SCHIEDAM - Het is weer tijd voor de inspiratiemiddag Parels van Schiedam, die ieder jaar aan het einde van het schooljaar plaatsvindt.
Als locatie is gekozen voor de Floating Farm. Op woensdag 12 juni zijn coördinatoren Natuur & Milieu (NME) en Kunst & Cultuur (K&C) van harte welkom op deze unieke, drijvende boerderij op de grens tussen Schiedam en Rotterdam.
Aanmelden voor deze inspirerende middag kan tot uiterlijk 6 juni. Stuur daarvoor een e-mail naar info@codegroeneducatie.nl of cultuureducatie@debibliotheekschiedam.nl.
Het programma, samengesteld door de stichting Code Groen educatie / het NME-centrum en de afdeling Cultuureducatie van De Bibliotheek Schiedam, begint om 14:00 uur met de informatiemarkt ‘Parels Peilen’. Aanbieders van kunst- en cultuureducatie en natuur- en milieueducatie presenteren hier hun projecten en lesprogramma’s voor schooljaar 2024-2025. Na een plenaire presentatie volgen 2 workshoprondes. De NME-workshop bestaat uit een rondleiding over de drijvende boerderij, waarbij een ervaren gids uitleg geeft over de diervriendelijke, duurzame en circulaire wijze van boeren. De K&C-workshop behandelt stemgebruik in de klas met zangtechniek als inspiratie.
De jaarlijkse Parelsmiddag sluit af met een borrel en kaasproeverij. Einde: 17:15 uur.
De Floating Farm ligt aan de Gustoweg 10, Rotterdam. De locatie is goed bereikbaar met openbaar vervoer: vanaf tramhalte Hogebanweg is het nog een paar minuten lopen. Parkeren is gratis op de Gustoweg en de Marconistraat, beide op enkele minuten loopafstand.
Juni betekent Bijensafaritijd
Dansen als een bij, met een imkerhoed op je hoofd de bijenstal bezichtigen en leren wat het verschil is tussen bijen, wespen en hommels. Maar de Bijensafari, die op 4 juni begint, heeft nog veel meer in petto voor de leerlingen van groep 3. De 495 kinderen, die voor deze veelzijdige excursie naar Harreweg 10-12 komen, mogen ook een kaarsje maken van echte bijenwas.
De insectentuin van het NME-centrum staat in volle bloei. Aan één stuk door krijgen de vele verschillende planten die hier groeien bezoek van bijen, hommels en andere bestuivers. De natuurdocent en vrijwilligers leggen uit wat bestuiving betekent en waarom dit proces zo belangrijk is. Ze vertellen ook dat bloemen voedsel zijn voor bijen. Van de eiwitrijke stuifmeelkorrels maken de insecten een soort ‘bijenbroodpap’. De nectar zetten ze om in honing. De leerlingen ervaren hoe fascinerend het leven van bijen is. Over deze boeiende beestjes is namelijk eindeloos veel te vertellen en te leren.
Het Windas vergroent met Eco-Schools
Op basisschool Het Windas, locatie Nachtegaallaan, werken 15 enthousiaste Eco-teamleden aan de verduurzaming van hun school. Vanuit Code Groen educatie / het NME-centrum Schiedam begeleidt en ondersteunt gastdocent Madelon van Rijn het team bij deze ambitie. De leerlingen, die groep 5 tot en met 8 vertegenwoordigen, hebben al heel wat stappen gezet van het Zevenstappenplan. Ze hebben posters gemaakt over afval om andere leerlingen binnen de school bewust te maken over dit onderwerp en ze geven ze tips hoe je beter voor het milieu en de natuur kunt zorgen.
Om ook mensen van buiten de school te betrekken bij de verduurzaming van Het Windas, bedachten en ontwierpen de leerlingen een folder voor buurtbewoners. Hierin staat informatie over de textielcontainer op het schoolplein. Met de punten die de ingezamelde kleding oplevert, kan het schoolplein groener worden gemaakt. De school is aan het sparen voor een hut van wilgentenen. Het Eco-team en Madelon stopten op 15 mei de folder bij mensen in de bus. Dat had direct effect: een bewoonster kwam naar buiten en zei dat ze een tas vol kleren had. Die werd meteen meegenomen. Van de benodigde 5.652 punten voor de hut is al bijna de helft behaald!
Voor meer informatie over en aanmelden voor het Eco-Schoolstraject, kijk hier: Eco-School worden, of stuur een e-mail naar info@codegroeneducatie.nl.
Leren in de openlucht in de Week van de Natuur
In de Week van de Natuur, van 10 tot 16 juni, leren kinderen niet alleen over, maar ook ín de natuur. De natuur is namelijk het beste klaslokaal voor hen, vindt IVN. Op de website van de natuurorganisatie zijn voor elke dag van de themaweek natuuropdrachten te vinden.
Aan de hand van de onderwerpen bodem, water en lucht leren kinderen over bomen, waterdieren en vogels. Ze vliegen bijvoorbeeld mee met een koolmees of maken samen met regenwormen een ontdekkingstocht door de bodem. Aan het eind van de week kunnen de leerlingen meedoen aan een natuurquiz. Welke kennis hebben ze opgedaan met al die laagdrempelige buitenactiviteiten?
Meld je aan voor de Week van de Natuur, dan krijg je toegang tot het digitale lesmateriaal: IVN Week van de Natuur.
Beatrixpark en bijenstal zijn jarig
Het Prinses Beatrixpark, het grootste park van Schiedam, is 65 jaar!
Het groengebied is letterlijk en figuurlijk het groene hart van de stad en vormt een belangrijke schakel in de Schiedamse parkengordel. Op 9 juni 1959 werd het park officieel geopend. Speelweiden, wandelpaden, vijvers, sportvelden, een heemtuin, kinderboerderij, speeltuin, restaurant en volkstuinencomplex: het Beatrixpark heeft het allemaal.
In het park is eveneens een bijenstal van de Schiedamse Stadsimkers te vinden. De ‘stal’ is een overdekte plek, waar 20 bijenkasten staan. Deze ruimte werd op 26 mei 2019 officieel in gebruik genomen. Dus ook de bijenstal beleeft een jubileum!
expositie over 65 jaar Prinses Beatrixpark - BEATRIXPARK010 - is nog tot en met 30 juni te bezichtigen in De Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs. Aan de hand van onder meer oude krantenartikelen, foto’s en flyers wordt de bezoeker meegenomen op een reis door de geschiedenis van het park.