Vóór hun stage bij De Bonte Koe had bijna niemand ooit een bonbon gegeten

Kinderen maken tijdens bliksemstage zelf hun bonbons

Kinderen maken tijdens bliksemstage zelf hun bonbons

SCHIEDAM - De Bonte Koe heeft in samenwerking met JINC een bliksemstage verzorgd voor zeven leerlingen van een basisschool. Dat smaakt naar meer, vinden ze bij De Bonte Koe en JINC. Er komt voortaan maandelijks een school op bezoek voor zo'n stage. Onderdeel van de stage is het zelf maken van bonbons.

door Jan Schrijver

bliksem1

Een plak bonbonvulling op tafel voor je. Met een stansmesje snijd je er een rondje of hartje uit. Daarna haal je het met een vorkje door de vloeibare chocolade, melk of puur. Terwijl je bonbons afkoelen, versier je ze met een streepje witte chocolade. De afgekoelde bonbons gaan in een sjiek kartonnen doosje en een tasje van De Bonte Koe eromheen. Als echte chocolatiers hebben ze een witte jas aan en een blauw haarnetje op. Na twee uur gaat de jas uit, het netje af en zijn ze weer basisschoolleerlingen van OBS De Globe.

Voordat ze met hun lerares Sherilyn dos Santos naar Rotterdam Zuid teruggaan, mogen ze een bonbon-to-go uitkiezen uit de lange, met bonbons en bouchées gevulde vitrine. Dat laten de kinderen zich geen tweede keer zeggen en ondanks de grote keuze, zijn ze daar razendsnel in. ‘Doe mij die Zebra maar’. De Zebra blijkt er niet alleen lekker uit te zien. “Mmmm zo lekker”, zegt ze nadat de Zebra op is. “Ik had die met marsepein, zo, die had je moeten proeven”, zegt haar klasgenoot. Inmiddels zitten ze op een bankje op de Lange Haven. Toch nog maar een zelf gemaakte bonbon opeten, voordat ze de tram in gaan met hun lerares. Hoeveel bonbons er nog in het doosje zaten, toen ze thuis kwamen? We zullen het nooit weten… 

De kinderen gaan na een bliksemstage van tweeënhalf uur heel wat wijzer naar huis. Ze begonnen om half tien ’s ochtends met een rondleiding door de productieruimte van De Bonte Koe. Kijken en luisteren is leuk, maar dingen zelf doen al helemaal. Een reep chocolade in een wikkel verpakken, blijkt helemaal niet zo makkelijk te zijn. Na wat oefenen lukte het prima. ‘Winkeltje spelen’ hebben bijna alle kinderen wel gedaan. Maar in een echte winkel met speciale handschoenen aan met een tang bonbons selecteren en in een doosje doen, dan afwegen, afrekenen en keurig inpakken, dat is toch wel heel leuk én leerzaam. Vooral ook als je medeleerlingen aan de andere kant van de toonbank je klanten zijn. 

Na een limonadepauze was er anderhalf uur de tijd om zelf bonbons te maken. Chocolatier Ronald den Hollander, die al twintig jaar bij De Bonte Koe werkt, ontpopte zich al geduldige leermeester. Chocolade hadden ze allemaal wel eens gegeten, maar slechts één van de zeven leerlingen had ooit wel eens een bonbon gegeten. En nu mochten ze ze zelf gaan maken! Den Hollander begon bij het begin. Hij liet de cacaovrucht zien en vervolgens de cacaobonen die eruit komen. Ze worden geroosterd en vervolgens heel fijn gemaakt, vertelde hij. “Proef maar eens; dit is 100% cacao-chocolade.” Niemand die het lekker vond. “Wat missen jullie?” Als in koor: “Ja, suiker natuurlijk.” Ronald: “En proef deze dan is…” Ja, die korrels - cacao met suiker eraan toegevoegd - bleken heel lekker te zijn. Vervolgens kwamen er technieken ter sprake, zoals tableren of tempereren. “Temperen is een moeilijk woord voor het smelten en vervolgens op de juiste temperatuur brengen van chocolade”, zo leerden de kinderen. 

bliksem2

Iemand moest er roeren met een spatel. “Wie?” “Ik”, was een van de jongens er als snelste bij. “Ik zie hem helemaal opbloeien. Normaal is hij erg stil, maar nu staat hij steeds voorop. Zo mooi vind ik dat”, zei juffrouw Sherilyn dos Santos. Eén van de meisjes gaf aan later binnenhuisarchitect te willen worden. Het artistieke zag je al terug in de door haar versierde bonbons. “Het ruikt hier zo heerlijk, en ik vind het ook heel leerzaam”, zei een ander meisje.

Aan alles komt een einde, ook aan de bliksemstage bij De Bonte Koe. General Manager van de chocolaterie Mara Berghout zorgde voor een passende afsluiting door met de kinderen samen te vatten welke beroepen er zijn bij een bedrijf als De Bonte Koe. Als eerste werd chocolatier genoemd, maar ook winkelmedewerker werd spontaan genoemd door de kinderen. “Maar we hebben onder meer ook inpakkers, managers, social media medewerkers en medewerkers marketing", zei Berghout. "Oh ja, de bonbons niet in de koelkast bewaren thuis", gaf Ronald den Hollander nog als bewaaradvies mee. 

De stages worden door JINC Rotterdam georganiseerd bij bedrijven in de regio. Het doel van dergelijke stages is om kinderen in wijken met een sociaaleconomische achterstand ervaringen op te laten doen en in een vroeg stadium te werken aan het verbeteren van hun toekomstperspectief. 

Voor De Bonte Koe was het de eerste keer dat leerlingen van een bassisschool werden ontvangen voor een bliksemstage. “We vieren ons dertigjarig bestaan. Onlangs hebben we voor de viering de aftrap gegeven met de opening van de chocolade-automatiek op de Hoogstraat. Met deze bliksemstages zijn we ook begonnen vanwege het jubileum, en we gaan hiermee door. Het is erg leuk om te doen en we zien het maatschappelijke belang ervan. Elke maand komt er – in samenwerking met JINC Rotterdam -  voortaan een school op bezoek”, zegt Amy Klein, mede-eigenaar van De Bonte Koe. 

bliksemss

16-05-2022