Historische vereniging Schiedam

Nieuwsbrief juli 2024

Nieuwsbrief  juli 2024

SCHIEDAM - Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het streng verboden door de Duitsers om naar uitzendingen van Radio Oranje uit Londen te luisteren. Mensen moesten in 1943 zelfs hun radio inleveren.

Toch luisterde men met verborgen radiotoestellen. Dit gebeurde zelfs in het Hoofdbureau van Politie in Schiedam aan de Lange Nieuwstraat. Dit was door NSB-collega’s aan de Duitsers verraden. Op 21 juli 1944, een dag na de aanslag op Hitler, zaten in het Hoofdbureau van Politie twaalf politiemensen naar Radio Oranje te luisteren toen de Duitse SD binnenviel en hen arresteerde. Via het Oranjehotel, de strafgevangenis in Scheveningen en kamp Vught werden zij afgevoerd naar Duitsland en zijn geen van allen meer teruggekomen.

Op zaterdag 20 juli a.s. wordt voor hen een herdenkingsbijeenkomst gehouden waarbij aandacht wordt besteed aan dit afschuwelijk gebeuren. Veel nabestaanden hebben aangegeven hierbij aanwezig te willen zijn. De herdenking wordt muzikaal ondersteund door de Rotterdamse politieharmonie “Hermandad” en het Rotterdams politie dameskoor “Proces Vocaal”. Door één van de organisatoren wordt uitgelegd voor welke moeilijke dilemma’s politiemensen in de oorlog kwamen te staan. Met een Power Pointpresentatie wordt aangegeven hoe het de mannen in verschillende concentratie-kampen is vergaan. Regionale Eenheid chef Fred Westerbeke zal de herdenkings-bijeenkomst openen. Aan het eind van de bijeenkomst zal de lokale politiechef Tarik Topcu deze bijeenkomst afsluiten. Daarna is gelegenheid om met elkaar herinneringen en/of gegevens uit te wisselen. De organisatie nodigt belangstellenden uit om die middag hierbij aanwezig te zijn en zich hiervoor aan te melden.

Datum en locatie: zaterdag 20 juli 14-16 uur, in de Grote Kerk aan de Lange Kerkstraat te Schiedam.

Organisatie: Chiel Wilbrink (oud-politieman uit Schiedam en schrijver) prof. Dr. Herman Noordegraaf (theoloog, historicus en schrijver), Dirk Docter (amateurhistoricus en schrijver) Frank van Riet (politieman, historicus en schrijver).

Voor aanmelding of vragen kunt u zich wenden tot Chiel Wilbrink, mailadres:mm.wilbrink@hotmail.com of telefonisch 0640868231.

Lezing over verbruikscoöperatie
Jan Bot van het coöperatiemuseum houdt op zaterdag 7 september een lezing over de geschiedenis van het coöperatiewezen in Schiedam. Dat gebeurt in de Wilgenborg.

Oudere leden herinneren zich nog wel dat oma´s, tantes of moeders verklaarden dat zij gewinkeld hadden bij de DES. De DES, dat was de afkorting van Door Eendracht Sterker, de verbruikscoöperatie die in Schiedam bakkerijen en kruidenierswinkels exploiteerde in concurrentie met grote ketens zoals Simon de Wit, Albert Heijn of De Gruyter. Klanten kregen dividend naar rato van hun bestedingen. Het was altijd de moeite waard de bonnetjes te bewaren.

Aan de wortel van deze coöperatie – die overigens toetrad tot een landelijk netwerk – stond de bekende Schiedamse liberaal en filantroop M.C.M. de Groot. Dat wordt zonder twijfel een interessante middag.

De HVS doet weer mee aan de Maand van de Geschiedenis

De Historische Vereniging  Schiedam doet opnieuw mee aan de maand van de geschiedenis geschiedenis, die traditiegetrouw in Schiedam plaats vindt. Het landelijk thema dit jaar is ¨Echt Nep¨. In dat kader geeft dr. Henk Hollaar op zaterdagmiddag 4 oktober in de Wilgenburg een lezing over het feit dat de Schiedamse Rederijkers in 1561 met een toneelstuk de hoofdprijs wonnen op een groot landjuweel (concours) in Rotterdam. Het waren lastige tijden voor wie in die dagen de waarheid wilde zeggen want in opdracht van koning Filips II werd scherp gelet op passages die als ketterij konden worden uitgelegd. Gelukkig had Schiedam de geleerde priester haringreder Servaes Pietersz Fabri achter de hand, die goed tussen de klippen van de godsdienst heen kon laveren. Het klinkt allemaal ver weg maar het is allemaal heel actueel.

Op dinsdagavond 22 oktober houdt voorzitter Han van der Horst een presentatie met workshop over nepnieuws. Hoe kunt U dat zelf maken? Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met café Spul en het Schiedams Boekhuis.

Misschien zit er wat ons betreft nog meer in het vat maar dat is nu nog niet duidelijk. Preciezere informatie over het bovenstaande volgt tijdig.

Uiteraard bevat de Maand van de Geschiedenis nog veel meer. Het Stedelijk Museum presenteert de resultaten van een nader onderzoek naar het proces waarbij Jilles Bruggeman wegens homoseksualiteit ter dood werd veroordeeld en de Schiedamse galg. Het archief heeft onderzoek gedaan naar de gebroeders Wernik, anarchisten en oplichter s

Net als vorig jaar organiseert café ´t Spul weer op zondagmiddagen boeiende lezingen. Houdt de ontwikkelingen in de gaten!

Scyedam met stand op Makersmarkt
De redactie van Scyedam doet met een stand mee aan de Makersmarkt, die op 8 september in het Julianapark wordt gehouden. Deze markt valt samen met het culturele evenement ¨Cultuur borrelt¨. Op de Makersmarkt bieden Schiedammers hun culturele producten aan. Daar past ons prachtige tijdschrift prima bij.

Binnenkort is onze WC een paleissie
Het toilet van de HVS op de eerste verdieping van ons pand wordt binnenkort verbouwd. Tot nog toe maakt het deel uit van een grote ruimte, waar zich ooit een douche-cel bevond. Die werd ook een beetje als opslag gebruikt. En zo maakten de leden gebruik van de faciliteiten in gezelschap van bijvoorbeeld de stofzuiger. Op hygiëne en zitgemak viel nooit iets aan te merken, maar het was alles bij elkaar toch geen porum. De verbouwing zal geschieden onder toezicht van Sjaak Mejer en Dany Klaasse. Binnenkort kunnen wij met de betreurde Wim Sonnnevelt zingen  'Eenmaal in de week is de WC een paleissie.'

https://www.youtube.com/watch?v=T973Il8zCbM

We hebben trouwens echt zo´n Dora, bij de HVS.

Groot onderhoud Roemeense kerk

Aan de nieuwsbrief van de Stichting Stadsherstel ontlenen wij het volgende:
Beheer en onderhoud is uiterst belangrijk voor het behoud van onze (rijks) monumenten. Daarom investeren wij hier jaarlijks in door onderhoud uit te voeren en waar nodig herstelwerkzaamheden. Alles om de monumentale panden voor de toekomst te kunnen behouden. Recent is de De Graaff Bouwgroep in opdracht van SHM gestart met het uitvoeren van grootonderhoud aan de kapel, de sacristie en het voormalig baarhuisje aan de Vlaardingerdijk in Schiedam.

Er worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan het houtwerk van de toren van de kapel en alle geschilderde elementen van de kapel worden opnieuw in de verf gezet door Ham Schilders. We maken van de hiervoor benodigde steiger gebruik om te controleren hoe de leien en het loodwerk erbij liggen, zodat er waar nodig herstelwerk kan worden uitgevoerd. De (invasieve) halsbandparkieten die op en rond de kapel een waar paradijs lijken te hebben gevonden, maakten het onderhoud extra intensief vanwege hun knaag- en nesteldrang. Aan de sacristie en het baarhuisje wordt ook het nodige werk aan het lijstwerk van de goten, de kozijnen, ramen en deuren uitgevoerd en het geheel wordt geschilderd, zodat deze onderdelen van dit fraaie rijksmonumentale complex er goed bijstaan voor de komende jaren.

Stichting Stadsherstel zoekt nieuwe commissaris
De stichting Stadsherstel  Maassteden is op zoek naar een nieuw lid voor de Raad van Commissarissen. De vacature valt pas eind volgend jaar open. De stichting is er met de werving vroeg bij zodat de nieuwe commissaris tijd genoeg heeft om zich in te werken. De hele vacature staat op de website van de Stichting Stadsherstel Maassteden https://www.stadsherstel-maassteden.nl/vacature-lid-raad-van-commissarissen/.

05-07-2024