SCHIEDAM/VLAARDINGEN/MAASSLUIS - Maandag 25 maart ontving Stroomopwaarts een delegatie Kamerleden van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij kregen een kijkje in de keuken van het participatiebedrijf om een goed beeld te kunnen vormen van de sector en de noodzaak om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te (blijven) helpen.
Stroomopwaarts organiseerde de middag samen met brancheorganisatie Cedris en werkgevers uit de regio. Binnenkort buigt de recent aangestelde Kamercommissie zich over de strategische invulling van participatiebedrijven en de financiering die hiermee gemoeid is. De beslissingen die de komende tijd worden genomen zijn dan ook cruciaal voor het voortbestaan van een onmisbare sector waar de financiën al onder druk staan.
Meer mensen mee laten doen
“De groep mensen met een afstand heeft tot de arbeidsmarkt groeit en met hulp, bijvoorbeeld in een beschutte omgeving, kan deze groep tóch meedoen”, licht Nicole van der Wekken, directeur van Stroomopwaarts, toe. “De problemen waar zij mee te maken hebben worden bovendien complexer. Toch loont het voor hen, voor de werkgevers met werk en vacatures én voor Nederland om hen niet aan de kant te laten staan.”
Het verschil maken in iemands leven
“Investeren in mensen langs de kant is kei- en keihard nodig”, benadrukte Mohamed el Mokaddem, voorzitter van Cedris, de landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. “Sociaal ontwikkelbedrijven zoals Stroomopwaarts zijn dan ook éen van de mooiste en belangrijkste plekken in Nederland: ze staan midden in de samenleving, houden succesvol de aansluiting op het bedrijfsleven en kunnen echt een verschil maken.”
Win-winsituatie
Investeer in 40.000 extra banen met inzet van sociaal ontwikkelbedrijven, luidde de onderliggende boodschap van de inspiratiemiddag. Waarvoor €250 miljoen extra re-integratiebudget (*) nodig is. El Mokaddem: “Er staan nog steeds te veel mensen onvrijwillig aan de zijlijn, terwijl zij dolgraag aan de slag willen, en kúnnen. Deze realistische inkijk in het reilen en zeilen van een succesvol participatiebedrijf laat zien dat dit zowel noodzakelijk als mogelijk is.”
(*) Gebaseerd op onderzoek van Adviesbureau Berenschot naar aanleiding van een brandbrief van minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Kamer.
Fotobijschrift
Op de foto van links naar rechts: Eric Esser (PVV), Inge van Dijk (CDA), Marijke Synhaeve (D66), Don Ceder (Christenunie), Mohammed Mohandis (Groenlinks-PvdA)