Jenevermuseum kondigt zomertentoonstelling 2024 aan

Joni Kling - Achter de Borrel

Joni Kling - Achter de Borrel

SCHIEDAM - ’Joni Achter de Borrel’. Kunstenaar Joni Kling brengt met live-painting een nieuwe dimensie aan het museumbezoek. Geïnspireerd door het Schiedamse jeneververleden en -heden, maakt ze een deel van de te tonen werken live op locatie. De tentoonstelling loopt van 21 juli tot 3 november.

Zomertentoonstelling Jaarlijks presenteert het Jenevermuseum een artistieke zomertentoonstelling. Vorig jaar was ’Sterk Schiedam’ van Roos Kramer, waarin monumenten van Schiedam een nieuwe interpretatie kregen, een groot succes. Dit jaar pronken werken van Willem de Kooning-alumnus Joni Kling. Omdat ze jarenlang werkzaam was in haar atelier op het terrein van de Glasfabriek, heeft Joni een diepe band met Schiedam. Haar multidisciplinaire en autonome kunstwerken hebben haar een herkenbare plek in het culturele landschap van de regio opgeleverd.

240710 Joni Kling ZomertentoonstellingInspiratie en verbinding In ‘Joni achter de Borrel’ valt van alles samen. Oud en nieuw werk. Hippe kunst van nu en oude ambachten. De kunst van Joni werpt nieuw licht op een bij velen bekend jeneververhaal en prikkelt de bezoeker bij wie dit verhaal nog onbekend was. Zo is de tentoonstelling voor zowel Schiedammers als niet-Schiedammers de moeite waard. Joni liet zich vooraf inspireren door jeneverstad Schiedam en dan met name de geschiedenis van de ambachten. De zakkendagers, de mouters, de branders en meer vormen de bron van haar inspiratie. Deze inspiratie deed ze op in het museum, in het depot maar natuurlijk vooral in Schiedam. Deze werken belichten de mensen die letterlijk en figuurlijk ’achter de borrel’ staan. Live painting Naast reeds bestaande werken, zijn ook nieuwe, nooit eerder getoonde werken van Joni te bewonderen. Hiervoor vinden vier live paint sessions plaats. Hier krijgt het publiek de unieke kans Joni live aan het werk te zien. Zo is ‘achter de borrel’ ook ‘achter de schermen’ te zien. De zomertentoonstelling ’Joni Achter de Borrel’ biedt een verrassende en vernieuwende blik op de jenevergeschiedenis. De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op 21 juli om 14:30 uur. De opening wordt opgeluisterd met live muziek en bezoekers kunnen genieten van heerlijke jenevercocktails. Een perfecte gelegenheid om in een sfeervolle setting kennis te maken met het werk van Joni Kling en de rijke jenevertradities van Schiedam.

Foto's:
Marco Spruit Bleeker

10-07-2024