SCYEDAM - Het kleurenpalet dat in de 17de en 18de eeuw gebruikelijk was, kan nu als flets en ingetogen worden ervaren. Het inkleuren van kaarten gebeurde in sommige gevallen op een wat impressionistische manier, dat wil zeggen men bleef niet altijd binnen de lijntjes. Een rode strook verf over de daken en een groene strook over een rij bomen was voldoende om de gewenste suggestie te creëren.
Verleden en heden
De kleuren die vandaag de dag worden gebruikt voor de nieuwe full colour kaarten zijn feller en uitgesproken. Door toepassing van meerdere tinten ontstaat een gevarieerd beeld. De kaarten zijn met een digitaal penseel, kwast of potlood handmatig en heel nauwkeurig ingekleurd, waardoor een grote leesbaarheid en belevingswaarde ontstaat.
Voor meer wetenswaardigheden over de stadskaarten zie Instagram.
Marcus Laman, Afsetter 2023
Frans Koerten (1603-1668)
DE AFSETTER
Vroeger kleurde de afsetter de kaarten in. Dit waren ambachtslieden die voor enkele centen met waterverf en een penseel de kleuren aanbrachten. Slechts enkelen van hen konden een goede boterham verdienen, zoals Frans Koerten (1603-1668) die in Amsterdam aan de Rozengracht woonde. Hij is een van de weinige afsetters waarvan we weten hoe hij er uitzag.
Bron
Historische Stadskaarten / ©HistorischeStadskaartenFullColour