Een nieuwe Schiedamse gin staat op stapel

'Hij is rond en niet te opdringerig, floraal, met breed palet en het zoet in balans'

'Hij is rond en niet te opdringerig, floraal, met breed palet en het zoet in balans'

SCHIEDAM - Binnenkort wordt er in Schiedam een nieuwe gin gelanceerd, Serious Bee Gin. Wij namen een voorproefje bij Serious Bee Distillers, het bedrijf dat gevestigd is in het voormalige ONS Gebouw aan de Van Heekstraat in Schiedam.

door Jan Schrijver

“Wat je nu proeft, is bijna zoals de nieuwe gin gaat worden; hij is bijna af, of misschien wel helemaal af. Dat is het mooie van het stokersvak, het is sleutelen en nog eens sleutelen aan een nieuw product tot we het helemaal perfect vinden. En daarbij hoort ook doorproeven met anderen, wat vinden jullie ervan, we nemen ‘m eerst puur.” Distillateur Alwine van Winsen schenkt het bodempje van drie borrelglaasjes in, een voor de redacteur, een voor Julia van Weijen, medewerkster van het Jenevermuseum, en een voor haarzelf.

Serious Bee Distillers is begonnen met het maken van mede (honingwijn) op basis van de honing van de eigen bijenvolken (Stichting Beeserious). Daarna werden onder meer brandy’s en jenevers aan het assortiment toegevoegd. De Schiedamse distillateur Ev@ heeft met Frau Rosenrot al een gin ontwikkeld, die door Serious Bee Distillers wordt geproduceerd en gedistribueerd. Met het nieuwste product betreedt Serious Bee Distillers binnenkort ook met een geheel eigen product de ginmarkt.

“Kijk, heel veel gins worden primair gemaakt om als basis voor een gin-tonic en andere mixen te dienen. Wij hebben als uitgangspunt voor onze gin genomen dat hij ook puur heel erg lekker moet zijn.” Na onze neus professioneel diep in het glaasje te hebben gestoken en te hebben geconcludeerd dat de gin een prettige geur heeft, zetten we vervolgens ook onze tong aan het werk. De gin is niet alleen kruidig, maar ook bloemig, denken beide externe proevers. “Dat is fijn”, zegt Alwine, “We wilden inderdaad dat de gin een floraal karakter zou hebben.”

Welke bloemen zijn er gebruikt, zo vragen wij. “Voornaamste is de lavendel, maar ook de roos is gebruikt.” Heeft de drank daarom de lichtroze kleur? “Nee, dat is vooral te danken aan de framboos”, zegt zij. “Verder hebben we als grondstof neutrale alcohol gebruikt en uiteraard jeneverbes toegevoegd en onze eigen honing voor het zoetje”,  aldus Alwine, die de rest van het recept en de gebruikte ‘botanicals’ geheimhoudt. “We zijn zelf tevreden over het resultaat; zoals gezegd is de gin floraal, heeft een breed smaakpalet, het zoet is in balans, hij is rond en niet te opdringerig, maar toch met wat diepgang.” De gin heeft een sterkte van 40%.

Daarna krijgen we het voorproefje van de Serious Bee Gin ook op ijs, met tonic gepresenteerd.  “Want al is de gin, vinden wij, puur heel erg lekker, ook voor het gebruiken in mixen moet het voor bartenders en voor thuismixers een aanwinst zijn”, zegt Alwine van Winsen (rechts op de foto boven) die met Julia van Weijen (links op de foto boven) toost op het succes van het nieuwe product van Serious Bee Distillers. 

“Bijna af dus”, zo verheugt de stoker zich op de lancering binnenkort. “We hebben flessen besteld die enigszins de vorm hebben van een wybertje. Je kunt ze op een leuke manier tegen elkaar aan zetten. Ook komt er een dergelijk patroon op het etiket. Zo zal het aan een honingraat doen denken.”

Het bedrijf had reeds vijf varianten van de Clutius & Clusius Brandy op de plank staan. Vorige maand werd daar een bijzondere variant aan toegevoegd, de Clutius & Clusius Pearl Noble Xeres. Deze brandy is gelagerd op een eikenhouten vat, dat eerst gebruikt is in het diepe zuiden van Spanje, in Jerez, voor het bereiden van sherry. Op de foto onder toont Alwine de fles, die december 2020 in gelimiteerde oplage werd uitgebracht.

alwinecl

11-01-2021