Theatrale lezing met Arne Hendriks

Kan de mens krimpen om beter te passen op aarde?

Kan de mens krimpen om beter te passen op aarde?

SCHIEDAM - Kunstenaar/onderzoeker en ‘krimpdenker’ Arne Hendriks komt op 29 juni naar Schiedam om te vertellen waarom hij een mens van 50 centimeter wil creëren.  

thumbnail_The Incredible Shrinking Man

Kan het lichaam kleiner? Wat is daarvoor nodig? En wat zijn de gevolgen?Kunstenaar/onderzoeker Arne Hendriks komt woensdag 29 juni 2022 naar Schiedam, als onderdeel van zijn lezingentournee The Incredible Shrinking Man. Daarbij presenteert hij zijn onderzoek naar de mogelijkheid om een mens te creëren van 50 centimeter, een mens die beter op aarde past. Zijn onderzoek begon 15 jaar geleden.

De theatrale lezing met Arne Hendriks in Schiedam is een samenwerking tussen de Bibliotheek Schiedam en het Stedelijk Museum Schiedam. De lezing begint om 20.00 uur in de Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs en toegang kost € 5,00 (leden van de bibliotheek en scholieren betalen €3,50). Reserveren kan via deze link.

Bloedserieus
In de lezing, waarmee Hendriks tot en met eind oktober door het land trekt, deelt de kunstenaar/onderzoeker samen met actrice Isil Vos zijn visie en kennis over krimp. Krimp van ons grondstof- en energieverbruik, onze reislust, onze agenda’s en zelfs dus ons lichaam. Hij maakt het publiek op serieuze én ontregelende wijze deelgenoot van de dilemma's, ambiguïteit en uitdagingen die krimp in zich heeft. Hendriks betoogt dat we de wereld kunnen redden door kleiner te worden. Een grapje? Nee, Hendriks, zelf 1,95 meter lang, is bloedserieus. 

Future Concepts Award
Hendriks startte The Incredible Shrinking Man in 2007 en won in 2014 de Future Concepts Award. Het belang van het onderzoek wordt inmiddels erkend door wetenschappers en kunstenaars. De wens om te krimpen staat hierbij centraal. Om tot verandering te komen, moeten we ons eerst kunnen voorstellen dat iets kan veranderen en dat ook willen. Kunnen we met net zoveel passie verlangen naar minder?   

Initiatiefnemers
De theatrale lezing The Incredible Shrinking Man is een initiatief van Johan Idema, in samenwerking met Arne Hendriks, actrice Isil Vos en Stichting Nieuwe Helden. De tournee wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, het VriendenLoterij Fonds en het Pauwhof Fonds. 

Over Arne Hendriks
Arne Hendriks is onderzoeker, kunstenaar en kunsthistoricus. Op speculatieve wijze onderzoekt hij, gevraagd en ongevraagd, de huidige en toekomstige relatie tussen homo sapiens en de aarde. Hij verdeelt zijn tijd tussen het krimpen van de mens, artistiek-wetenschappelijk onderzoek naar kwaadaardige groei, het bouwen van een eiland van vet en de toekomst van werk. Daarnaast geeft Hendriks les aan de Universiteit van Amsterdam en de Design Academy Eindhoven. Momenteel doet Hendriks bij de WUR (Wageningen University & Research) in residence onderzoek naar de eiwittransitie. 

In een artikel in Het Parool vertelt Hendriks dat hij tegen wil en dank altijd de grootste van de klas was. Hij vond dat niet fijn. ‘In de natuur hebben we twee overlevingsmechanismen: of je wordt zo klein dat je jezelf kunt verstoppen, of je wordt groot zodat je beter kunt vechten en dus jezelf kunt verdedigen. Ik was groot, maar ik ben eigenlijk meer een verstopper-soort mens.’

Arne Hendriks is de zoon van Ane en wijlen Sjef Henderickx. 

Foto: Arne Hendriks. Fotografie: Peter Lipton 
Afbeelding: The Incredible Shrinking Man 

Arne Hendriks

20-06-2022