SCHIEDAM - Zaterdagochtend konden Schiedammers weer terecht bij het Repair Café in de 5 Molens om kleine reparaties aan huishoudelijke spullen gratis te laten verrichten door de vrijwilligers. Jan Willem de Boer van JW TV sprak met Jan Bostelaar van het Repair Café. Hij vroeg onder meer wat voor spullen in aanmerking komen voor reparatie en waarom het succesvolle Repair Café maar één keer in de maand wordt gehouden.
door Jan Willem de Boer (videoreportage) en Jan Schrijver (tekst)
Jan Bostelaar, de organisator van het Repair Café, vertelde Jan Willem de Boer dat het Repair Café nieuwe vrijwilligers kan gebruiken. Nu is het aantal vrijwilligers voldoende om eenmaal per maand het Repair Café te houden. Als het vrijwilligerscorps uitgebreid kan worden, behoort het tot de mogelijkheden om het Repair Café vaker per maand te gaan houden.
Het is klein huishoudelijk spul waarmee de mensen naar het Ontmoetingscentrum De 5 Molens aan de Nieuwe Damlaan 818 komen. "De mensen komen hier niet aan met koelkasten bijvoorbeeld, die neem je niet even mee en op dat grote werk zijn we ook niet gericht. Het gaat om het klein huishoudelijk spul. Wat we heel veel ter reparatie krijgen zijn koffiezetapparaten ook vandaag weer. Waterkokers doen het eveneens goed. Ook zijn er vandaag twee mensen met een cassetterecorder geweest, waarvan we er één weer spelend hebben gekregen. We willen zoveel mogelijk ter plekke en meteen repareren", zo legt Jan Bostelaar uit. "Wat ook interessant is, we hebben een klokkenmaker in ons midden, klokken zijn vaak mooie dingen met een lange historie. Prachtig toch om het leven ervan te verlengen. Er wordt overigens ook korter gemaakt", merkt Bostelaar op met een grijns op het gezicht.
Hij legt uit: "Kijk, een tafel verder hebben we onze verstel- en herstellers van kleding." Terwijl wij er zijn - een winterse januarizaterdag - wordt van een lange spijkerbroek een zomerse korte broek gemaakt. "Het is zo weer zomer", zegt de bezoeker van het café. Een andere cliënt van het Repair Café laat een pantalon van achteren innemen. "Ik ben wat afgevallen. Thuis heb ik er een streepje op gezet aan de binnenkant om aan te geven hoe de broek weer goed zit; het is zo'n fijne broek. Zelf lukt het me niet meer om dit verstelwerk te doen", zegt ze. Aan de knutseltafel zien we ook een krultang hersteld worden en buigen twee vrijwilligers zich over een stoomapparaat. In een andere hoek halen twee vrijwilligers en de cliënt samen een koffer op wieltjes uit elkaar. Het uittrekbare handvat doet niet meer wat het moet doen. Uiteindelijk komen ze gedrieën tot de conclusie dat er naar een dun voorwerp gezocht moet worden dat als palletje kan dienen.
"Voor niets gaat de zon op", zo houdt Jan Willem een aloud gezegde aan Jan Bostelaar voor. "Nou bij ons echt wel! Wat we kunnen herstellen, doen we gratis. En dat is dan inclusief kleine onderdelen die we gebruiken. Die halen we uit apparaten die niet meer te herstellen zijn en die hier worden achtergelaten. Ook kopen we kleine onderdelen, die we met enige regelmaat nodig hebben, voor onze onderdelenvoorraad. Daarvoor hebben we een spaarpotje", antwoordt Bostelaar.
Foto boven: een tevreden bezoeker is geholpen met een nieuw onderdeel voor haar koffiezetapparaat, foto onder: van voren naar achter: een cassetterecorder, een wekkerradio en een koffiezetapparaat worden nieuw leven in geblazen