SCHIEDAM - Het is alom bekend dat jongeren verliefd zijn op hun telefoon. Maar dat betekent niet dat die liefde voor lezen nergens meer zit. Er moet alleen op de juiste manier mee geflírt worden. En dat is precies wat Sg Spieringshoek in Schiedam, Rakuten Kobo en schrijver Khalid Boudou, bekend van Het Schnitzelparadijs en Pizza Maffia, samen gaan doen.
Dit doen ze met TaalChamp, een programma om de taalvaardigheid bij jongeren verder te ontwikkelen, en de liefde voor lezen terug te brengen in hun leven. En dat is nodig, want in de afgelopen jaren bleek uit verschillende onderzoeken dat Nederlandse kinderen steeds minder graag lezen. Dit resulteerde in taalachterstanden.
Geen verplichting
TaalChamp gaat die achterstanden met een mooie opdrachten en een tof programma te lijf. Door deze insteek en beschikbare hulpmiddelen voelt deelname aan TaalChamp eerder als verkering dan verplichting – en dat is precies de bedoeling. In wekelijkse sessies gaan de geselecteerde leerlingen gedurende drie maanden niet alleen met lezen aan de slag, maar ook met hun eigen verhaal. Een eBook, dat ze – met hulp van Khalid Boudou – samen gaan schrijven. Ook krijgen ze extra lessen taalvaardigheid en een persoonlijke boekenlijst met boeken die ze op een Kobo eReader kunnen lezen, want die krijgen ze gedurende het project te leen. Om het gesprek over lezen ook thuis te stimuleren, krijgen deze leerlingen ook een abonnement op het Algemeen Dagblad én op Kobo Plus.
Gelijke kansen bieden
Sg Spieringshoek heeft het project in gang gezet vanuit de ambitie om alle leerlingen, ongeacht hun taalvaardigheid, gelijke kansen te bieden op het halen van een diploma. De school kijkt dan ook uit naar het programma. Caroline van den Bergh (afdelingsleider brugklassen) en Diego Demaree (conrector Onderwijs en
Kwaliteitszorg) op Spieringshoek: “Met het project TaalChamp willen we leerlingen laten zien dat lezen ontzettend leuk kan zijn en dat het een manier is om een hele nieuwe wereld te ontdekken en je kijk op de wereld te verbreden. We laten leerlingen werken aan leuke opdrachten in de les en vragen ouders om samen met hun kinderen de krant te lezen. Zo blijft lezen niet alleen beperkt tot opdrachten op school, maar hopen we dat het hele gezin samen aan de slag gaat. Dat Rakuten Kobo en Khalid Boudou zich bij het project hebben aangesloten waarderen wij en onderstreept ook het maatschappelijk belang van dit project.”
Lezen = leuk
Het project wordt mede gefinancierd vanuit een subsidie van de gemeente Schiedam. “Ik gun alle kinderen een gelijke kans. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe je lezen leuk kunt maken. Door lezen verbetert de taalvaardigheid en zo krijgen kinderen net dat duwtje in de rug waardoor ze meer uit zichzelf kunnen halen. Daar dragen we als gemeente Schiedam graag aan bij”, zegt wethouder Patricia van Aaken.
De workshops worden gegeven door Khalid Boudou, die als schrijver en bevoegd leraar regelmatig werkt met jongeren aan taalontwikkeling: “Taal is de grond onder je relaties en je carrière; als je er goed voor zorgt, groeit er iets moois uit. Daarom vind ik dit project zo belangrijk, om juist jongeren nu te motiveren om hun vaardigheden te ontwikkelen voor hun toekomst, en hen te laten zien hoe lezen hen kan helpen om hun doelen te behalen. Ik ben trots dat we hun in samenwerking met Kobo toegang geven tot een enorme digitale bibliotheek aan boeken, zodat we iedereen kunnen enthousiasmeren”, zegt Khalid Boudou.
Boek bingen
Het doel van dit project is om leerlingen een goede basis mee te geven voor hun toekomstige schoolcarrière. Alle partijen blijven nauw betrokken bij het project om ervoor te zorgen dat het programma goed aansluit bij de behoeftes van de jongeren. Rakuten Kobo ondersteunt met advies en passende boekenlijsten waardoor de jongeren gestimuleerd worden ‘s avonds nog een bóek te bingen, in plaats van een serie.
Die gedachte is onderdeel van Kobo’s overkoepelende missie om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot een groot aantal boeken. “Er is een enorme schat aan rijkdom die te halen valt uit boeken. Achter elke titel schuilt emotie, herkenning, levenslessen, theoretische kennis, geschiedenis en andere verhalen. Het is een rijkdom die we aan zoveel mogelijk mensen willen aanbieden, en waar we hen ook wegwijs willen maken in het enorme aanbod. Met dit programma introduceren we jongeren in de wereld van boeken, en hopen we hen met onze kennis te motiveren om door te blijven lezen, aangezien lezen de basis is van taalontwikkeling,” aldus Odette van Wageningen, Marketing Manager Northern Europe bij Kobo.
Rakuten Kobo heeft in overleg met de leraren en uitgeverijen speciaal voor het programma boekenlijsten samengesteld op hun website. Zo zijn er leeslijsten samengesteld voor series, geschiedenis en romans, maar ook zijn er lijsten met sportboeken, sociale thema’s en de boeken van Khalid Boudou.
Over Rakuten Kobo
Het Canadese Kobo is onderdeel van het Japanse Rakuten met het hoofdkantoor gevestigd in Toronto. Het is een van de snelst groeiende e-readingservices ter wereld, en biedt meer dan 6 miljoen e-books aan miljoenen klanten in 190 landen.
Abonnement Kobo Plus
Met het abonnement Kobo Plus kan onbeperkt e-books gelezen worden uit het aanbod van meer dan 670.000 Nederlandstalige en internationale titels. Dit abonnement kost 9,99 euro per maand. Dit Kobo Plus abonnement wordt voor de deelnemende kinderen door de school betaald vanuit de subsidie.
Over Sg Spieringshoek
Scholengemeenschap Spieringshoek is een school voor havo, atheneum en gymnasium. "Vanuit onze open katholieke identiteit staat gemeenschapszin voorop. Dit uit zich in oog hebben voor elkaar en ieders eigenheid en dit blijkt ook uit solidariteit en dialoog. We vinden het belangrijk dat we verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en elkaar. Vanuit deze sfeer van verbinding zorgen we ervoor dat Spieringshoek een veilige school is, waarin we vanuit vertrouwen samen leren, werken en groeien. De maatschappij verandert in hoog tempo en we willen onze leerlingen daarop zo goed mogelijk voorbereiden. Daarom richten we ons op het verwerven van kennis en op het opdoen van vaardigheden die hen in staat stellen om als verantwoordelijke burgers de maatschappij vorm te geven, niet alleen nu maar ook in de toekomst", zo omschrijft de Sg Spieringshoek zich.
Over auteur Khalid Boudou
Khalid Boudou oogstte veel lovende kritieken met zijn debuutroman Het
Schnitzelparadijs (2001). De roman werd bekroond met Het Gouden Ezelsoor, de prijs voor het best verkochte debuut 2002.
De verfilming van Het Schnitzelparadijs was zowel nationaal (best bezochte Nederlandse film in 2005) als internationaal een groot succes. Khalid Boudou publiceerde in 2005 zijn tweede roman, De President. Khalid Boudou bracht in 2007 zijn eerste jongerenroman Pizzamaffia uit. Het boek oogstte veel positieve kritieken, werd bekroond met de Jonge Jury debuutprijs en werd verfilmd door Tim Oliehoek. Hij publiceerde vervolgens de twee jeugdromans: Alles of niets (2010) en Iedereen krijgt klappen (2013). Khalid Boudou schreef theaterstukken voor onder andere Briza en verhalen en artikelen voor o.a. NRC Magazine, Esquire en de Volkskrant. Hij presenteerde het tv-programma Zaal Hollandia, de online talkshow Boekenweek Live en was lange tijd columnist en politiek commentator voor het Algemeen Dagblad en BNR-nieuwsradio. Een aantal van deze columns is verzameld in de bundel: Je bent voor of je bent tegen. Tevens publiceerde hij in 2009 met zijn uitgever een politiek pamflet, getiteld Wij hebben altijd gelijk, bij Uitgeverij Querido. Het werd al snel verramsjt. Khalid Boudou werkt veel met jongeren (o.a. als docent) en voelt zich thuis op het podium (hij trad o.a. op festivals als De Nachten, Crossing Border en Lowlands), op scholen en in gevangenissen, zolang hij daar slechts als spreker gevraagd wordt.
Foto boven het artikel: na afloop van de presentatie door Khalid Boudou ontvingen de brugklasser de hun ter beschikking gestelde e-reader, het (gedrukte) nieuwe boek van Boudou 'Pizzamaffia slaat door' en gingen ze aan het eind van de middag met de schrijver op de foto
Foto onder het intro: Khalid Boudou in de aula van de Sg Spieringshoek
Foto's (c) De Schiedammer Online