Opening met performance ‘Wonder aTent’

Groepstentoonstelling 'Spiritualiteit' bij OpenArtExchange

Groepstentoonstelling 'Spiritualiteit' bij OpenArtExchange

SCHIEDAM - Op zaterdag 13 september om 13.45 uur vindt bij OpenArtExchange aan de Hoogstraat 85 de opening plaats van de groepstentoonstelling Spiritualiteit.

De triotentoonstelling ‘Spiritualiteit’ is de derde in een serie over identiteit. Iedereen is vanaf 13.45 uur welkom om onder het genot van een hapje en een drankje met de aanwezige kunstenaars de werken te bespreken. Deelnemende kunstenaars zijn Sanda Amadou (1978, Benin), Serge Diama (1988, DR Congo) en Kingsley Ogwara (1975, Nigeria / Luxemburg). Tijdens deze feestelijke opening is er de performance ‘Wonder aTent’ door Amit Palgi. ‘Wonder aTent’ is een performatieve installatie die dans, tekst en geluid gebruikt om vragen te stellen over rondzwervingen, migratie en je thuis voelen. 

Over de tentoonstelling
"Menselijke spiritualiteit is de kern van iemands identiteit, wat of wie een persoon is in zijn meest intieme kern, individueel of als onderdeel van een gemeenschap. Spiritualiteit is dat innerlijke gevoel en geloof in iets dat groter is dan jijzelf, een vorm van onderlinge verbondenheid met andere levens, de natuur of het bredere universum, het heilige, het goddelijke. Het is van alle tijden en alle culturen, vanaf het begin van de mensheid. Voor sommigen is het religie, voor anderen meditatie of rituelen, zelfs atheïsten hebben een spiritueel zelf. Spiritualiteit verheft ons, houdt ons in balans en helpt ons het onmogelijke en uiteindelijk de dood onder ogen te zien. In ‘Spirituality’ gaan Sanda Amadou, Serge Diama en Kingsley Ogwara op zoek naar wat spiritualiteit voor hen betekent", zo beschrijft OpenArtExchange de tentoonstelling.

Amadou, onderzoeker van traditionele Afrikaanse geloofsovertuigingen met Fulani-roots, keert terug met een nieuwe episode in zijn synthetisch haarwerkproject met de “Sacred”-serie, dit keer een combinatie van (semi-)sculpturen van gevlochten synthetisch haar en mixed media op metalen draden, canvas en plaatwerk, die zijn eigen hedendaagse herinterpretatie weerspiegelen van symbolen van diepgewortelde overtuigingen over voorouderverering en de natuur.

Amadou5kl

Diama toont de typisch Afrikaanse religieuze mix van christendom en traditionele Afrikaanse overtuigingen met zijn “Révélations”-serie, pictorale surrealistische visioenen in olieverf en mixed media collages op canvas en mini-canvas wandtapijten, waarbij Bijbelse connotaties naadloos worden gecombineerd met traditionele Afrikaanse maskers en andere oude symboliek, die multi-interpretabel zijn.  

Ogwara toont zijn ‘Icon’-serie, heiligen en beschermengelen die lijken te zijn weggelopen uit glas-in-lood kerkramen. Min of meer verborgen in (semi-)abstracte composities in verschillende pastichestijlen in olieverf en acryl, die vaak de vorm lijken aan te nemen van massa’s mensen.

De tentoonstelling loopt van 9 september tot en met 14 oktober.
 
Foto boven het artikel: Kingsley Ogwara is een van de drie exposerende kunstenaars in deze triotentoonstelling (foto door Louise Melchers)

Foto in het artikel: Sanda Amadou (foto door Louise Melchers), uit dit eerdere artikel, lees ook: Sanda Amadou in de etalage op de Hoogstraat in Schiedam

03-09-2023