SCHIEDAM - Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen stelt dat jongeren met een bijstandsuitkering grote kans lopen in de financiële problemen te komen, doordat gemeenten hun inkomen niet altijd goed aanvullen. Serkan Kılıçkaya, raadslid voor GroenLinks, vraagt het college van B&W of dat ook in Schiedam het geval is.
Jongeren met een bijstandsuitkering lopen grote kans om in financiële problemen te komen,
doordat gemeenten hun inkomen niet altijd goed aanvullen. Dat is een conclusie van de Nationale ombudsman in een onderzoek:
https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2022/veel-jongeren-in-de-bijstand-langdurig-in-financiele-problemen
Alleenstaande jongeren onder de 21 jaar krijgen een veel lagere bijstand dan een volwassenen in diezelfde situatie. Dat is omdat ouders volgens de wet hun kinderen tot 21 jaar moeten onderhouden. Jongeren die bijvoorbeeld geen contact meer hebben met hun ouders, zijn voor aanvulling op de bijstandsuitkering aangewezen op de bijzondere bijstand.
1. Kan het college aangeven hoeveel jongeren onder de 21 jaar in Schiedam gebruikmaken van de bijzondere bijstand?
2. Komt het gezamenlijke bedrag aan bijstand en bijzondere bijstand voor een jongere onder
de 21 jaar op hetzelfde bedrag uit als een volwassene in de bijstand?
3. Zo nee
a. Waarom niet?
b. Is het college bereid om het bedrag aan bijstand en bijzondere bijstand voor jongeren zo te verhogen dat de uitkering net zo hoog is als van een volwassene in de bijstand?
4. Zo nee, waarom niet?
Volgens de ombudsman moeten jongeren tot 27 jaar die een bijstandsuitkering willen aanvragen bij hun gemeente, eerst vier weken zoeken naar werk of een opleiding voor ze een uitkering kunnen aanvragen. Daardoor moeten jongeren langer wachten voordat ze hun eerste uitkering krijgen.
5. Moeten jongeren tot 27 jaar uit Schiedam die een bijstandsuitkering willen aanvragen ook
eerst 4 weken zoeken naar werk of een opleiding?
6. Zo ja, is het college bereid om te kijken wat de mogelijkheden zijn om af te stappen van die 4 weken?
Als je naast je bijstandsuitkering ook een inkomen uit werk hebt, dan kan je alleen een aanvullende uitkering krijgen als je elke maand je loonstrook voor een bepaalde datum naar de gemeente stuurt.
7. Klopt het dat je elke maand je loonstrook moet opsturen voor een bepaalde datum om een aanvullende uitkering te krijgen?
Als een loonstrook te laat binnenkomt, of de gemeente doet er wat langer over om het te
verwerken, dan ontstaan betalingsachterstanden op de vaste lasten, met alle gevolgen van dien. Soms moeten jongeren zelfs geld lenen van familie of bekenden om hun vaste lasten te kunnen betalen.
8. Komt het in Schiedam wel eens voor dat de verwerking van een loonstrook langer duurt?
9. Zo ja, is het college bereid om te kijken waar in het proces een verbetering toegepast kan
worden, zodat de verwerkingstermijn wat sneller kan?
Namens de fractie van GroenLinks,
Serkan Kılıçkaya