SCHIEDAM - Vanaf begin januari tot en met eind maart 2021 worden baggerwerkzaamheden uitgevoerd in de Schie en de binnenhavens van Schiedam.
De baggerwerkzaamheden worden in opdracht van de gemeente uitgevoerd om een betere vaardoorgang te creëren. Om de werkzaamheden voor de start van het nieuwe vaarseizoen af te ronden, wordt op meerdere plaatsen tegelijkertijd gewerkt. In een periode van circa 10 weken wordt ruim 40.000 m3 slib van de waterbodem verwijderd. Hierdoor krijgen de Schie en de binnenhavens weer de gewenste waterdiepte Ook ontstaat er een betere doorstroming en neemt de waterkwaliteit toe, zo meldt de gemeente Schiedam.
"De Schiedamse Schie loopt door een dynamisch en intensief gebruikt deel van de stad, zoals het historisch centrum met rijks- en gemeentelijke monumenten langs de Schie. Daarom is tijdens de voorbereiding van de werkzaamheden veel aandacht besteed aan de bereikbaarheid van de stad en worden de baggerwerkzaamheden met de grootste zorg uitgevoerd om verkeers- en geluidshinder voor de omgeving te voorkomen”, zo licht wethouder Jeroen Ooijevaar toe.
Tijdelijk verplaatsen schepen
Ter voorbereiding op de baggerwerkzaamheden wordt een groot aantal schepen tijdelijk verplaatst. In samenwerking met de coördinatoren van de schippers van de Korte Haven, Vereniging Het Beurtschip en watersportvereniging De Nieuwe Haven zijn geschikte locaties gevonden voor de tijdelijke ligplaatsen. De schepen van Het Beurtschip, met een lengte tussen de 20 en 30 meter, worden verplaatst naar de Korte Haven, de Florijnhaven en mogelijk naar de carrouselplaatsen in de Lange Haven.
De Havendienst Schiedam begeleidt alle schepen naar hun tijdelijke ligplaats. Ook zorgen de brugwachters voor een soepele doorvaart van het baggermaterieel naar de baggerlocaties. Daarnaast worden voor de bewoonde schepen de noodzakelijke voorzieningen verzorgd zoals stroom en water.
Duurzaam werken
Voor het baggeren wordt gebruikgemaakt van grote schepen waardoor er minder vaarbewegingen nodig zijn. Daarnaast gebruiken de baggermachines een mengsel van diesel en biodiesel. Hierdoor wordt ruim 70% minder CO2-uitstoot gerealiseerd en dat is duurzamer dan bij een traditionele werkwijze.
Beperken overlast
Baggerwerkzaamheden gaan altijd gepaard met geluid van de verschillende machines. Ook kan tijdens het baggeren enige geur van de bagger afkomen, omdat deze boven water in aanraking komt met zuurstof. Tijdens de uitvoering kan vertroebeling van het water ontstaan. Door een bellenscherm te gebruiken, wordt voorkomen dat vervuild slib zich kan verspreiden en hierdoor wordt de doorvaart niet belemmerd.
Verontreinigde slib
Het baggerslib is verontreinigd en wordt door een onafhankelijk milieukundig begeleider gecontroleerd. Voor de omgeving is er géén sprake van gezondheidsrisico’s.
Klachten
Klachten op het gebied van geluid, vertroebeling of zwerfvuil worden direct in behandeling genomen en zo spoedig mogelijk afgehandeld, aldus de gemeente.
Wij vroegen de gemeente waarheen het baggerslip zal worden afgevoerd. De gemeente antwoordt hierop: "De baggerspecie wordt afgevoerd naar 2 verwerkingslocaties: een klein gedeelte uit de Buitenhaven gaat naar de Honswijkerplas. De rest wordt afgevoerd naar het Rijksdepot Slufter."
Foto: de Buitenhaven is een van de havens waar wordt gebaggerd (bron foto gemeente Schiedam; foto door Jan van der Ploeg)