Matthijs van Neerbos:

'Mensen die in Schiedam opgegroeid zijn, moeten hier een betaalbaar huis kunnen vinden'

'Mensen die in Schiedam opgegroeid zijn, moeten hier een betaalbaar huis kunnen vinden'

SCHIEDAM - De Tweede Kamerverkiezingen zijn in volle gang. Campagnes zijn door de coronacrisis anders gevoerd dan we gewend waren. Matthijs van Neerbos, Rotterdammer die zijn wortels heeft in Schiedam en Vlaardingen, voerde campagne op een originele manier. Hieronder kun je een videocompilatie zien inclusief enkele beelden uit Schiedam. Wij hielden een interview met Matthijs.

door Jan Schrijver

“Vijfendertig jaar oud ben ik en ik werk als adviseur bij de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Ik ben getrouwd en wij hebben een dochter. Wij wonen in het oude Noorden in Rotterdam. In mijn vrije tijd mag ik graag voetballen, ik houd als amateur een aardig balletje hoog, en tennissen, ik zit nu op tennisles in Schiedam. Een eigenaardigheidje van me: ik ben verslaafd aan witte chocola; dat heb ik van m’n vader. Ik doe mijn uiterste best een goede man, een goede vader, een goed mens te zijn”, zo stelt Matthijs van Neerbos zich desgevraagd voor. 

Waarom wil je graag Kamerlid worden? 
“De belangrijkste les bij ons thuis was ‘geniet van het leven en deel dat met anderen’. Dat is de les die me altijd doet kiezen voor werk waarmee ik de wereld wat eerlijker kan maken, wat leuker om samen in te wonen. Het lijkt mij van maatschappelijk belang en tevens een geweldig voorrecht als Kamerlid precies dat te doen: vechten voor een betere wereld.” 

Vertel eens over je Schiedamse en Vlaardingse wortels?
“Zoals eerder gezegd, is mijn vrouw hier geboren en opgegroeid. Maar dat niet alleen, mijn ouders hebben hier gewoond en mijn oom en tante en mijn schoonvader wonen hier nog steeds. Dus ik ben er nog vaak.” Hij vult aan: "Mijn vader en moeder zijn beiden in Vlaardingen geboren en opgegroeid en zij hebben elkaar daar ook leren kennen. In de jaren zeventig verhuisden mijn vader en moeder naar Schiedam. De jongste broer van mijn vader woont overigens nog steeds in Vlaardingen." 

Wat vind je de mooiste plekjes?
“De Lange Haven vind ik prachtig, ter hoogte van De Bonte Koe en het Jenevermuseum, en daar bij het sluisje bij de Korenbeurs. En al die hoge molens, en van die molens is De Kameel mijn favoriet. Daar heb ik de dierbaarste herinneringen aan omdat ik daar, over het Doeleplein, heel vaak met mijn vrouw en haar oma langsliep, op weg naar wat eten en een drankje in het centrum.” En Vlaardingen? "Die historische sfeer van de visserij spreekt me aan, de Visbank aan de Westhavenkade bijvoorbeeld, prachtig is het daar. En ook het museum is de moeite meer dan waard. Ook loop ik wel eens over de begraafplaats Emaus, niet dat je zoiets als 'mooiste plekjes' van een stad kunt zien, maar mijn opa ligt er begraven en je kunt er goed tot jezelf komen als je er een halfuurtje rondwandelt, vind ik." 

Waarom zouden Schiedammers en Vlaardingers op de PvdA en op jou moeten stemmen? 
“Omdat wij het beste plan hebben om uit deze crisis te komen. Een plan voor meer banen en tegen cadeaus voor aandeelhouders. Een plan om meer betaalbare woningen te bouwen en tegen huisjesmelkers. Een plan waarmee we investeren in liefdevolle zorg voor de ouderen en in gelijke kansen voor ieder kind.”

“En waarom specifiek op mij? Ik ben iemand die een onuitputtelijke vrolijkheid met veel dossierkennis combineert, en dat graag inzet om ons land eerlijker en beter te maken. Ik probeer altijd vanuit de mens te denken en nooit vanuit de systemen en de wetten. Daarmee denk ik dat ik een verfrissend geluid kan zijn in Den Haag. Iemand die geen onbegrijpelijke ambtelijke taal gebruikt, maar die in voor iedereen duidelijke woorden zegt wat er aan de hand is en wat we eraan moeten doen en die dan ook ervoor zorgt dat het gebeurt. Een mentaliteit van geen woorden, maar daden.”   

Welk Schiedamse probleem zou je het liefste willen oplossen? 
“Mag ik er twee kiezen?” Ja dat mag Matthijs. “Nou, allereerst de armoede, die in Schiedam groter is dan in de rest van Nederland. Een op de zeven Schiedammers leeft in armoede. Dat vind ik in een rijk land als Nederland onverteerbaar. We weten dat armoede vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. Kinderen die niet meekunnen op schoolreis, geen lid kunnen worden van de sportclub of zelfs zonder ontbijt op school komen. Ik zou er in de Tweede Kamer graag voor zorgen dat de taalachterstanden die er zijn in Schiedam worden aangepakt. En dat kinderen in arme gezinnen meer steun krijgen om zich goed te kunnen ontwikkelen en daarbij hoort ook te kunnen sporten of een muziekinstrument te leren spelen of andere culturele activiteiten te ontplooien. Om hun talenten te kunnen ontdekken en het mooiste van het leven te kunnen maken.“

“Ook het door Schiedammers kunnen vinden van een betaalbare woning wil ik noemen. De prijzen in Schiedam stijgen razendsnel en er zijn Schiedammers die langer dan tien jaar op een wachtlijst voor een woning staan. Ik wil dat Schiedam een stad blijft waar ook de kinderen die er zijn geboren en/of opgegroeid een huis kunnen kopen, zodat ze niet uit hun eigen stad worden verdreven en niet door woningnood gedwongen worden tot op late leeftijd bij hun ouders te blijven wonen. Schiedam moet een stad zijn waar iedereen een geschikt huis tegen een betaalbare prijs moet kunnen vinden, koop of huur. Wat voor werk je ook doet, of je leraar bent of in de zorg werkt, of je in een fabriek werkt of ambtenaar bent, en zelfs als het even tegenzit, je moet een goed dak boven je hoofd kunnen hebben."

"Onlangs las ik dat in Schiedam Nieuwland niet minder dan 75 huurders van een Woonplus-flat een klacht hebben over schimmel in hun huis. En dat is maar een topje van de ijsberg. Ook onder andere in Groenoord, Centrum en Zuid kampen huurders van Woonplus met schimmel in hun woning. Dergelijke ongezonde situaties zijn onaanvaardbaar. Schiedam moet een stad zijn waar iedereen - jong, oud, arm en rijk -  ‘door elkaar heen’ in harmonie goed samen kan leven. Het moet geen stad worden voor de rijken, dat past niet bij Schiedam. Ik wil er met de PvdA voor zorgen dat huisjesmelkers netjes belasting gaan betalen, dat we veel meer betaalbare woningen bouwen, dat we investeren in een leefbare stad, een veilige stad, met voor iedereen gelijke kansen.”  

Heb je opmerkingen voor en/of vragen aan Matthijs dan kun je die onder meer stellen via social media:
Instagram: https://www.instagram.com/thijsvn/
Twitter: https://twitter.com/thijsvneerbos

Foto boven: een fragment uit een van de campagnevideo's van Matthijs
Foto onder: Matthijs van Neerbos op het Doeleplein in Schiedam (foto's door Rommert Schrijver) 

thijs600jrs

16-03-2021