Drie jonge internationale kunstenaars veroveren KunstWerkt

Het experiment is begonnen; waar gaat dit naartoe?

Het experiment is begonnen; waar gaat dit naartoe?

SCHIEDAM – ‘Wie durft? We zijn begonnen…’ is te lezen op de Facebookpagina van Stichting KunstWerkt. De nieuwe ruimte aan de Lange Nieuwstraat wordt in beslag genomen door drie jonge kunstenaars die de komende weken bouwen aan hun experimentele expositie.

door Louise Melchers

De pas betrokken en mooi opgeknapte ruimte van Stichting KunstWerkt heeft nu wat weg van een ravage. In één hoek is een hut gebouwd, in een ander deel is van wrakhout een podium samengesteld, er wordt gewerkt met purschuim en het is letterlijk een chaos.

Drie jonge kunstenaars zijn gisteren ingetrokken op het schip De Kabouter, tegenover molen De Palmboom. Dit atelierschip van de Schiedamse Molenstichting biedt hen een maand de gelegenheid als Artist in Residence (AiR) te werken. “Eigenlijk is er maar plek voor twee,” vertelt Paul Mogwitz (1997), één van de kunstenaars, dus één van  ons moet op de grond slapen. Het komt goed uit dat Sachia Pereira-Stolle (1991) enige tijd naar Kassel is voor de 15e Documenta, een vijfjaarlijkse  tentoonstelling in Duitsland waar belangrijke hedendaagse beeldende kunst tentoongesteld wordt.”

Tijdens de opening van de tentoonstelling bij KunstWerkt op zondag 4 september is er alleen oud werk van de drie jonge kunstenaars te zien. De komende weken gaan zij aan de slag op De Kabouter en in het pand van KunstWerkt en met het werk dat dan ontstaat, wordt er langzamerhand een tentoonstelling gebouwd, waarbij het oude werk wordt aangevuld met nieuw werk. Zo zal er een nieuw totaal groeien uit wat er nu uitziet als wanorde. "Het is een hele uitdaging," vertelt Paul.

Paul heeft de sculpturen gemaakt die op de uitnodigingsflyer staan. “Ze zien er weliswaar dreigend uit,” vertelt hij, “maar je moet ze vergelijken met de waterspuwers op de oude kathedralen. Ze schrikken af, maar ze zorgen er tegelijkertijd voor dat het gebouw niet onder water loopt. Eigenlijk zijn ze dus best vriendelijk.”

KW7

Paul maakt voor de tentoonstelling installaties. In een hut en op een soort voetstuk komt zijn werk te staan. Hoe dat eruit gaat zien? “Ik heb nog geen idee.” Hij vertelt dat Sachia met dierenpakken werkt. Meestal maakt hij filmpjes, waarbij mensen in de pakken zitten. In de ruimte van KunstWerkt is daarvoor een soort podium van wrakhout gemaakt. Helaas is hij tijdens de opening afwezig, en is er dan ook geen film of performance van Sachia te zien.

KW6

Donatas Tretjakovas (1999) komt oorspronkelijk uit Litouwen. Ook hij maakt installaties. Hij is vooral bezig met enorme purschuim torens. Wat het allemaal moet worden, weet ook hij nog niet, maar hij is onverstoorbaar bezig.

KW5

Paul: “Het schip De Kabouter heeft iets te maken met jenever. Uit allerlei producten wordt drank gedistilleerd. Zo moet je ons werk ook een beetje zien. We distilleren de komende tijd iets nieuws en wij zijn ook benieuwd hoe de tentoonstelling er over een paar weken uit zal zien. In de tussentijd kunnen mensen langskomen om te kijken, maar verwacht niet dat het er elke week anders uitziet. Ik moet bijvoorbeeld ook gewoon naar de kunstacademie.”

Eric van Straaten, fotograaf en docent aan de Willem de Kooningacademie laat weten dat deze tentoonstelling wel eens heel interessant kan worden.

Opening: zondag 4 september om 15.30 uur door Paul en Donatas. Grand Finale: zondag 25 september om 15.30 uur door Paul en Donatas en een kunstenaarsgesprek o.l.v. Cilia Batenburg.

Het Experiment, Stichting KunstWerkt, 4 t/m 25 september 2022, Lange Nieuwstraat 191, Schiedam. Toegang gratis. 

Fotobijschrift:  Foto boven: Paul Mogwitz, links op de foto; Donatas Tretjakovas rechts op de foto. Foto 2: de waterspuwers van Paul Mogwitz; Foto midden: dierenfiguur en podium van Sachia Pereira-Stolle; Foto onder: Donatas Tretjakovas aan het werk

02-09-2022