Hoe kun je als ondernemer uit de schulden komen?

Hoe kun je als ondernemer uit de schulden komen?

SCHIEDAM - Ben je ondernemer? En heeft je zaak zwaar te lijden gehad van de coronacrisis? Dan hoop ik van harte dat je inmiddels weer wat lichtpuntjes ziet en dat je onderneming het uiteindelijk redt. Dat zal helaas niet voor iedereen gelden. Het kan zijn dat je zo’n hoge schuldenlast hebt opgebouwd dat er geen redden meer aan is. Wat dan? Dan is er eigenlijk maar één mogelijkheid: schuldsanering. Maar hoe dan?

door Jeroen de Vos

Je kunt als ondernemer voor een schuldsanering verschillende routes kiezen.

Onderhands
Bij een onderhandse schuldsanering ga je zelf met elke schuldeiser apart om de tafel om afspraken te maken over welk bedrag je nog wel kunt betalen. Nadeel van deze vorm van sanering is dat het vaak lastig blijkt alle crediteuren mee te krijgen. Elke schuldeiser knokt – logisch – voor zijn eigen portemonnee. Daarnaast hebben niet alle schuldeisers dezelfde positie: banken, belastingdienst en pensioenfonds staan natuurlijk vooraan in de rij. Mocht het je toch lukken om met iedereen afspraken te maken, zorg dan voor een goede juridische vastlegging daarvan. Je wilt immers niet dat de schuldeisers, als je er na enkele jaren weer bovenop bent, alsnog bij je op de stoep staan.      

WHOA-traject
Een WHOA-traject (WHOA staat voor Wet homologatie onderhands akkoord) is een formeel traject waarbij schuldeisers door de rechter gedwongen kunnen worden mee te werken aan je schuldsanering. In de praktijk wordt het WHOA-traject vaak opgestart na een mislukte onderhandse regeling.

Andere vormen
Drijf je je onderneming als eenmanszaak of vof, dan zijn er nog wel wat andere mogelijkheden uit de schulden te komen. Denk bijvoorbeeld aan de Wet schuldsanering natuurlijke personen en het Besluit bijstandverlening zelfstandigen.  

Is saneren altijd mogelijk?
Schuldsanering is een lastig en vaak langdurig traject. Met veel juridische voetangels en klemmen. Het is dan ook vrijwel niet mogelijk zonder deskundige begeleiding. En die kost geld!

Zorg dus dat je op tijd begint en niet als de schatkist al echt helemaal leeg is. Je wilt immers je crediteuren nog wel iets kunnen bieden.  

Bovendien zal je bedrijf na de sanering weer levensvatbaar moeten zijn. Is dat niet het geval, dan is sanering meestal niet de logische route.

Soms wordt sanering gevolgd door een beëindigen van het bedrijf. De sanering heeft dan niet als doel gehad de onderneming voort te zetten, maar het voorkomen van je faillissement.    

Schuldsanering kost je tijd, geld en moeite. Probeer zelf de regie te houden en trek tijdig aan de bel bij je adviseur, advocaat of accountant.

Foto: drs. Jeroen de Vos RB, 
belastingadviseur en partner bij MRVO accountants belastingadviseurs

Hier lees je de vorige column van Jeroen de Vos:
Met box 3 schendt belastingdienst de mensenrechten; als een duveltje uit een boxje

19-04-2022