'Willem heeft in de oorlog samen met collega's de vakbondadministratie vernietigd'

Jessica van Leeuwen vertelt over haar opa Willem Speijer

Jessica van Leeuwen vertelt over haar opa Willem Speijer

SCHIEDAM - Willem Speijer werd in 1900 geboren in Leerdam en werkte al op jonge leeftijd in de glasfabriek daar. Met dertien jaar verhuisde hij met zijn ouders naar Schiedam. Na een aantal omzwervingen en wisselende baantjes, onder andere als roestbikker bij de Gusto, ging hij in 1926 definitief in Schiedam wonen.

Het is het jaar dat de Fabrieksarbeidersbond en de Glasblazers- en Aardewerkersbond een fusie aangingen en samen de Nederlandse Vereniging van Fabrieksarbeiders vormden. In Schiedam wordt Willem vertrouwensman van het NVvFA. Hij werd aangesteld tot huisbezoeker, oftewel contactman voor de Leden en Bestuur.

In 1929 heeft Willem met bondsbestuurders en een groep werkloze leden van de bond een vakantiekamp opgebouwd. Het heette Flevo-kamp, later werd dat Flevo-oord. Enorm veel kinderen uit Schiedam zijn hier een weekje naartoe geweest in de zomer.

Toen in de oorlog de Duitsers van de vakbond een Duitsgezinde vakbond wilden maken, heeft Willem samen met een collega de administratie vernietigd. Na een aantal andere verzetsdaden wordt hij verraden en weet hij maar net aan de SD te ontkomen.

Na de oorlog is hij weer heel actief in de bond en pakt hij het jeugdwerk weer op. Er wordt een oud kolenpakhuis gevonden in Schiedam dat grondig wordt opgeknapt daarvoor.

In 1952 gaat hij bij de Gasfabriek werken. Tot aan zijn pensioen in 1965 heeft hij daar gewerkt, onder vaak gevaarlijke omstandigheden.

In 1965 gaat hij met pensioen, maar hij zit niet stil. Rond zijn 80e jaar komt hij nog in het bestuur van de voetbalclub ‘Schiedamse Boys’.

Het is een beknopte schets van een bewogen leven verweven met de geschiedenis van Schiedam en de arbeidersbeweging. Jessica zal er in haar lezing nog vele anecdotes aan toevoegen.

Mis dit interessante verhaal niet.
Locatie:
De Wilgenburg, Land van Ris 6, 3112 DT Schiedam.
Datum: zaterdag 1 maart.
Zaal open: 13.00 uur, aanvang: 13.30 uur.
Toegang gratis.

Foto:
Er is weinig meer over van de Glasfabriek (foto (c) De Schiedammer Online)

26-02-2025