Je kunt een bon krijgen als je je goed gedraagt

Je kunt een bon krijgen als je je goed gedraagt

SCHIEDAM – Fietsen op vrijdag op het marktterrein? Oversteken terwijl het voetgangerslicht op rood staat? Je fietsverlichting niet op orde hebben? Je kunt er als kind, en zeker ook als volwassene, een bekeuring voor krijgen. Zondegeld is het. Of leergeld zo je wilt. Maar als kind een bon krijgen omdat je keurig met je fiets aan de hand over het voetpad loopt? Of omdat de verlichting op je fiets het juist wél doet? Het kan je als kind vanaf december zomaar gebeuren. Een bon, terwijl je je goed gedraagt? Inderdaad!

door Jan Schrijver

Wijkagent Schiedam Centrum Alex Glijn heeft de actie ‘Bon voor goed gedrag’ bedacht. In oktober 2015 is die actie voor het eerst gehouden in de wijk Spaland in Schiedam Noord. Het plan was in 2015 mede geïnitieerd door Marianka Mulleman van Bram Ladage in Winkelcentrum Spaland. “Ik vond het belangrijk om kinderen een positief eerste contact te laten ervaren met gezagsdragers. Normaal krijgen kinderen pas te maken met politie of andere gezagsdragers als zij iets verkeerds doen of in een situatie terechtkomen die negatief is. Het is echter superbelangrijk om de jeugd vooral te laten weten dat wij er zijn om te helpen. Als wijkagent wilde ik met de actie eens de nadruk leggen op goed in plaats van op fout gedrag én daarbij ook letten op de juiste opvoeding en zowel gedrag als opvoeding belonen. Daarom ontwikkelde ik de ‘Bon voor goed gedrag’. Het zag eruit als een echte politiebon. Daarop noteerden we naam van het kind, de locatie en de gedraging die wij wilden belonen. Het kind kreeg niet alleen onze bon, maar ook een waardebon erbij, goed voor een klein cadeautje van een van de deelnemende lokale winkeliers.”

“Het was een succes te noemen, maar met verbeterpuntjes”, zo weet Alex Glijn. “We hadden 300 (waarde)bonnen voorradig, maar in de maand dat de actie heeft geduurd hebben we er maar 40 uitgeschreven. Waarschijnlijk komt dat doordat collega’s gewend zijn een bon uit te schrijven voor slecht gedrag, maar dat het lastig te bepalen is wanneer iemand een bon verdient voor goed gedrag.”

Na overleg met de collega’s is besloten het project – inclusief de nodige verbeterpunten - een nieuw leven in te blazen en dat op grotere schaal en met meerdere partijen, vertelt de wijkagent. Naast de politie doen mee de gemeentelijke instanties Toezicht & Handhaving en Wijkondersteuningsteam (WOT), de brandweer Schiedam, de ambulancedienst (ARR), de PKN Grote Kerk, de moskee en het beveiligingsbedrijf Shelter, alsook de verschillende winkeliers die de cadeautjes beschikbaar stellen. De actie is gericht op kinderen tot en met 12 jaar, loopt van begin december tot in de maand februari. De actie wordt afgesloten op 18 februari met een feestelijke eindmanifestatie in Schiedam Centrum en is gekoppeld aan een ‘Veiligheidplein’, waarop verschillende hulpverleners en instanties zich op een leuke en interessante manier presenteren. Alle kinderen die een ‘Bon voor goed gedrag’ hebben gekregen worden persoonlijk voor deze eindmanifestatie uitgenodigd.

Dat kinderen in hun jeugd een positieve ervaring hebben, heeft niet alleen invloed op hun basishouding tegenover politie en andere gezagsdragers en hulpverleners. Ervaringen in de prille jeugd hebben ook al invloed op de latere beroepskeuze, is de stellige overtuiging van Alex Glijn, “en wij en onze collega-hulpverleners zitten nu te springen om personeel. Deze personele schaarste zal naar ik verwacht niet binnen enkele jaren verholpen zijn. Dus deze actie zal op langere termijn ook haar vruchten kunnen afwerpen voor de werving van personeel”.

Afgelopen zaterdag konden jong en oud actief kennismaken met het politiewerk door mee te doen aan ‘Boef in de wijk’, waarin een zogenaamde boef gevangen dient te worden. ‘Boef in de wijk’ is een centraal ontwikkelde actie die in meerdere steden in ons land is gehouden en gehouden zal worden. Vanaf begin december wordt er in Schiedam zoals hierboven beschreven met ‘Bon voor goed gedrag’ opnieuw een leuke actie gehouden. ‘Bon voor goed gedrag’ is dus in Schiedam ontwikkeld en wil met name het jeugdige publiek kennis laten maken met de positieve kanten van het werk van de politie en andere instanties en hulpverleners. “Het zou leuk zijn als ‘Bon voor goed gedrag’ net als ‘Boef in de wijk’ zo’n succes wordt dat het ook op andere plekken in ons land wordt opgepakt, zodat we beginnend bij de jeugd de kijk op ons werk landelijk een positief zetje in de rug kunnen geven”, zegt de wijkagent.

Ditmaal zullen kinderen in heel Schiedam tegen zo’n ‘Bon voor goed gedrag’ kunnen ‘aanlopen’. Wijkagent Alex Glijn geeft hier tot slot nog enkele voorbeelden van. “Het goede gedrag is niet alleen voor het niet maken van een overtreding, maar bijvoorbeeld ook voor het helpen van ouderen, voor goed gedrag in de kerk of in moskee of in een winkelcentrum, zoals het dragen van boodschappen voor je moeder. En zo zijn er nog veel meer manieren van goed gedrag denkbaar.”

Foto: wijkagent Alex Glijn op het politiebureau in Schiedam (foto door Jan Schrijver)

21-11-2022