SCHIEDAM - Kinderen uit de groepen 7 van basisschool OBS De Singel scharen zich vrijdag in een kring om de bekende straatvoetballer Nasser El Jackson. Hij leert de kinderen hoe je de perfecte panna maakt.
door Jan Schrijver
Op het sportveldje bij de Marconiweg gaan de kinderen op vrijdagmiddag één voor één de kring in. Ze staan er versteld van hoe snel Nasser hen keer op keer weet te 'poorten'. Elke panna leidt tot een groot gejuich van de kinderen. Slechts enkele kinderen lukt het om géén panna van de straatvoetballer te krijgen. Ze zijn erg benieuwd hoe hij het doet. Hij geeft tips voor de perfecte panna. Nasser laat zien dat hij niet voor niets de Wereldkampioen Groundmoves is.
De uit Tilburg afkomstige 26-jarige allround freestyle voetballer is het gewend om met kinderen om te gaan. Hij heeft ook een eigen uit twintig leden bestaand straatvoetbalteam, waarvan hij de in Antwerpen wonende geboren Rotterdammer Saajan Sital (18) heeft meegenomen naar Schiedam. Ook Saajan demonstreert de kinderen wat je met een voetbal kunt. "Op Instagram @saajan_eljackson kun je meer moves zien hoor", zegt hij, waarna zijn leermeester Nassar het weer van hem overneemt. Het team van Nassar doet aan competities mee. Dat zijn geen gewone voetbalcompetities, vertelt Nasser. "Vorige week hebben we een toernooi 'dansen met bal' gewonnen. En we zijn Nederlands kampioen panna."
Linda Hoogervorst (links) en Helene de Jong
OBS De Singel krijgt deze workshop aangeboden van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. "Het lijkt zo normaal om naar voetbal, streetdance of een andere club te gaan. Toch is dat voor veel kinderen niet vanzelfsprekend, omdat hun ouders geen geld hebben om de kosten te betalen. Ook kinderen uit gezinnen met een laag inkomen moeten deel kunnen nemen aan sport en cultuur. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat ook deze kinderen mee kunnen blijven doen." Linda Hoogervorst is coördinator voor het Jeugdfonds in Zuid-Holland. "Eén op de acht à negen kinderen leeft in armoede. Wij zijn er voor kinderen tot achttien jaar. De meeste aanvragen voor ondersteuning krijgen we voor basisschoolkinderen."
Het Jeugdfonds wil dat ouders met kinderen op basisscholen beter bekend zijn met de mogelijkheden die het fonds biedt. In samenwerking met Stroomopwaarts MVS kregen alle basisscholen in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis een pakket, met communicatiemiddelen. Daarin was ook een winactie opgenomen. Op basis van die actie is er door de organisatoren in elk van genoemde gemeenten één school uitgekozen om de panna-workshop te krijgen. In Maassluis konden de kinderen van IKC De Kindertuin zich gisteren om 9.00 uur aan de 'straatvoetbal-moves' vergapen, in Vlaardingen vervolgens om 11.00 uur de kinderen van IKC Erasmus en als slotstuk waren gistermiddag de kinderen van OBS De Singel in Schiedam Oost aan de beurt.
Inge Werneke (foto hierboven), directeur van de school in Schiedam, nam ook een kijkje. "Ze hebben er erg veel lol in", zo stelde ze met genoegen vast. "Kinderen hebben rolmodellen nodig, en dit soort activiteiten af en toe zijn daar goed voor. Het is naar onze mening wel zo dat kennis de beste voorspeller is van maatschappelijk succes. We zien het dan ook als onze primaire taak zoveel mogelijk kennis over te dragen."
Helene de Jong, manager afdeling Instroom bij Stroomopwaarts MVS: "Dat er steun mogelijk is voor kinderen waarvoor de ouders geen fiets kunnen kopen, daarvoor weet men ons inmiddels goed te vinden. Dat ook steun mogelijk is voor kinderen om mee te kunnen doen aan sportieve en culturele activiteiten, dat is niet voldoende bekend. Die deelname aan sport en/of cultuur is voor alle kinderen belangrijk. Niet alleen omdat ontspanning voor kinderen essentieel is, maar ook omdat deelname aan activiteiten onmisbaar is voor het opdoen van nieuwe contacten, voor het maken van vrienden, kortom voor een goede sociaal maatschappelijke ontwikkeling."