Vanaf zaterdag aanstaande geldt de avondklok (van 21.00 tot 4.30 uur)

Hier lees je de lijst van uitzonderingen op de avondklok

Hier lees je de lijst van uitzonderingen op de avondklok

DEN HAAG - De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends.

In heel Nederland geldt een avondklok, van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends. Je moet dan binnenblijven. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.

"Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan", zo licht de Rijksoverheid toe waarom deze maatregel is genomen. "Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus , die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Naar andere varianten wordt nog onderzoek gedaan. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus ontdekt waar zorgen over bestaan. Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen. Zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en andere zorg zoveel mogelijk door kan gaan. Als we nu niets extra’s doen, dan kunnen we daar later spijt van krijgen."

De overheid vervolgt de toelichting: "Veel mensen worden besmet met corona bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen." 

Wie mogen tijdens de avondklok op straat zijn?
De Rijksoverheid beantwoordt deze vraag:
"U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen:

- Bij een calamiteit.
- Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
- Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
- Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
- Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
- Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
- Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
- Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
- Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier 'Eigen verklaring avondklok' bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen.
(zie voor formulier deze webpagina van de Rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/formulieren/2021/01/21/formulier-eigen-verklaring-avondklok )

Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een 'Werkgeversverklaring avondklok' kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.
(zie voor formulier deze webpagina van de Rijksoverheid
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/formulieren/2021/01/21/formulier-werkgeversverklaring-avondklok )

Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning."

Waarom mag ik niet meer in mijn eentje naar buiten tijdens de avondklok, terwijl dit niet tot extra besmettingen leidt?
De overheid beantwoordt deze vraag als volgt: "Deze maatregel geldt voor iedereen. Het is voor handhavers niet te controleren of u alleen een blokje om gaat of op weg bent naar vrienden of familie."

Boete
Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier met zo'n avondklok beter tegen op te treden, aldus de Rijksoverheid. De boete is 95 euro.

Meer over 'avondklok', op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Avondklok

 

 

21-01-2021