Zaterdag 18 november viert Stedelijk Museum Schiedam Lang leve Kusama

Lang leve Kusama

Lang leve Kusama

SCHIEDAM - Op 18 november is het precies 56 jaar geleden dat de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama het naakte lichaam van de bekende Nul-kunstenaar Jan Schoonhoven met stippen beschildert in de kapel van het museum. Beelden van dat event zijn inmiddels wereldberoemd. In het licht van dat speciale moment, organiseert het museum verschillende feestelijke activiteiten.

Lezing over Kusama’s polkadot universum
​Bezoekers kunnen zich verdiepen in de mythevorming rond Yayoi Kusama en haar polkadot universum. Anna Tilroe, kunstcriticus en curator, geeft een ochtendlezing en legt uit hoe deze Japanse vrouw kon uitgroeien tot een van de beroemdste en meest getoonde internationale sterren uit de kunstwereld. De lezing vindt plaats van 10.00 -11.00 uur in de kapel, boek hier je ticket.

Back to the sixties met ooggetuigen
’s Middags, van 14.30 - 15.30 uur, gaan we echt terug naar de sixties, de tijd van provo, experimentele muziek en vrije seks. Ooggetuigen die destijds bij Yayoi Kusama’s happenings waren of zich in haar kringen bevonden, delen hun ervaringen en verhalen tijdens een informele oral history sessie, gemodereerd door curator Catrien Schreuder. Met gasten als Phil Bloom (kunstenaar en voormalig model), Gijsbert Paalman (zoon van Hans Paalman, oud-directeur van Stedelijk Museum Schiedam), Hans van der Sloot (journalist en Schiedammer), Caroline de Westenholz (kunsthistoricus en stiefdochter van de directeur van Internationale Galerij Orez) en andere ooggetuigen blikken we terug op Kusama’s happening en op die tijd. Hoe was de sfeer? Wat gebeurde er en wat betekende dat?

Wat is jouw Kusama-pose?
​Treed tussen 12.00 - 15.00 uur in de voetsporen van Yayoi Kusama door een auto met polkadots te versieren en je te laten fotograferen. De beste foto wint een prijs.

Boeklancering en fotoprints
​Om 15.30 uur is er opnieuw een feestelijk moment, namelijk de lancering van de Engelstalige versie van het boek Yayoi Kusama. The Dutch years 1965-1970, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts Boeken. Naast het boek zijn er prachtige fotoprints van Yayoi Kusama in Nederland, geschoten door fotograaf Harrie Verstappen, te koop in de museumwinkel. En er is nog een verrassing voor de museumcollectie, dus kom langs!

Actie:
Bezoekers die zich voor minimaal 50% in stippenkleding hullen mogen op zaterdag 18 november GRATIS het museum in of kunnen kiezen voor een vrijkaart voor een toekomstig bezoek. Dus trek je beste stippenpak uit de kast!

Foto:
Harrie Verstappen

Over de tentoonstelling Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970
​Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert t/m 25 februari 2024 de tentoonstelling Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970.

Meer informatie over het programma:
www.stedelijkmuseumschiedam.nl.

10-11-2023