Veel twijfels over de plaatsing aan de kademuren

Kunstwerk slavernijverleden nu al beschadigd

Kunstwerk slavernijverleden nu al beschadigd

SCHIEDAM - Zondagmiddag vond de opening plaats van het kunstwerk inzake slavernijverleden aan de muren aan de Lange Haven. Nadat de bezoekers waren ontvangen in de bibliotheek kreeg men de 150 dichtregels te horen die de werkgroep had verzameld. Deze hadden betrekking op meningen en gevoelens over slavernij. Daarna gingen de bezoekers op weg naar de kunstwerken.

aanbregng

Wethouder Biekman legt in een interview met Jan Willem de Boer uit waarom zij aandacht wil voor het slavernijverleden.

De plaatsing van het kunstwerk vond plaats op verzoek van de gemeente en de deelnemers die 150 jaar afschaffing slavernij hebben onderzocht. Onder leiding van voormalig stadsdichter Jarle Lourens zijn zij de stad in gegaan en hebben ook workshops gegeven over slavernij.

Wethouder Biekman vindt kritiek op het kunstwerk niet erg, maar dat tegenstanders het recht in eigen handen nemen en dat er nu al zaken zijn vernield aan het kunstwerk, vindt zij onacceptabel. De adviescommissie Beeldende Kunst heeft de locatie van de muren van de kades bekeken en had geen probleem met deze locatie. De wethouder denkt dat een dergelijk kunstwerk geen nadelige invloed heeft op het imago van de stad.

Lees ook het eerdere artikel:
Teksten ter herdenking slavernij aan kades Lange Haven. Vier gemeenteraadsfracties noemen het een 'misslag'. 

Video: JW TV Schiedam



Het onderstaande schreef de gemeente ter aankondiging van de opening van het nieuwe kunstwerk:

Presentatie nieuw kunstwerk ‘Nu sta ik hier’ van Milou van Ham

Langs de Lange Haven in Schiedam is vanaf zondag 8 december het kunstwerk ‘Nu sta ik hier’ te zien. Kunstenaar Milou van Ham ontwierp het kunstwerk, dat uit twee dichtregels bestaat. Deze dichtregels zijn afkomstig uit het Schiedamse project ‘150 dichtregels’.

In 2023, het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, nodigde de gemeente Schiedam bewoners uit om samen 150 dichtregels te schrijven en zo woorden te geven aan ons gedeelde verleden. Het initiatief voor ‘150 dichtregels’ kwam van voormalig stadsdichter Jarle Lourens, in samenwerking met het gemeentearchief Schiedam en woordkunstenaar Elten Kiene. Het doel hiervan was met elkaar stil te staan bij 150 jaar afschaffing slavernij. Met dit project gingen allerlei Schiedammers, die elkaar normaal niet zo vaak spreken, met elkaar in gesprek.

Tijdens workshops op verschillende locaties deelden inwoners hun verhalen en schreven zij onder begeleiding dichtregels. Ook konden Schiedammers regels insturen. Het resultaat is een collectie van 150 dichtregels. Twee van deze regels krijgen nu een permanente plek op de kades aan weerszijden van de Lange Haven, ter hoogte van huisnummers 106 – 112 (even zijde) en 113 – 123 (oneven zijde). Op zondag 8 december worden deze gepresenteerd.

 

08-12-2024