Kerstboom binnen is nog hoger dan de boom die er buiten al staat

Hier lees je wie de gasten zijn in kerststudio Havenkerk

Hier lees je wie de gasten zijn in kerststudio Havenkerk

SCHIEDAM - Tot en met 24 december zijn vanuit de Havenkerk verscheidene Schiedamse gasten te zien, die door wisselende presentatoren worden geïnterviewd. Elke dag wordt een nieuw programma vanuit de Havenkerk-studio uitgezonden, dat te bekijken is via lokale televisie en via de websites www.sdam.nl en www.kerstaandeschie.nl. Je kunt overigens als publiek niet binnengaan in deze kersthuiskamer van Schiedam.

De Havenkerk aan de Lange Haven 72 is van 17 tot en met 24 december helemaal aangekleed in kerstsfeer. Het vormt in deze ‘andere corona-kersttijd’ de huiskamer van de stad met een kerststudio: Kerst aan de Schie-online.

Onder de gasten zijn veel muzikale gasten, zoals Rens de Ronde (de man van de bekende kersthit Kerstkrans Kip Konijnen En Kalkoen) achter de piano, het Dickens-kwartet, stadsorganist Arjen Leistra op het orgel en de bekende Schiedamse vertolker van het werk van Frank Sinatra 'Frank in Person'. 

Stadsdichter Yvette Neuschwanger en de koning van het korte gedicht Jack de Prenter zetten met hun dichtregels aan het denken. Catrien Schreuder van het Stedelijk Museum Schiedam laat zien wat het effect is van de projecties van kerstfoto’s op tal van gebouwen in de stad.

Dierenarts Frederike van Ditmarsch verklaart waarom ze zo blij is dat er dit jaar geen vuurwerk wordt afgestoken. Frankelandgroep algemeen directeur Ben de Koning vertelt over de initiatieven van Frankeland en Helen Teunissen van Matrice verklaart hoe uitvaarten intiemer werden. Vera Sparreboom moest met haar winkel in kleding en woonaccessoires in 2020 anders met klanten omgaan en had daardoor toch een leuke tijd.

Tal van vrijwilligers die aan het koken zijn voor hun eenzame wijkbewoners geven ons een kijkje in hun keukens. En er is aandacht voor woningen door heel Schiedam die als waar kersthuis zijn opgetuigd. Er komen nog veel meer bijzondere gasten die worden geïnterviewd door o.a. verhalenverteller Jarle Lourens (D66), Peter Ottens van YETS Foundation, Anne Rats van Stadstheatergezelschap De Stokerij, kunsthistoricus Cilia Batenburg en Marco Spruit Bleeker van o.a. het Jenevermuseum.

Op Kaarsjesavond 17 december is te zien dat burgemeester Lamers vanuit de studio niet alleen de kaarsjes in de acht meter hoge kerstboom, die binnen in de Havenkerk staat, ontsteekt maar ook alle andere lichtjes in de stad. Online en via de lokale televisie is deze gebeurtenis te zien op 17 december tussen 19.00 en 20.00 uur te zien.

De enorme kerstboom in de Havenkerk wordt opgetuigd met papieren kerstballen waarop elke Schiedammer een bijzonder verhaal of herinnering mag schrijven of knutselen. De kerstballen kunnen via de website www.kerstaandeschie.nl worden gedownload en geprint. Deze papieren kerstballen kan iedereen bij tal van supermarkten, de Havenkerk en het i-PUNT in de Waag inleveren. In de kerststudio vertellen uitgenodigde Schiedammers elke dag voor de camera het verhaal achter hun kerstbal-inzending. 

Hier lees je ons eerdere artikel over de kerst-activiteiten in de Havenkerk:
https://www.deschiedammeronline.nl/detail/details/acht-meter-hoge-kerstboom-in-de-havenkerk

Ook op de Grote Markt komt zoals elk jaar een grote verlichte kerstboom:
https://www.deschiedammeronline.nl/detail/details/ook-op-grote-markt-staat-grote-kerstboom

 

Foto: de kerstboom vóór de Havenkerk staat er al; de kerstboom die binnen komt te staan is met zijn acht meter nog hoger; door de coronamaatregelen is de kerstboom binnen niet publiekelijk te bewonderen, maar zal deze een belangrijk element vormen voor de kerstsfeer van de televisiestudio die programma's maakt zonder dat er wegens de coronamaatregelen publiek bij mag zijn

 

 

 

 

 

14-12-2020