Koninklijke erepenning voor Harpe Davids

Koninklijke erepenning voor Harpe Davids

SCHIEDAM - De muziekvereniging Harpe Davids werd afgelopen zaterdag 12 november toch nog verrast met de koninklijke erepenning in verband met het 100-jarig bestaan in 2021. Burgemeester Cor Lamers reikte de erepenning uit tijdens het najaarsconcert dat de vereniging hield in de grote zaal van het Wennekerpand in Schiedam.

Niet alleen waren de 40 leden van het harmonieorkest hier getuige van, maar ook het meewerkend Schiedams Dameskoor 'Uit Volle Borsten', accordeoniste Suzanne Ronteltap en een groot aantal concertbezoekers.

De burgemeester prees de Christelijke Muziekvereniging Harpe Davids voor de inzet voor het culturele leven in Schiedam en gaf ook aan de muzikale deelname van het harmonieorkest aan de jaarlijkse dodenherdenking zeer te waarderen. De koninklijke erepenning wordt door de koning verstrekt aan hoog gewaardeerde verenigingen en andere instellingen die honderd jaar bestaan. Voorzitter Leo van Leeuwen van Harpe Davids nam de penning in ontvangst. 

Over de koninklijke erepenning
De koninklijke erepenning is een bijzondere onderscheiding, die uitsluitend is bestemd voor die verenigingen die ten minste een halve eeuw bestaan. De onderscheiding wordt alleen uitgereikt bij de viering van het vijftigjarig bestaan of een veelvoud van 25 jaar. Om voor een erepenning in aanmerking te komen dient een vereniging zich onder andere op haar terrein te onderscheiden. De vereniging en haar bestuursleden dienen te goeder naam en faam bekend te staan. In voorgaande jaren viel die bijzondere eer te beurt aan op muzikaal gebied Harmonieorkest Ambrosius ter ere van het 125-jarig bestaan in 2018 en aan onder meer de sportverenigingen Excelsior ’20 en PPSC (beide 100 jaar in 2020).

Cees Kramer Mars
Naast deze huldiging vond ook de première plaats van de Cees Kramer Mars. Cees Kramer is in het verleden 25 jaar dirigent van het orkest geweest en heeft veel voor de vereniging betekend. De eerste partituur werd door Leo Simons, de huidige dirigent en tevens componist van de mars, overhandigd aan de zoon van Cees Kramer.

Foto door Marjolein Schaap-van Heest

14-11-2022