De huizenprijzen zijn nog meer gestegen dan verwacht. Dit blijkt uit ABN AMRO’s nieuwe Woningmarktmonitor van april 2021. “Het aantal woningverkopen zal echter dalen, doordat de werkloosheid naar verwachting zal oplopen."
Dit zegt Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.
Historische stijging
De huizenprijsstijging (2,5 procent in januari en 1,1 procent in februari ten opzichte van de maand ervoor) is volgens ABN AMRO toe te schrijven aan de maatregelen die de overheid per 1 januari heeft doorgevoerd. Zo werd de overdrachtsbelasting aangepast en gingen het NHG-grensbedrag en het maximale bedrag voor een hypotheek omhoog voor stellen op basis van hun inkomen en voor mensen met een studieschuld. De impuls in transacties die hierdoor ontstond in januari en februari heeft tot hogere woningwaarderingen geleid. Zo was de prijsstijging in februari (+10,4 procent) de hoogste in twintig jaar.
Naar boven bijgesteld
Met een gemiddelde prijzenstijging van 7,5% heeft het Economisch Bureau van ABN AMRO de percentages opnieuw naar boven aangepast; eerder werd nog uitgegaan van een stijging van 5%. Voor 2022 wordt al een stijging van 2,5% in plaats van 1% voorspeld. Hoewel er in het begin van het jaar een impuls in woning aan- en verkopen was, verwacht ABN AMRO dat de transacties in de rest van 2021 toch zal dalen. “Dit jaar dalen de woningaankopen met 10%, volgend jaar met 5%,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.
Daling transacties door baanverlies
Een reden voor de verwachte daling in transacties is, naast de prijsstijgingen, de toename in werkloosheid die verwacht wordt in 2021. Op het moment dat de economie weer opengaat bij versoepelde coronamaatregelen verwacht het Economisch Bureau dat de overheid haar steunpakketten zal intrekken. Bedrijven zullen vervolgens reorganisaties doorvoeren met veel baanverlies tot gevolg. Zwakkere inkomensvooruitzichten zullen een negatief effect hebben op de woningmarkt: eerst door een daling in woning aan- en verkopen en daarna via een zwakkere prijsstijging.
Tekort aan nieuwbouwwoningen
De grote vraag naar nieuwe woningen die is ontstaan, wordt niet beantwoord door een groot gebrek aan nieuwbouwwoningen. Deze woningen zouden vooral starters moeten helpen om de woningmarkt te betreden. Door de aanhoudende stikstofcrisis en de beperkte bouwvergunningen is dit helaas niet zo makkelijk als het lijkt. Het gevolg is dat het tekort aan nieuwbouwwoningen de prijsstijgingen nog verder opstuwen. Daarnaast komt de doorstroom naar nieuwbouwwoningen in het gedrang, waardoor ook de prijzen van bestaande woningen verder oplopen. De conclusie is dan ook dat zittende eigenaren uiteindelijk meer van de veranderingen die zijn doorgevoerd door de overheid profiteren dan de jonge starters tot 35 jaar.