijk groenblauw overleg tussen betrokken collegeleden en vertegenwoordigers van de organisaties op basis van een gezamenlijk opgestelde agenda,
· de onderlinge uitwisseling van kennis, kunde, ervaringen, menskracht en materialen te bevorderen,
· gezamenlijk bewoners en organisaties te informeren over kansen en bedreigingen voor de groenblauwe leefomgeving in Schiedam,
· activiteiten beter op elkaar af te stemmen en ook samen meer activiteiten te organiseren.

We willen ons groenblauwe verhaal vertellen aan inwoners (jong en oud) die nog niet bekend zijn met de activiteiten van onze organisaties en jonge mensen interesseren om zich actief in te zetten voor de kwaliteit van onze groenblauwe leefomgeving.

De komende 2 weken leveren de organisaties maximaal 3 punten aan die opgenomen moeten worden in het plan van aanpak 2024 van de GroenBlauwe Alliantie Schiedam. Daaronder vooral ook zaken die we vanuit de GroenBlauwe Alliantie eenvoudig kunnen oppakken en waarbij onze brede expertise tot uiting komt.

Op korte termijn willen we komen tot een gezamenlijke digitale agenda waarin de activiteiten van onze organisaties vermeld staan. Vervolgens zullen we ook een begin maken met het opstarten van een gezamenlijke digitale kennisbank.

Tijdens onze volgende bijeenkomst bepalen we welke zaken er in ieder geval in 2024 gezamenlijk worden opgepakt. Hieronder is in ieder geval een gezamenlijk activiteitenprogramma op de Dag van het Park op zondag 26 mei. We willen dan een lint van activiteiten door Schiedam aanbieden.

Ook hiervoor leveren de organisaties binnen 14 dagen activiteiten aan die zij kunnen organiseren zoals: een vleermuizenexcursie, kunst en muziek in het park, een speurtocht (voor jong en oud), een foto wedstrijd waarin de mooiste groenblauwe plekjes in Schiedam centraal staan, 1 of 2 wandelingen in parken, een lezing in de bibliotheek over de geschiedenis van het Beatrixpark, het onthullen van een nieuwe tree tag, enzovoorts.

We nemen contact op met de afdeling wijkzaken van de gemeente om samen met hen de activiteiten o.a. via de wijkoverleggen onder de aandacht te brengen en bewoners te interesseren om aan te haken.

We hebben afgesproken dat we tijdens de volgende bijeenkomsten van de Alliantie telkens 1 of 2 organisaties een presentatie zal geven over de activiteiten die zij organiseren. Dit om

meer inzicht te krijgen in waar elke organisatie mee bezig is. Op de daarop volgende bijeenkomst zullen de geschiedenis, activiteiten en kwaliteiten van de Plantage op de agenda staan en de activiteiten van de Bomenridders.

De komende tijd benaderen we andere groenblauwe organisaties/initiatieven of zijn zich bij de Alliantie willen aansluiten. We hopen dat ook via de lokale pers deze oproep kan plaatsvinden.

Tot slot van de bijeenkomst was er een korte presentatie (sneak-preview) van de voorgestane ontwikkelingen in de Groene Driehoek in Park Kethel. Dit als vervolg op de door de gemeenteraad aangenomen motie om met ingang van 2025 € 50.000,-- te bezuinigen op de gemeentelijke bijdrage voor NME in Schiedam.

29-02-2024