SCHIEDAM - Distillateur Serious Bee Distillers en bijenhouder Stichting BeeSerious, die gevestigd zijn in het ONS-gebouw aan de Van Heekstraat 15 in Schiedam, bieden sinds kort een arrangement voor bezoekers. Ook nieuw is dat Serious Bee Distillers een eigen slijtersvergunning heeft.
door Jan Schrijver
“We hebben inmiddels voor ons gedistilleerd al een dozijn awards gewonnen. We bestaan nog maar drie jaar, dus is dat natuurlijk best iets om trots op te zijn. Zo zijn onze beide gins beloond met een bronzen award, wat met de zomer voor de deur zeker voor de liefhebbers van deze in veel cocktails gebruikte drank en gezien de toename in de keuze aan gin-merken relevante informatie kan zijn”, zegt mede-eigenaar van het distillateursbedrijf Alwine van Winsen.
“We merken dat steeds meer mensen de weg naar onze micro-distilleerderij in het voormalige ONS-gebouw weten te vinden. Bij een rondleiding vertellen we allereerst het verhaal over de bijen. Desgewenst nemen we een kijkje bij de bijenkasten die wie op het ONS-terrein hebben staan. Daarna leggen we uit hoe we van honing tot drank – honingwijn en gedistilleerd – komen. We vertellen niet alleen een technisch verhaal. Het is zeker ook een persoonlijk verhaal, want het is allemaal niet zo vanzelfsprekend om te doen wat wij doen”, zegt mede-eigenaar Rob van der Gaag, die in Schiedam ook bekend is als de mede-oprichter (samen met Matthijs Rorije) van Pop-Up-TV, waaruit na de fusie met de Stadsomroep de huidige lokale omroep Schie is ontstaan.
“De klanten kunnen ons het hemd van het lijf vragen, zowel over onze hoedanigheid van bijenhouder als over het distillatieproces”, is de toevoeging van Alwine van Winsen, die opgeleid werd tot ambachtelijk stoker in het Jenevermuseum en die verscheidene jaren directeur is geweest van het Jenevermuseum. Samen hebben Alwine en Rob ook jarenlang de bed & breakfast gedreven naast het Jenevermuseum. Dat persoonlijke verhaal van Alwine, met haar wortels in Twente, en Rob, geboren en getogen Schiedammer, zal dus gevarieerd zijn.
Rob van der Gaag: “Kennis van zaken hebben we – en dan overdrijf ik geenszins – volop. Maar, zoals de Engelsen wel zeggen: ‘The proof of the pudding is in the eating’. Ofwel, als ze bij ons tijdens de rondleiding hebben opgestoken wat ze willen, maar ons aangeven dat zij graag willen proeven, dan kan dat. Zo’n rondleiding – waarvoor we een deelnamevergoeding van 25 euro p.p. vragen - is geenszins gericht op verkoop. Wil men echter na afloop van de rondleiding een product kopen, dan kan dat wel, zowel de bijenproducten, waaronder honing, als de drank. Wij hebben tegenwoordig een slijtersvergunning. Voor het kopen van ons gedistilleerd kunnen de bezoekers overigens ook bij alle Schiedamse slijters terecht. De netto opbrengst van de rondleiding gaat overigens naar de Stichting BeeSerious, en komt zodoende ten goede aan de bijen.”
“Op die manier kunnen we onze bezoekers een inkijkje geven in de wereld van de bijen. Het helpt enorm bij de bewustwording. Mensen gaan letterlijk ver-bij-sterd weer weg. De reactie die we steevast krijgen: Nooit geweten dat er zoveel bij komt kijken”, zegt Alwine met een glimlach op het gezicht. En dan weer serieus: “Gegarandeerd dat er nog veel over gepraat wordt, ook met anderen. En dat is natuurlijk precies onze bedoeling. Hoe meer mensen gaan beseffen hoe belangrijk de bijen zijn in ons bestaan, hoe beter.”
De rondleidingen gebeuren op afspraak, met groepjes mensen. De groepjes zijn tussen de 6 en 14 personen groot. Aanmeldingen zijn zowel per persoon als per groep mogelijk. Na de ontvangst om 14.00 uur, met koffie en/of thee, wordt de rondleiding gegeven. Aan het eind worden er een kaas/worst plankje en bitterballen geserveerd. De rondleiding duurt twee tot tweeënhalf uur. “Dat is afhankelijk van hoeveel vragen de deelnemers hebben”, zegt Rob van der Gaag tot slot.
Foto's geheel boven en hieronder: een gezelschap van De Maatschappij Rotterdam op bezoek bij Serious Bee Distillers
Foto in het midden: Alwine van Winsen haalt met een pipet wat uit een vat met 60% bestnat moutwijn