Internationale distillateurs brengen bezoek aan Schiedamse collega's

Internationale distillateurs brengen bezoek aan Schiedamse collega's

SCHIEDAM - Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam presenteert zich, net zoals verleden jaar, met een bijzonder programma tijdens het IDDF (International Dutch Distillers Festival) namelijk Overproef. Het Jenevermuseum zorgt tijdens de festivalweek voor de internationale sfeer. Uit Zweden, Duitsland, Noord Ierland, de Faeröer Eilanden en Oekraïne komen distillateurs naar Schiedam.

logooverproef
Het Jenevermuseum heeft als hoofddoel om distillateurs wereldwijd in Schiedam samen te brengen, waarbij kennis, technieken en culturen uitgewisseld worden. Tijdens Overproef streeft het Jenevermuseum ernaar het immateriële erfgoed van moutwijnstoken uit te dragen en innovatie binnen het vakgebied te stimuleren. Elk van deze deelnemers brengt een uniek element naar Overproef, wat aansluit bij de doelstelling van het Jenevermuseum om diverse distilleertechnieken en -culturen te tonen en te delen met het publiek.

Op uitnodiging van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam zijn de volgende distilleerderijen vertegenwoordigd:

Tevsjö Distillery (Zweden)

Rosche Distillery (Duitsland)

Einar's Distillery (Faeröer Eilanden)

Nemiroff Distillery (Oekraïne)

Mourne Dew Distillery (Noord Ierland)


Programma IDDF Overproef! - Een viering van distilleertradities en innovatie

Openbare en niet openbare Activiteiten

Er zijn openbare toegangsdagen op 24, 25 en 30 mei, waarbij het publiek vrij kan deelnemen aan verschillende activiteiten. Andere dagen, zoals de 26e tot en met 29e, zijn exclusiever, toegankelijk via prijsvragen of aanmelden via overproef@jenevermuseum.nl – let op, beperkt plek beschikbaar, er wordt geloot. Het complete programma is terug te vinden op https://iddf.nl/around-town/jenevermuseum/

Vrijdag 24 mei - Spirited Beginnings: A Warm Welcome

IDDF Overproef begint op vrijdag 24 mei om 17:30 uur met een feestelijke openingsavond waarbij internationale distillateurs officieel worden verwelkomd. Inwoners van Schiedam, genodigden en distillateurs komen samen op de binnenplaats van het Jenevermuseum om te genieten van speciale cocktails, Nederlandse hapjes en om een kunsttentoonstelling te bewonderen. De toegang is gratis en men ontvangt een welkomstcocktail. Verdere consumpties zijn op eigen kosten.

Zaterdag 25 mei - Heritage Highlights: Discover Schiedam

'Heritage Highlights' toont het rijke distilleerverleden aan de buitenlandse distillateurs van Schiedam wat bijdraagt aan educatie en behoud van cultureel erfgoed. Het avondprogramma bestaat uit een bar take over van de diverse cocktailbars in Schiedam en is tevens het startsein van een Kopstoottocht in een aantal horecazaken.

Donderdag 30 mei – The Final Distillation: Celebrate and Innovate

Tijd: 11:00 - 17:00 Stoken op de binnenplaats, Moonshine festival vanaf 17:00, afsluiting Kopstoottocht.

Als afsluiting van Overproef is er een live demonstratie van het stookproces op de binnenplaats van het Jenevermuseum. Vanaf 17:00 begint het feestelijke Moonshine festival, een avond vol muziek, cocktails en hapjes terwijl men de kans krijgt om persoonlijk de distillateurs te ontmoeten. De toegang is gratis en men ontvangt een welkomstcocktail. Verdere consumpties zijn op eigen kosten.

Ondertekening echtheidszegel door burgemeester Harald Bergmann

Door zijn handtekening te zetten op een vergrote versie van het echtheidszegel tijdens het Moonshine festival, geeft burgemeester Harald Bergmann het startsein voor de productie ervan. Het echtheidszegel garandeert dat Old Schiedam jenever is gemaakt van moutwijn die volgens de wettelijk voorgeschreven methodes is vervaardigd.

Foto:
Vorig jaar overhandigde Cor Lamers, die toen burgemeester van Schiedam was, een fles Old Schiedam aan buitenlandse distillateurs (foto door Rob van der Stel), zie:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/burgemeester-geeft-old-schiedam-aan-buitenlandse-distillateurs

 

17-05-2024