Grootste plasticvanger van Nederland in Schiedam aangelegd 

Grootste plasticvanger van Nederland in Schiedam aangelegd 

SCHIEDAM - In het getijdenpark Wilhelminahaven Schiedam is in samenwerking met Rijkswaterstaat en Clear Rivers de grootste plasticvanger van Nederland aangelegd. De aanleg van deze plasticvanger behoort tot de laatste fase van de aanleg van het getijdenpark. 

De plasticvanger in de Wilhelminahaven is met een lengte van 265 meter de grootste in Nederland. In de Wilhelminahaven is een nieuw type vanger aangelegd, de LT5. De vangbak bestaat nagenoeg geheel uit hergebruikt plastic afval.

De plasticvanger haalt drijvend afval uit het water en voorkomt dat het zwerfafval op de oever of in de begroeiing van het getijdenpark terechtkomt. Door de gunstige ligging van de kom van de Wilhelminahaven is de verwachting dat er veel afval uit het water gehaald kan worden op deze plek.

aanleg1 (2)

Wethouder Jeroen Ooijevaar is enthousiast over de aanleg van de plasticvanger: “Hiermee voorkomen we dat drijvend afval uit de Nieuwe Maas op de oever achterblijft en uiteindelijk als plasticsoep in de Noordzee belandt. Naar verwachting vangen we tot wel twee zeecontainers vol drijvende troep per maand. We gaan voor schoon riet, schoon water en uiteindelijk een schone zee!” 

Met de aanleg van de plasticvanger zijn de werkzaamheden in de Wilhelminahaven afgerond, zo laat de gemeente in een persbericht weten. Het getijdenpark kan nu officieel in gebruik genomen worden. Helaas is het op dit moment niet mogelijk om een oplevermoment te organiseren vanwege het COVID-19 virus. 

aanleg3 (2)

De plasticvanger is overigens nog niet helemaal klaar. "We hebben de vangbak zelf en de palen geplaatst, volgende week komen de schermen, zodat we voor het einde van het jaar klaar zijn", zo licht Ramon Knoester van Clear Rivers toe. Het is de vierde plasticvanger die het bedrijf plaatst. In Rotterdam werd de eerste geplaatst, aan de Keilehaven. Twee plasticvangers in de Schie (een bij de Coolhaven en een bij Delfshaven) zijn in een afrondende fase. "Schiedam is de tweede gemeente in het land waar we een plasticvanger plaatsen, maar die in Schiedam is wel meteen de grootste in ons land", aldus Knoester.

Bron foto's boven Clear Rivers
Foto onder door Iris Vuyk, gemeente Schiedam

PlasticvangerWilhelminahaven (002)

 

18-12-2020