Stedelijk Gymnasium Schiedam nodigt uit:

‘Kom jij volgende week naar onze meeloopdagen?’

‘Kom jij volgende week naar onze meeloopdagen?’

SCHIEDAM - Masterclasses voor leerlingen van groep 7 en 8 zijn een goede manier om het Stedelijk Gymnasium Schiedam (STGS) van binnenuit te leren kennen. Nog zo’n goede mogelijkheid bieden de meeloopdagen, die van aanstaande maandag 14 tot en met donderdag 17 februari worden gehouden. Ook is er nog steeds een ‘digitale rondleiding door professor Piet’ te volgen. In dit artikel vertelt Susanne Meerbach van het STGS meer over de mogelijkheden die de school biedt.

Masterclasses bij het Stedelijk Gymnasium Schiedam zijn ieder jaar weer super inspirerend! Voor YES! (Young Entrepreneurs in School) hebben leerlingen van groep 7 en 8 deze week een bijzondere markt (foto onder) georganiseerd op het schoolplein van het Stedelijk Gymnasium Schiedam. Ze konden daar hun producten verkopen.

YES! Masterclass middag februari 2022

Bij het YES-project maken leerlingen kennis met het ondernemerschap en wat er komt kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Het project is onderdeel van een reeks Masterclasses bij het Stedelijk Gymnasium Schiedam (STGS). De leerlingen komen hiervoor speciaal op woensdagmiddag naar het Stedelijk. Ze krijgen dan leuke lessen over uitvinders, wetenschappers, strategiespellen en zo. Ook konden ze dus een eigen bedrijf starten. Lessen over ‘zouten’ en ‘Spaans’ komen nog.

De masterclasses zijn een mooie gelegenheid voor basisschoolleerlingen om live kennis te maken met het STGS. ‘De masterclasses zijn ieder jaar weer super inspirerend,’ glundert Susanne Meerbach, teamleider klas 1 en 2. ‘Zo gaaf om te zien hoeveel basisschoolleerlingen al kunnen en hoe enthousiast ze zijn om nieuwe dingen te leren.’

‘In normale jaren bieden we een echte, fysieke open dag,’ vertelt Meerbach. ‘Leerlingen uit alle jaarlagen helpen ons daarbij. Daar verheugen we ons altijd erg op. Heel jammer dat dat dit jaar niet kon. Voor ons, omdat wij altijd zo trots zijn op de school en onze leerlingen, maar natuurlijk vooral is zo’n open huis super fijn voor kinderen van de basisschool, die nu misschien een school moeten kiezen waar ze nooit binnen geweest zijn.’

In deze coronatijd blijft het improviseren met hele en dan weer halve klassen in quarantaine en online open dagen voor leerlingen uit groep 8. Het STGS weet er alles van, maar maakt er vrolijk iets creatiefs van.

Een school kiezen die bij je past, doe je voor een belangrijk deel op je gevoel. Natuurlijk gaat het ook om het programma dat een school te bieden heeft, maar de sfeer geeft bijna altijd de doorslag. En met die sfeer zit het op STGS meer dan goed. Meerbach: ‘Onze leerlingen geven vaak aan dat ze de band met elkaar en hun docenten erg waarderen. Ze voelen zich veilig en gekend en zijn er blij mee dat ze veel inspraak hebben. Juist dat zou je willen meegeven aan achtstegroepers.’

Voor op de website heeft het STGS de digitale rondleiding door professor Piet bedacht. Deze is nog steeds te zien op de site. In januari was er de digitale open dag, waarbij leerlingen met hun ouders thuis vanaf de bank, via een internetverbinding, persoonlijk werden rondgeleid door docenten met selfie-sticks en smartphones. In de lokalen waren leraren en leerlingen die lieten zien wat je op het gymnasium nou zoal leert en doet.

Op 14 t/m 17 februari zijn er nog meeloopdagen. Misschien zijn dat wel de beste gelegenheden om echt de sfeer van de school te proeven. Basisschoolleerlingen zijn dan te gast op het Stedelijk, waar ze een paar reguliere lessen krijgen en kennismaken met docenten en leerlingen. ‘Bij zo’n meeloopdag zie je de school in bedrijf en laten we leerlingen graag zien hoe het er hier echt aan toegaat. En dat is de beste manier,’ vertelt Susanne Meerbach.

‘Misschien tref je op zo’n meeloopdag het vak Latijn, een vak dat bij een echt gymnasium hoort. Natuurlijk laten we je ook graag onze nieuwe huiskamer zien en de vernieuwde science- en techniekvleugel. In de eerste klas krijg je daar het vak OMA (Ontwerpen en MAken), waarbij je creatief leert denken en ontwerpen, programmeren en omgaan met 3D-printers, lasercutters, enzovoort. Of je krijgt beeldende vorming, waarbij je o.a. leert etsen of linosnijden. Of een theaterles in het speciale toneellokaal. Want naast de standaardvakken (die trouwens ook heel leuk zijn) biedt STGS heel veel creatieve vakken en projecten. Echt een all-round school dus.’

Wil je nog komen meelopen of een afspraak maken voor een privé-rondleiding? Kijk op www.STGS.nl, daar kun je je inschrijven. Heb je de keuze al gemaakt en is het Stedelijk jouw nieuwe school! Dan kun je je al aanmelden voor een inschrijfgesprek.

Tot ziens op het STGS!

Foto's: bron Stedelijk Gymnasium Schiedam
Tekst: door Stedelijk Gymnasium Schiedam
(advertorial)

08-02-2022