SCHIEDAM - De plaatjes van bewoners van Zuid en van West en van acht ondernemers in deze wijken van Schiedam kun je vanaf aanstaande dinsdag 1 februari gaan sparen en in een Buurtplaatjesboek plakken.
Meer dan zeventig mensen doen mee aan de Buurtplaatjes in Schiedam-Zuid/West. Tot de deelnemers behoren een moeder die met haar kind danst op het geluid van een koffiezetapparaat, een meisje op stelten en hond Benne. Het jongste ‘plaatje’ is 1 jaar oud, de oudste deelnemer 82.
Na het succes van de Buurtplaatjes in Schiedam-Oost komt het Stedelijk Museum Schiedam nu samen met kunstenaar Maarten Bel met een nieuwe editie in Zuid en West. Alle Schiedammers in die wijken kunnen van 1 februari t/m 30 april 2022 hun buren sparen en in het bijbehorende stickerboek plakken.
Praatje
Het werkt net als bij de voetbal- of Pokemonplaatjes, alleen krijg je de gratis plaatjes niet bij een grote supermarkt maar bij acht ondernemers in Schiedam-Zuid/West. De meeste deelnemers staan er alleen op, maar soms zie je een hele familie. ‘We hopen dat mensen hierdoor merken dat ze niet zoveel van elkaar verschillen als ze misschien denken. Dat ze elkaar herkennen in de buurtwinkel en een praatje maken’, zegt museumdirecteur Anne de Haij. Na dit tweede stickerboek volgen er nog drie met andere Schiedamse wijken.
Je vriend dubbel
Hoe Bel de Buurtplaatjes bedacht? Hij spaart tweedehands mokken en cd’s met walvisgeluiden én vroeg zich af waarom hij zijn buren zo slecht kent en wat hij daaraan kan doen. ‘Die twee dingen telde ik op en ik dacht: ‘kon je je buren maar sparen!’ Hij noemt het project 'heel bijzonder en heel gewoon’. ‘Want waar in Nederland kun je als je boodschappen doet je overbuurman sparen, je vriend van drie straten verder dubbel hebben en een plaatje van jezelf krijgen?’
Postbode
Aan de hand van verschillende categorieën leer je de ‘plaatjes’ een beetje kennen, vertelt Cilia Batenburg, projectleider van het museum. ‘Zo is er iemand in de categorie Mensen met een bijzondere hobby die high-fives verzamelt van bands.’ Sommige categorieën sluiten aan op de wijken, denk aan Mensen die losgaan op hun Halloween-outfit, een groot ding in Schiedam-Zuid. ‘Heel eng is het niet maar er is wel ooit een meisje van de schrik flauwgevallen’, zegt ‘plaatje 8’. Bijzonder is de deelname van postbode Khaled. De buurt vond dat hij niet mocht ontbreken en gaf hem op. Niet verder vertellen… hij woont helemaal niet in Zuid of West.
De acht ondernemers
Buurtbewoners krijgen de gratis stickers als ze boodschappen doen bij een van de acht deelnemende ondernemers. "Je kunt een patatje halen bij Hans en Grietje, een croissantje bij Bakkerij Het Westen of een broodje kroket bij Taria de Leede. Of laat je ogen opmeten bij Ottica Eye Fashion en koop een bloemetje bij BOKO Flowers. Op zoek naar iets bijzonders kun je een handgemaakt cadeautje kopen bij de Buurtvrouw, verse groente inslaan bij D.A.B Mini Supermarkt of nieuwe bezems halen bij Gerard van der Vlies, de oudste winkel in Schiedam", zo laat het museum weten.
De stickers krijg je gratis bij de acht genoemde ondernemers bij je aankopen. Het stickerboek is bij deze ondernemers te koop voor 1 €.
Aller-aller-allerlaatste
Het stickerboek van de Buurtplaatjes-Schiedam-Zuid/West telt honderd stickers. Wie het boek als eerste vol heeft wint een prijs. Het museum hoe je deze prijs kunt winnen: "Daarvoor moeten de fanatieke spaarders wel naar het museum komen als het na de renovatie op 14 mei 2022 weer open is. Want alleen daar is het aller-aller-allerlaatste plaatje te halen. Waar het om gaat? Dat verklappen we nog niet. Wat we wel kunnen delen is dat de 'plaatjes' van Schiedam-Oost na de heropening van het museum te zien zijn in de nieuwe Stadsgalerij."
Te doen
Tijdens de spaarperiode kun je ook van alles doen, ook als je niet in Zuid of West woont. De activiteiten hangen af van de dan geldende coronamaatregelen. Denk aan een verhalenavond (11 februari), ruilmiddagen (23 februari, 9 maart, 30 april), een workshop schrijven (25 maart) en een avond bij de categorie Mensen die maaltijden uitwisselen met hun buren (14 april). Op de website van het museum vind je meer informatie. Deze activiteiten gaan alleen door als de coronamaatregelen dat toelaten.
Het Buurtplaatjesproject is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Schiedam, VSBfonds, Mondriaan Fonds, VriendenLoterij, Fonds Schiedam Vlaardingen, De Groot Fonds en SDAM Partners.
Heropening
Het museum tot slot: "We kijken uit naar de heropening van het museumgebouw op zaterdag 14 mei 2022. De afgelopen maanden heeft de gemeente het pand gerenoveerd. Je zag onder andere de Stadscocon in de Sint Janskerk en onze depotstukken in de Havenkerk. Op het terrein van De Glasfabriek kon je de tentoonstelling Glashard bekijken. In het centrum van de stad kun je nog t/m 27 februari 2022 kijken bij De Etalage, de verlengde presentatie van mensen die aan hun mentale gezondheid werken door kunst te maken."
De Etalage is open van donderdag t/m zaterdag van 11.00 - 17.00 uur. Zie hier ons eerdere artikel over De Etalage, die je vindt aan het Broersveld.
Hier lees je een eerder artikel over het Buurtplaatjesproject:
Je kunt zaterdag a.s. in Noord op de foto om een Buurtplaatje te worden
Fotosessie museum met inwoners uit Centrum in de Korenbeurs
Eerste foto: postbode en plaatje Khaled. Fotografie: Aad Hoogendoorn
Tweede foto: Önder van D.A.B Mini Supermarkt en Cilia Batenburg, projectleider van het museum. Fotografie: Aad Hoogendoorn