Komt er een Bram Uilstraat?

Komt er een Bram Uilstraat?

SCHIEDAM - Afgelopen donderdag is er een herdenkingsbijeenkomst gehouden in Tapperij Het Weeshuis, waarin werd stilgestaan bij het leven van Bram Uil. Daarin werd in het publiek geopperd dat het gepast zou zijn om een straat te vernoemen naar Bram. 

“Hans van der Sloot kondigde een boek aan van/over (?) Bram en er werd bekendgemaakt dat er een straat naar Bram genoemd gaat worden in de nog te bouwen woonwijk in Nieuw-Mathenesse”, schrijft fotograaf Henny Kok vandaag in een Facebookpost.

Hans van der Sloot, die lid is van de straatnamencommissie in Schiedam, was aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst. Desgevraagd reageert hij tegen ons: “Dat van de straatnaam werd inderdaad door iemand gesuggereerd tijdens de bijeenkomst. Het is echter niet aan mij om daar iets over te zeggen namens de straatnamencommissie, daarvoor moet je bij de voorzitter van de commissie zijn, gemeentearchivaris Laurens Priester. Als je mij om mijn persoonlijke mening vraagt: als een dergelijke suggestie in de commissie ter sprake zou komen dan zou ik die steunen.”

En hoe zit het met een boek over Bram? “Met Stichting Musis heb ik in 2003 het door Bram Uil geschreven boek 'Niet van horen zeggen' uitgegeven. Maar ik vind dat het goed is om ook dit jaar aandacht aan Bram te besteden, ik ben ermee bezig, ik weet nog niet of dat een afzonderlijk boek moet worden of dat het een onderdeel zal zijn van het Historisch Jaarboek Schiedam. Ik weet in ieder geval wél dat er dankzij Bram en degenen om hem heen veel meer gebeurd is, veel meer in beweging is gezet dan menigeen aanneemt en dat met een veel grotere maatschappelijk impact dan men denkt. Het effect van hun maatschappelijke beweging duurt tot vandaag de dag voort.”

Bram Uil woonde vele jaren schuin boven Tapperij Het Weeshuis. Er was geen uitvaart, aangezien Uil zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap had gesteld. Vandaar dat er donderdagmiddag tussen vier en zes een herdenkingsbijeenkomst werd gehouden in genoemd café. "En gezien het bijzondere gezelschap van notoire Scyedamse kunstenaars en culturele (semi)-beroemdheden liep dat flink tot in de avond door, waarbij accordeonist knoppenknurft zanger Pierre van Duijl een en ander muzikaal verluchtte", zegt Jack Kerklaan, die tijdens deze herdenkingsbijeenkomst voor de verbindende woorden tussen de verschillende sprekers en de nodige anekdotes zorgde.

Jack Kerklaan: "Het verhaal gaat - nou ja het was gewoon zo - dat Bram als DJ in de Quibus niet geheel toevallig de lp's draaide die Hans Breukhoven via de grijze import uit Engeland en de VS had verkregen en in zijn winkel 'op het holletje' van het Broersveld verkocht. Bram Uil was zoals dat een vogel van deze naam betaamt slim, we noemden hem ook wel 'mijnheer de Uil'. Hij vierde het leven. In Het Weeshuis werd door de aanwezigen dan ook met rechtgeaarde uilenzeik op hem geproost en getoost, afkomstig van Rotterdam Zuid is hij een echte Schiedammer geworden, mogen we wel zeggen."

Lees hier ons eerdere artikel: Media-artiest en journalist Bram Uil is overleden

10-04-2023