SCHIEDAM - Met zijn voorstelling 'Henk Poort Singing with a Big Band' bewijst Nederlands populairste bariton opnieuw zijn muzikale veelzijdigheid. De zanger/entertainer, begeleid door een orkest van liefst 17 musici, put uit de rijke traditie van het American Songbook. Henk Poort over zijn voorstelling waarmee hij vandaag - zaterdag 5 maart - in Schiedam staat: “Een jongensdroom komt uit", zegt Henk Poort in het interview dat je hieronder kunt lezen.
Henk Poort Singing with a Big Band is zaterdag 5 maart 2022 om 20.15 uur te zien in Theater aan de Schie. Zoals gezegd, een jongensdroom komt uit voor Henk Poort (66), die sinds afgelopen januari vijftig jaar op de planken staat. Begonnen als “16-jarig broekie” bij de operettevereniging waar zijn moeder zong, is hij, een halve eeuw later, uitgegroeid tot Nederlands populairste bariton. Een uiterst veelzijdige zanger en entertainer die met hetzelfde gemak opera, operette, musical en popmuziek zingt. En nu dus, begeleid door een 17-koppige Big Band, put hij uit de rijk gevulde de schatkamer van het American Songbook, tijdens een uitgebreide tournee langs de Nederlandse schouwburgen en theaters. “Zingen met een originele Big Band stond hoog op mijn bucketlist. Ik wilde destijds al met de drie baritons in de huid van de Rat Pack kruipen, het vermaarde Amerikaanse trio Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis jr. Maar Marco Bakker, Ernst Daniël Smid en ik konden er destijds geen producent voor interesseren.”
Voor zijn nieuwe solovoorstelling wist hij Ruud de Graaf van impresariaat De Graaf & Cornelissen Entertainment wel warm te maken. “Ruud de Graaf heeft zijn nek uitgestoken. Want vergis je niet, er staan straks in totaal 18 muzikanten op het podium. Het is echt een grote productie geheel in de traditie en stijl van het American Songbook. Muzikanten in smetteloze smoking, helemaal in de sfeer van die broeierige en rokerige Amerikaanse nachtclubs in Las Vegas uit de jaren veertig en vijftig.”
Wie American Songbook zegt, weet ook dat dat de naam Cor Franc onverbrekelijk is verbonden aan het genre. Hij geldt in ons land als de kenner bij uitstek van de duizenden songs die legendes als George en Ira Gershwin, Cole Porter, Leonard Bernstein, Rodgers & Hart, Jerome Kern en Irving Berlin componeerden voor talloze musicals, bands en solisten. “Cor Franc heeft me enorm geholpen met de samenstelling van dit programma. Hij is een wandelende encyclopedie, een omgevallen boekenkast. Ik kwam bijvoorbeeld aanzetten met The Lady Is a Tramp. Een ware evergreen, wie heeft die nou niet gezongen? Maar dan zei Cor: “Henk, ik heb hier een uitvoering van Sammy Davis jr, luister daar nou eens naar. Die uitvoering is zó anders ... Dat blijkt dan een juweeltje te zijn.”
Tijdens de eerste repetitie werd Henk Poort naar eigen zeggen ‘heerlijk weggeblazen’ door het machtige geluid van zijn Big Band, een gelegenheidsformatie aangevuld met zijn eigen ritmesectie, die hem begeleidde tijdens zijn laatste succesvolle solovoorstelling Helden. Die sloot hij af in oktober in een drie keer uitverkocht Carré. “De bladmuziek werd neergezet, de blaasinstrumenten uit de koffers gehaald en toen tikte mijn muzikaal leider Ed Boekee af. Nou, ik kreeg ik me daar een partij muziek over m’n hoofd heen. Waanzinnig gewoon. Ik zei: ‘Jongens, we zijn aan het oefenen, hè. Maak af en toe alsjeblieft een foutje...”
De liefde van Henk Poort voor het American Songboek gaat terug tot in zijn jonge jaren. “Ik heb wat met die fantastische muziek. Als jongetje zong ik voor de spiegel met een haarborstel, mijn ‘microfoon’, en droomde ik ervan dat ik Dean Martin was. Ik was drummer in bandjes op bruiloften en partijen en zong werk van André Hazes tot Giuseppe Verdi. Maar ook toen al Frank Sinatra, Paul Anka, Engelbert Humperdinck, Tony Bennett en Lou Rawls. En van Perry Como op wie mijn moeder helemaal verliefd was. We hebben voor deze show 28 songs geselecteerd. Waarvan Sway en Ain’t That a Kick in the Head van mijn held Dean Martin. Wat een man was dat. In de concertregistratie Live in London staat hij te croonen op het podium, al dan niet met een stevige borrel op, en heeft hij zijn publiek aan een touwtje: Every time it rains, it rains bourbon from heaven… Ook breng ik een ode aan de Big Bands van toen, in het bijzonder aan de The Royal Family: Duke Ellington, Count Basie, The Ambassador of Jazz Louis Armstrong en natuurlijk The King, Nat King Cole. Dat waren de leidende artiesten in de jaren 40, 50 en begin 60, voordat die jongens met hun lange haren, The Beatles, langskwamen. Maar ho, ik ga niet alles verklappen. Het leuke is: veel mensen kennen vaak het refrein van al die classics, maar lang niet altijd de rest. Ik maak er geen quiz van, maar zal soms wel vragen of mensen dit of dat liedje kennen. Want ik zing niet alleen maar, zo zit ik nou eenmaal niet in elkaar. Ik vertel waarom ik een nummer zing, door wie het werd gezongen, de geschiedenis van de song... Dat deed Sinatra ook altijd zo mooi - contact met het publiek hoort echt bij deze muziekstijl.”
“Mensen geloven me dikwijls niet, maar ik ben tamelijk verlegen. Toen ik destijds in
Anatevka speelde zei Joop van den Ende tegen me: 'Henk, je moet meer contact met het publiek maken.' Doodeng vond ik dat. Ik zag altijd een groot zwart gat voor me als ik speelde. Maar dankzij mijn solovoorstellingen kan ik inmiddels een oprechte band met de zaal creëren.”
Naast zijn imposante carrière als klassiek geschoold vocalist in 26 verschillende operettes en 30 opera’s, als musicalvertolker en zelfs zanger van metal, rock en country, is Henk Poort nu een crooner. En ook die (smoking)jas zit hem weer gegoten en is geheel op maat gemaakt. Henk Poort: “Cor Franc vertelde me dat zijn mond openviel van verbazing toen ik het American Songbook op het podium interpreteerde. ‘Dit had ik in mijn stoutste dromen niet durven hopen’, zei hij na afloop van de repetities. ‘Je benadering en timing zijn zo goed…’ Met zo’n compliment van de kenner mag je alleen maar blij zijn.”
“Als operazanger is het volstrekt not done als je door de maat heen zingt. Dat kan helemaal niet in opera. De partituur geldt daar als de heilige schrift. Maar nu ga ik vocaal lekker m’n
gang, speels en ritmisch. Bij deze nummers gaat het inderdaad om timing, om het vertellen van een verhaal, waarvan je het publiek intiem deelgenoot maakt. Waarbij je rijpheid en levenservaring onontbeerlijk zijn, want je moet geloofwaardig overkomen. Als je gelooft in wát je zingt, danst je stem vanzelf mee.”
Hij staat inmiddels te trappelen van ongeduld in de coulissen om te beginnen met Henk Poort singing with a Big Band. Voor de tweede keer gingen als gevolg van de coronacrisis zijn Kerstconcerten niet door en ook zijn rentree in de operettewereld in Die Lustige Witwe bij de Nationale Opera werd noodgedwongen uitgesteld. “Ik heb hier zó’n zin in. En ik vermoed het publiek na anderhalf jaar ellende door Covid ook.”
Net als in zijn eerdere soloproducties verloochent Henk Poort ook nu zijn roots niet, die in de Jordaan liggen. “Het is net als bij Alfred Hitchcock, die altijd even in zijn eigen films te zien was. In mijn shows zit altijd wel een blokje over Mokum, nu helemaal in de geest van het American Songbook. Mijn bassist Jurre Hogervorst heeft een jazzy arrangement voor Big Band gemaakt van De afgekeurde woning, een liedje van Johnny Jordaan.”
O ja: er mag worden gedanst. “Hoe leuk is het als er straks mensen in de gangpaden aan het swingen zijn. Desnoods kom je het podium op met je lief. Want één ding is zeker: dit is geen muziek om bij stil te blijven zitten”
Henk Poort Singing with a Big Band is vandaag - zaterdag 5 maart 2022 - te zien in Theater aan de Schie.
Toegang is vanaf € 32,50 per persoon. Reserveren kan via theateraandeschie.nl
De marge van deze voorstelling wordt door Theater aan de Schie gedoneerd aan Giro 555. Lees meer over de acties van de culturele sector onder deze link:
Schiedamse culturele instellingen in actie voor Oekraïne
Foto: Henk Poort, die als een ware crooner het American Songbook vertolkt (foto: door Wim Lanser)