Het strand van Ouddorp wordt opgespoten met zand, een Kuip vol

Het strand van Ouddorp wordt opgespoten met zand, een Kuip vol

REGIO - Rijkswaterstaat is op 10 februari gestart met de voorbereidingen voor de zandaanvulling op het strand van Ouddorp. Hierdoor is het strand vanaf volgende week niet toegankelijk op de plekken waar deze aanvullingen ofwel suppleties plaatsvinden.

Met dit kustonderhoud houdt Rijkswaterstaat de kust van Goeree-Overflakkee op zijn plaats. Zo is het eiland de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee, zo legt Rijkswaterstaat uit.

Bijna de Kuip tot de nok vol
In totaal wordt 1,1 miljoen kubieke meter zand van de Noordzeebodem op het strand aangebracht ter lengte van 4,5 kilometer. Dat is vergelijkbaar met het Feyenoord-stadion ofwel de Kuip bijna tot aan de nok gevuld met zand. Met het zand wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats. De werkzaamheden duren van begin februari tot eind juni en gaan dag en nacht, zeven dagen per week door. Voor een goede impressie van dit werk zie deze dronebeelden van de zandsuppleties op Scheveningen twee jaar geleden. Elke vijf jaar wordt het strand weer aangevuld met nieuw zand.

Veiligheid voor de wandelaars
Het gebied waar het zand gestort wordt, is vanwege de veiligheid voor strandgebruikers afgesloten voor strandrecreatie. Het overige deel van het strand is vrij toegankelijk. Zodra het strand weer veilig te gebruiken is, wordt dit deel weer vrijgegeven voor recreatie. Om bij werkzaamheden op het strand de hinder voor strandbezoekers en strandpaviljoens te beperken, sluit Rijkswaterstaat een zo klein mogelijk gebied af. De rest van het strand is gewoon toegankelijk. Ook zijn er passeerstroken langs het werkterrein.

Noodzaak kustonderhoud
Meer dan de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel en is kwetsbaar voor overstromingen. In deze gebieden wonen en werken miljoenen Nederlanders. Werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is in Nederland dan ook een blijvende noodzaak. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat al 30 jaar de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. Om de kust te onderhouden, gebruikt Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld 12 miljoen kubieke meter zand. Dit is vergelijkbaar met zeven keer het Feyenoord-stadion tot de rand toe gevuld met zand.

Foto: zandsuppletie (bron foto Rijkswaterstaat)

 

10-02-2021