VLAARDINGEN - In Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg in Vlaardingen is vanaf heden tot eind februari 2023 de expositie Kunst in het Streekmuseum te zien. De toegang is gratis.
"Veel mensen denken dat het Streekmuseum alleen stoven, kruiken, gereedschappen en klederdracht verzamelt. Toch zijn wij in staat om een compleet beeld van de Tweede Wereldoorlog te tonen, dat in een speciale zaal al ruim 15 jaar wordt tentoongesteld. Vanaf het eind van het jaar is een klein deel van onze eigen omvangrijke kunstcollectie te zien in het museum", zo laat Streekmuseum Jan Anderson weten.
In de twintiger jaren verscheen er een kunsttijdschrift genaamd ‘De Wendingen’ dat vol staat met afbeeldingen van Jugendstil en Art Deco. Daarvan is een aantal uitgaven met voorbeelden van de Amsterdamse School te bewonderen in deze tentoonstelling. Tevens toont het museum een selectie van het materiaal van de Vlaardingse schilder en kunsthandelaar Willem Brinkman. Ook is het beeld ‘De Zeemeermin’ te zien dat door hem is vervaardigd in zijn werkplaats aan de Galgkade in Vlaardingen, alsook het olieverfschilderij ‘Zicht op Maassluis’ vanaf het pontveer te Roozenburg uit 1932.
Vorige week overleed de Vlaardingse kunstenaar Leen Droppert. Het museum toont een greep uit de collectie van door hem in 1954 gemaakte tekeningen over de visserij. Leen was naast de vervaardiger van tientallen beelden in Vlaardingen ook een meester in klein brons. Hiervan is een aantal voorbeelden te zien. Ook is de ‘Kunstprijs’ te zien die het Streekmuseum Jan Anderson in zilver mocht ontvangen. In de tentoonstelling wordt de brief getoond waarbij de jury in 1981 Droppert benoemt tot uitvoerder van het ‘Geuzenmonument’, dat in 1983 door de toenmalige Koningin Beatrix werd onthuld.
Deze expositie 'Kunst in het Streekmuseum' is te zien tot eind februari 2023. Streekmuseum Jan Anderson is geopend Iedere zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en de eerste zondag in de maand. Gratis toegang.
Streekmuseum Jan Anderson
Kethelweg 50
Vlaardingen
Foto: werk van Leen Droppert (foto Hans Bakker en Collectie Streekmuseum)