Tijdens eerste Kinderconferentie Schiedam

Kinderen adviseren de stad

Kinderen adviseren de stad

SCHIEDAM - Vrijdag 28 juni vond de eerste Kinderconferentie Schiedam plaats. Zo’n 60 jonge vertegenwoordigers van basisscholen in Schiedam gingen bij de Kleine Ambassade met elkaar in gesprek over thema’s die voor kinderen belangrijk zijn.

In verschillende workshops formuleerden de kinderen gedurende de dag ideeën en adviezen voor hun stad. Aan het einde van de dag presenteerden zij deze adviezen in de Aleidazaal van het stadskantoor, waarna ze erover in gesprek gingen met aanwezige professionals en andere geïnteresseerden.

Een jaar lang hebben de leden van de Kinderraad Schiedam onderzoek gedaan naar zaken die voor kinderen belangrijk zijn. De raadsleden gingen op excursie in verschillende Schiedamse wijken, spraken met bewoners en experts en gingen met elkaar in gesprek over alles wat zij tegenkwamen. In hun onderzoek werden zij geholpen door leeftijdsgenoten, die aan de hand van het lesmateriaal Pak@ Democratie, in de klas meedachten over vraagstukken en tegelijk meer leerden over democratie en besluitvorming binnen de gemeente.

Al deze input werd door de kinderen verder uitgediept tijdens de Kinderconferentie. Onder begeleiding van docenten van de Kleine Ambassade en verschillende experts gingen de kinderen in gesprek over de thema’s fijn opgroeien, samenleven en hun leefomgeving. In workshops deden de kinderen extra kennis op over de thema’s, verdiepten ze zich in wat andere kinderen belangrijk vonden en kwamen ze samen tot ideeën voor oplossingen en adviezen voor de stad.

Zo vinden de kinderen het belangrijk dat er thuis meer aandacht voor elkaar is en bedachten ze oplossingen die alle gezinsleden uitdagen om hun telefoon en andere beeldschermen vaker weg te leggen. Op school zouden kinderen graag vaker met elkaar in gesprek gaan over hoe je met elkaar omgaat. Daarnaast zouden schoolpleinen buiten schooltijd nog veel vaker kunnen worden ingezet als fijne en vertrouwde ontmoetingsplekken. In de buurt zouden de kinderen graag op veel meer plekken buurtfeesten willen organiseren. Dat zijn namelijk ideale momenten voor een eerste kennismaking met anderen in de wijk. Die feesten of activiteiten moeten wel inclusief zijn, dus organiseer ze bijvoorbeeld niet op een feestdag die traditiegetrouw in het teken staat van familiebezoek. Want dat gebeurt nog vaak en daardoor kunnen kinderen er alsnog niet aan meedoen.

Deze en nog veel meer adviezen presenteerden ze aan het einde van de dag in de Aleidazaal aan de wethouder Cemil Kahramanoglu, schoolbestuurders beleidsmakers, ouders en andere geïnteresseerden. Een belangrijk onderdeel van de dag, aangezien dit de mensen zijn die met de adviezen aan de slag moeten en echt iets kunnen veranderen in de stad. Binnenkort zijn de adviezen te lezen op de website van de Kleine Ambassade www.dekleineambassade.nl. en worden ze verspreid via social media.

Fotograaf:
Julian Korenstra

28-06-2024