SCHIEDAM – Op zaterdagmorgen 17 juni 2023 onthulden de bevers en de welpen van scoutinggroep Franciscus Lodewijk in het bijzijn van o.a. bomenridders Ed Gloudi en Huib Sneep een zogenaamde boomtag op de zomerlinde aan de Lange Haven ter hoogte van de Koemarktbrug.
door Louise Melchers
Op de boomtag is te lezen hoe nuttig deze boom voor mens en omgeving is. Alleen deze boom zorgt al voor meer zuurstof dan één persoon per jaar nodig heeft, houdt regenwater vast, vangt luchtvervuiling op en vangt CO2 af. De boom is inmiddels 14 meter hoog en heeft 999 m2 aan bladeren.
“Weet iemand hoe oud deze boom is?” vraagt Huib aan de aanwezige scouts. De vingers vliegen de lucht in en de scouts roepen getallen tussen de 20 en 1000 jaar oud. Huib vertelt dat de boom in 1930 geplant is. “Eerst lag er een andere brug, maar omdat er steeds meer verkeer kwam, moest er toen een nieuwe brug komen en dat werd de Koemarktbrug en die is er nu nog steeds. Toen de brug klaar was, is de zomerlinde geplant. De boom is dus bijna 100 jaar oud.”
Zeven jaar geleden werden de kades van de Lange Haven gerepareerd. Meestal verdwijnen alle bomen dan en worden vervangen door nieuwe boompjes, maar dit was de eerste keer in Nederland dat de kademuren gerepareerd werden zonder de bomen weg te halen. Ook de boomspiegels werden gerepareerd en de ondergrondse kabels werden vervangen zonder de wortels van de bomen ernstig te beschadigen. Er kwam nieuwe grond onder de bestrating en de parkeerdruk van auto’s op de boomwortels werd verminderd. Een van de scouts wil graag weten waarom ze daar geen robots voor gebruikten. Sneep vertelt dat ze zo ver nog niet zijn. Wel werden er pijpen gebruikt die met joysticks bestuurd werden. “De boom heeft het wonderwel overleefd en ziet er beter uit dan ooit, “ zegt een trotse Sneep. ”Voel maar eens voor hoeveel schaduw de boom vandaag zorgt.”
Deze zomerlinde is een vrouwelijke boom waarvan de bloesem een zoete geur geeft die ook gebruikt wordt in parfums. De bijen zijn er gek op en in de lindeboom vind je ook vaak veel koolmeesjes die gek zijn op de luizen die in de linde te vinden zijn. “Sommige mensen klagen wel eens over de zoete stof die uit de boom op hun auto valt, maar dat is puur suikerwater en dat kun je er gewoon afwassen zonder dat het je auto beschadigt,” aldus Sneep.
Voor de Germanen was de linde een heilige boom gewijd aan de godin Freya, de godin van de vruchtbaarheid en liefde. De boom staat voor bescherming en staat dan ook op heel veel stadspleinen. Daarnaast worden er geneeskrachtige eigenschappen aan de boom toegeschreven.
De oudste zomerlinde in Europa is net over de grens bij Groningen te vinden in het Noord-Duitse Heede. Die boom is tussen de 1000 en 1200 jaar oud. Vroeger stond de boom naast een kasteel van een graaf. Van deze graaf mochten aanvallers zijn hele kasteel met de grond gelijkmaken, als ze maar van de boom afbleven en zo ging het ook. Die boom heeft inmiddels een kroon van 40 meter doorsnede. Een aantal jaar geleden is het Sneep gelukt een zaailing van de boom mee te nemen naar Schiedam en deze staat nu in de Plantage. Inmiddels is deze zaailing alweer zo’n 5 meter hoog en geeft zelf ook bloesem.
In Schiedam zijn er al boomtags te vinden bij een watercipres op de PKO-laan en bij een vleugelnoot bij basisschool Het Windas, maar er komen ook boomtags bij bomen op het Land van Belofte, de Warande en bij de wereldboom in de Plantage.
Lees ook:
Bomenridders maken gemeente en gemeenschap bewust van belang bomen
Zaterdag krijgt zomerlinde bij Babbels een TreeTag
Foto's: boven het artikel: Huib Sneep beantwoordt vragen en vertelt over de zomerlinde. Foto in het artikel: de bevers en de welpen van scoutinggroep Franciscus Lodewijk en hun begeleiders juichen na de onthulling van de boomtag