Je eigen ballroom met 'Snikken en grimlachjes' dansvloer

Je eigen ballroom met 'Snikken en grimlachjes' dansvloer

SCHIEDAM - Corine en Wouter Robers op de Lange Haven 141 - het historische pand waar vroeger drukkerij Roelants was gevestigd - hebben op de eerste etage hun eigen ballroom ingericht, met op de vloer een heel bijzonder zeil.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

De bundel 'Snikken en grimlachjes' van de Nederlandse dichter en predikant François Haverschmidt (ofwel Piet Paaltjens) verscheen in 1867 bij drukkerij Roelants in Schiedam. Deze drukkerij was gevestigd aan de Lange Haven 141, aan de overkant gelegen van het woonhuis van de predikant aan de Lange Haven 134.

woutergrim1

Dominee Haverschmidt zal niet hebben kunnen bevroeden dat het motief op de kaft van de derde druk van 'Snikken en grimlachjes' ooit terug te vinden zou zijn als dansvloer op de eerste etage van het pand van de drukkerij. Tegenwoordig is het een woonhuis. De bewoners Corine en Wouter Robers hebben van hun eerste etage hun ballroom gemaakt. Wouter Robers heeft de derde druk (op de foto hierboven) in zijn handen; op die kaft is het zeil waarop hij staat in zijn danszaal gebaseerd. 

Of je je dansstappen goed zet, kun je zien in de glazen wand over de gehele lengte, terwijl je aan de andere kant van de danszaal uitkijkt op de Korte Haven en de Korenbeurs. Aan de achterzijde zien we een wand met audiovisuele apparatuur, voornamelijk uit de tijd dat de televisie nog uitsluitend zwart-witbeelden voortbracht.

De vloer is heel bijzonder. Wouter toont het exemplaar van 'Snikken en grimlachjes' waarvan de kaft model stond voor de vloer. Het motief werd gescand en uit een industriële megaprinter kwam zeil als output. Verscheidene blokken in het zeil lichten op als de dansers over de vloer zwieren. 

Al stond het huis aan de Lange Haven 141 ditmaal niet in het programma van de Open Monumentendagen, Corine en Wouter Robers heetten geïnteresseerden welkom in hun pand, waarover zij de bezoekers vertelden. Zo werden in de drukkerij decennialang vele miljoenen kaartjes gedrukt bijvoorbeeld voor het openbaar vervoer. Op de begane grond van hun woning zat een receptioniste. Het loket zit er nog.

Er is overigens altijd wel wat te beleven bij het pand Lange Haven 141. Uitvinder Wouter heeft bijvoorbeeld een hand op de ruit getekend. Leg je je hand erop, dan gaat er iets gebeuren. Een modeltrein begint te rijden. Of er komen zeepbellen naar buiten. Het is elke keer wat anders. Wouter was ook betrokken bij het nabouwen van de Korenbeurs in Lego. Hij ontwierp het uit 35.000 Lego-steentjes bestaande bouwwerk.

dnas3

13-09-2021